Пропустити навігацію

Маю 2-х дітей віком 4 і 6 років. В липні 2015 року в зоні проведення антитерористичної операції загинув мій чоловік, якого було призвано на військову службу через військовий комісаріат. Чи маю я право на отримання пенсії в разі втрати годувальника на своїх неповнолітніх дітей?

Правом на призначення пенсій в разі втрати годувальника за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» користуються непрацездатні члени сім’ї, зокрема, загиблого військовослужбовця.

До непрацездатних членів сім’ї належать, зокрема, діти, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років. Крім того, право на таку пенсію має дружина, незалежно від віку і працездатності, якщо вона зайнята доглядом за дітьми померлого годувальника, які не досягли 8-річного віку, і не працює.

При цьому, дружина годувальника померлого внаслідок причин, зазначених у пункті «а» статті 20 цього Закону, зокрема внаслідок поранення контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків) тощо незалежно від того, працює вона чи ні має право на пенсію в разі втрати годувальника.

Слід зауважити, що Ви маєте обрати закон, за яким доцільніше отримувати пенсію в разі втрати годувальника: «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» або «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

При цьому необхідно зазначити, що за нормами загального Закону на пенсію в разі втрати годувальника дружина, яка зайнята за дітьми померлого, які не досягли 8-ми річного віку, може розраховувати лише у разі коли вона не працює.

background Layer 1