Пропустити навігацію

У березні поточного року помер мій чоловік, пенсію якому було обчислено як особі з інвалідністю II групи внаслідок захворювання, пов’язаного з роботами з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. З травня мені призначили пенсію в разі втрати годувальника, проте в призначенні компенсації за втрату годувальника відмовили, мотивуючи це відсутністю експертного висновку про зв’язок смерті чоловіка з наслідками Чорнобильської катастрофи. Чому?

Статтею 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (зі змінами) передбачено, що дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.

 

Водночас стаття 52 згаданого Закону передбачає встановлення щомісячної компенсації сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

Отже, для встановлення щомісячної компенсації за втрату годувальника Ви маєте подати до органів Пенсійного фонду України зазначений експертний висновок.

background Layer 1