Пропустити навігацію

Протокол  № 1 засідання Громадської ради при Пенсійному фонді України

 

 

 

Дата та час проведення: 28 березня 2019 року, 11.30.

Місце проведення: м. Київ, вул. Бастіонна, 9.                                                                                                    

Головує –  Денісова О. В., голова Громадської ради.

 

 

Присутні:  

– члени Громадської ради при Пенсійному фонді України (далі – Громадська рада) (додаток 1);

–   представники Пенсійного фонду України (додаток 2).

 

        

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

                                                                                                                        

  1. Про бюджет та план роботи Пенсійного фонду України на 2019 рік.
  2. Про реалізацію завдань Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року стосовно впровадження єдиних стандартів і технології обслуговування громадян.
  3. Про перерахунки пенсій у березні 2019 року.
  4. Про роботу Громадської ради при Пенсійному фонді України у 2018 році.
  5. Різне.

 

 

СЛУХАЛИ:

Денісову О. В., яка повідомила, що на засіданні присутні 9 із 17 членів Громадської ради, засідання є правоможним. Запропонувала обговорити і затвердити розданий проект порядку денного.

 

ВИРІШИЛИ:

Затвердити порядок денний.

 

“за” –   9, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про бюджет Пенсійного фонду України на 2019 рік.

Король Т. І.,  інформувала,  що бюджет Пенсійного фонду України на 2019 рік (далі – бюджет) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2019 № 14. Зазначила, що постановою враховано передбачений Державним бюджетом України обсяг асигнувань на фінансування пенсійних програм у сумі 167 млрд гривень, що дасть можливість забезпечити виплату пенсій, надбавок і підвищень, покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду відповідно до законодавства.

Розрахунки показників проводились з урахуванням макроекономічних показників на 2019 рік, розмірів державних соціальних гарантій та стандартів, затверджених Законом України “Про Державний бюджет України на 2019 рік”, даних щодо обсягів ЄСВ на плановий період та пропорції його розподілу на пенсійне страхування, даних щодо виконання бюджету Пенсійного фонду України протягом звітних періодів 2018 року.

Інформувала, що постановою Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 р. № 137 до бюджету Пенсійного фонду України внесені зміни, згідно з якими з Державного бюджету України виділені додаткові асигнування в сумі 10,6 млрд грн на виплату житлових субсидій громадянам, які одержують пенсії, на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі.

Повідомила, що загальні обсяги дохідної частини бюджету визначено в сумі 408,7 млрд гривень та видаткової частини — в сумі 408,3 млрд гривень.

Ознайомила присутніх зі структурою, складовими бюджету та його основними показниками.

Відмітила, що бюджет Пенсійного фонду України на 2019 рік є збалансованим.

Зазначила, що динаміка дефіциту бюджету Пенсійного фонду України має тенденцію до зменшення при зростанні динаміки надходжень.

З 01 березня поточного року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 року № 124 “Питання проведення індексації пенсій у 2019 році” Пенсійним фондом України забезпечено проведення перерахунків пенсій. Додаткові видатки, пов’язані зі згаданими перерахунками пенсій становлять 5,4 млрд грн. На сьогодні узгоджуються зміни до бюджету Пенсійного фонду України на 2019 рік, пов’язані із прийняттям зазначеної постанови Кабінету Міністрів України.

 

ВИСТУПИЛИ:

Сальнікова Т. Г., Денісова О. В., Рожило Я. О., поцікавились питаннями щодо неповернутих сум позик з Державного бюджету на кінець 2018 року; можливістю передбачення закладення коштів на видатки, які фінансуються з Державного бюджету України та які не покриваються надходженнями від єдиного соціального внеску,  на покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду України; верифікації показників реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування; збільшення навантаження на фахівців органів Фонду, пов’язаного з виконанням завдань щодо проведення перерахунку пенсій та виплати субсидій у грошовій формі.

Капінус Є. В., відповів на поставлені питання.

Зауважив, що Пенсійним фондом України визначено ряд заходів, спрямованих на виконання дохідної частини бюджету Фонду. Основні з яких — це робота у напрямку легалізації ринку праці та стягнення заборгованості з обов’язкових платежів до бюджету Пенсійного фонду України.

Закцентував увагу присутніх на напрямках роботи щодо зміцнення та модернізації інформаційних ресурсів і технічної бази Пенсійного фонду України, метою яких є врегулювання автоматизованого обміну даними між Реєстром застрахованих осіб з іншими інформаційними ресурсами.

  Озвучив питання створення електронного реєстру листків непрацездатності.

                                                                                                                                  

ВИРІШИЛИ:

Інформацію по питанню “Про бюджет Пенсійного фонду України на 2019 рік” взяти до відома.

 

“за” –   9, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про план роботи Пенсійного фонду України на 2019 рік.

Швець Г. П.,  інформувала,  що схвалений постановою правління Пенсійного фонду України № 28-1 від 20.12.2018 план роботи Пенсійного фонду України на 2019 рік (далі – План) затверджено Міністром соціальної політики України.

Зауважила, що цим документом чітко визначені пріоритети діяльності Пенсійного фонду України, завдання, пов’язані з їх реалізацією, конкретні виконавці, терміни та індикатори виконання, очікувані результати.

Зазначила, що пріоритетними напрямами діяльності Пенсійного фонду України у 2019 році визначено: забезпечення європейських стандартів функціонування та надання послуг органами Пенсійного фонду України, своєчасне призначення, перерахунок та здійснення пенсійних виплат, забезпечення додержання пенсійного законодавства, зміцнення фінансової стабільності пенсійної системи, мобілізація надходження коштів до бюджету Пенсійного фонду України та їх раціональне використання, реалізація державної антикорупційної політики в органах Пенсійного фонду України.

Відмітила, що в цьому році також впроваджено нову форму планування роботи – Операційний план роботи, в якому відображена детальна покрокова послідовність виконання завдань, визначених Планом роботи на поточний рік.

Зупинилась на його структурі.

 

ВИСТУПИЛИ:

Рожило Я. О., Денісова О. В., поцікавились питаннями щодо збільшення кількості показників статистичних даних, інформаційних матеріалів щодо  порядку проведення перерахунків пенсій на веб-порталі Пенсійного фонду України.

Малецький О. М., інформував про роботу щодо модернізації системи обробки інформації,  розширення складу показників відкритих даних.

Капінус Є. В., зазначив, що у 2019 році одним з пріоритетних завдань у плані роботи органів Фонду є підвищення якості надання послуг.

Триває робота щодо удосконалення можливостей веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України.

Відмітив, що інформаційні матеріали про діяльність органів Фонду та новації на пенсійну тематику поширюються  через сторінки Пенсійного фонду України у соціальних мережах Facebook та Twitter.

Роз’яснення механізму проведення перерахунків пенсій також надаються працівниками Контакт-центру Пенсійного фонду України.

Шклярська І. Ю., повідомила, що детальні роз’яснення згаданих питань надані на шпальтах газети “Пенсійних кур’єр” та журналу “Вісник Пенсійного фонду України”.

Швець Г. П., акцентувала, що протягом квітня у Львівській, Вінницькій, Одеській, Полтавській, Харківській областях та м. Києві відбудеться прес-тур за сприяння проекту USAID та участі представників прес-клубу “Реформ”.

Капінус Є. В., запропонував надати графік цього прес-туру Громадській раді.

 

ВИРІШИЛИ:

Інформацію по питанню “Про план роботи Пенсійного фонду України на 2019 рік” взяти до відома.

 

“за” –   9, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про реалізацію завдань Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року стосовно впровадження єдиних стандартів і технології обслуговування громадян.

 Охріменко О. В., поінформувала присутніх, що впровадження єдиних стандартів і технології обслуговування громадян в органах Фонду є ключовим питанням Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року.

 Протягом 2018 року обладнано 1153 віддалених робочих місця поза межами територіальних органів Фонду (в ОТГ, ЦНАПах), де надано 146,7 тис послуг. Забезпечено розвиток дистанційного обслуговування громадян за допомогою веб-порталу електронних послуг Фонду, засобів мобільного зв’язку, електронної пошти, контакт-центру Пенсійного фонду.

 Відмітила, що розроблено Методичні рекомендації щодо організації обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду України та презентаційні матеріали “Стандарти обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду України”.

 Малецького О. М., повідомив, що у 2018 році в усіх регіонах України впроваджено централізовану систему призначення і виплати пенсій на базі електронної пенсійної справи. Впроваджено сервіс формування та видачі довідок з Реєстру застрахованих осіб через веб-портал послуг Пенсійного фонду з функцією підтвердження аутентичності довідки через QR-код. Впроваджено технологію електронного документообігу при виплаті пенсій пенсіонерам через банки. Побудовано та введено в експлуатацію резервний центр обробки даних. Побудовано дослідну ділянку та атестовано комплексну систему захисту інформації.

Розповів про роботу щодо удосконалення веб-порталу електронних послуг, які дадуть змогу його відвідувачам  скоротити процес  звернення за призначенням пенсії в ”один дотик”.

 

ВИСТУПИЛИ:

Денісова О. В., Рожило Я. О., Сальнікова Т. Г.,  поцікавились технічними можливостями Пенсійного фонду України, отриманням інформації по пенсійних справах ВПО, щодо прав власності на бази даних Пенсійного фонду України.

Капінус Є. В., Малецький О. М., відповіли на поставлені питання.

                                                                                                                                  

 

ВИРІШИЛИ:

 Інформацію ”Про реалізацію завдань Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року стосовно впровадження єдиних стандартів і технології обслуговування громадян” взяти до відома.

 

        “за” –   9, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про перерахунки пенсій у березні 2019 року.

 Охріменко О. В., поінформувала присутніх, що з 1 березня 2019 року проведено перерахунок пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 № 1058-ІV в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 № 124 “Питання проведення індексації пенсій у 2019 році”, шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, на 1,17.

  Зазначила, що перерахунок проведено автоматично. 

  Повідомила про категорії осіб, пенсії яких підлягали перерахунку, та кількість людей, які отримали ці виплати.

       

ВИСТУПИЛИ:

Денісова О. В., Кубраченко А. В., поцікавились повнотою проведених перерахунків; проведенням індексації пенсійних виплат у наступні періоди; реальних розмірів пенсійних виплат і прожиткового мінімуму; можливістю перерахунків пенсій державним службовцям, науковцям.

Капінус Є. В., Охріменко О. В., відповіли на поставлені питання.

 

ВИРІШИЛИ:

        Інформацію “Про перерахунки пенсій у березні 2019 року” взяти до відома.

       

        “за” –   9, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

ВИСТУПИЛИ:

  Капінус Є. В., подякував членам Громадської ради при Пенсійному фонді України за конструктивну співпрацю та висловив сподівання на її продовження.

 

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про роботу Громадської ради при Пенсійному фонді України у 2018 році.

Денісову О. В., про роботу Громадської ради при Пенсійному фонді України у 2018 році (додаток 3).

 

ВИСТУПИЛИ:

Кубраченко А. В., запропонував затвердити звіт Громадської ради при Пенсійному фонді України щодо проведеної роботи у 2018 році.

                                                                                                                            

ВИРІШИЛИ:

Затвердити звіт Громадської ради при Пенсійному фонді України щодо проведеної роботи у 2018 році.

 

“за” –   9, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

 

 

 

 

Голова Громадської ради                                                                                            О. ДЕНІСОВА

 

Секретар Громадської ради                                                                                        Л. СОКОЛОВА

 

 

background Layer 1