Пропустити навігацію

З якого часу призначається пенсія у разі втрати годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» дружині особи офіцерського складу?

Законодавчо визначено, що членам сімей офіцерського складу, які мають право на пенсію за цим Законом, а також пенсіонерів з їх числа пенсія у разі втрати годувальника призначається з дня смерті годувальника, але не раніше того дня, по який йому сплачено грошове забезпечення або пенсію, крім випадків призначення їм пенсій з більш пізніх строків.

Членам сімей осіб офіцерського складу, які мають право на пенсію за цим Законом, та пенсіонерів з їх числа, які набули право на пенсію після смерті годувальника, – з дня виникнення права на пенсію, а батькам або дружині (чоловікові), які набули право на пенсію у разі втрати годувальника, – з дня звернення за пенсією.

Отже, у випадку коли на момент смерті годувальника непрацездатні утриманці мають право на зазначений вид пенсії, наприклад, військовослужбовець помер 12 квітня поточного року, а дружина досягла пенсійного віку 20 лютого поточного року, пенсія, в даному випадку, буде призначатись з дати смерті, а якщо грошове забезпечення виплачено по місцю служби до кінця місяця, то з 1 травня поточного року.

Якщо ж, наприклад, військовослужбовець помер 12 квітня поточного року, а дружина набуває право на пенсію після його смерті, тобто досягає пенсійного віку 15 серпня поточного року, то пенсія призначатиметься з дня звернення за її призначенням.

background Layer 1