Пропустити навігацію

Протокол № 6 засідання Громадської ради при Пенсійному фонді України

 

П Р О Т О К О Л  № 6

засідання Громадської ради при Пенсійному фонді України

 

 

Дата та час проведення: 29 вересня 2020 року, 11.00.

Місце проведення: м. Київ, вул. Бастіонна, 9

Онлайн: інтернет платформа ZOOM

 

 

Присутні:

– члени Громадської ради при Пенсійному фонді України (далі – Громадська рада) (додаток 1);

– представники Пенсійного фонду України (додаток 2).

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

  1. Про стан забезпечення своєчасного фінансування пенсійних виплат.
  2. Про впровадження механізму автоматичного призначення пенсії за віком за наявними в Реєстрі застрахованих осіб даними.
  3. Різне.

 

 

СЛУХАЛИ:

Денісову О. В., повідомила, що на інтернет платформі ZOOM зареєструвались та беруть участь в онлайн засіданні 8 членів Громадської ради. Оголосила про наявність кворуму та запропонувала засідання Громадської ради вважати відкритим.

 

ВИРІШИЛИ:

Онлайн засідання Громадської ради вважати відкритим.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

“за” – 8, “проти” – 0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

Денісову О. В., озвучила проєкт порядку денного, та запропонувала затвердити його.

 

ВИРІШИЛИ:

Затвердити порядок денний.

ГОЛОСУВАЛИ:

“за” – 8, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про стан забезпечення своєчасного фінансування пенсійних виплат.

Пухлій Л. А., інформувала, що у січні-серпні поточного року органами Пенсійного фонду України у повному обсязі забезпечено фінансування та виплату пенсій понад 11,2 млн пенсіонерів. Згідно затвердженого графіку фінансуються пенсійні виплати у вересні.

Зазначила, що за даними статистичних звітів у 2020 році середній розмір пенсії зріс на 310,56 грн – з 3 082,98 грн на 1 січня до 3 393,54 грн на 1 липня.

Загальні видатки на пенсійні та інші заплановані виплати бюджету Пенсійного фонду за січень-серпень 2020 року склали 315,6 млрд грн (з яких 1,1  млрд грн – погашена позика за 2019 рік).

Повідомила, що видатки на виплату пенсій склали 309,6 млрд грн, з яких

– на виплату пенсій через поштові відділення АТ «Укрпошта» –
89,0 млрд грн, (29%),

– на виплату пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки пенсіонерів в уповноважених на виплату пенсій банках – 220,6 млрд гривень (71%).

Акцентувала, що за 8 місяців поточного року до бюджету Пенсійного фонду України надійшло 299,6 млрд грн, з яких власні доходи склали 177,7 млрд грн, у тому числі сума єдиного внеску, розподілена на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, – 160,1 млрд грн, що на 15,9 млрд грн менше запланованих обсягів (91 %), врахованих у затвердженому Кабінетом Міністрів України бюджеті Пенсійного фонду України.

Недонадходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зумовило зростання сум позик з єдиного казначейського рахунку, що залучалися для покриття тимчасових касових розривів та залишаються непогашеними на кінець місяця, в якому вони надавалися. Так, якщо на 01.02.2020 залишалось непогашеними 3,7 млрд грн, залучених у січні позик, то на 01.09.2020 – 16 млрд грн із залучених у серпні позик.

Зауважила, що з урахуванням даних Державної податкової служби України щодо очікуваних надходжень ЄСВ до кінця року недонадходження до бюджету Фонду становитимуть 22,3 млрд грн, що може вплинути на забезпечення пенсійних виплат у грудні 2020 року.

Інформувала, що протягом 2020 року проведені наступні перерахунки пенсій:

з 1 січня 2020 року непрацюючим пенсіонерам, які досягли віку 65 років, за наявності у чоловіків 35 років, у жінок 30 років страхового стажу, мінімальну пенсію за віком встановлено в розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати, визначеної Законом України “Про Державний  Бюджет  України на 2020 рік”. Перераховано пенсії 1,9 млн осіб, середній розмір підвищення –  115,13 грн;

З 1 квітня

– 2020 року працюючим пенсіонерам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії працювали та набули страховий стаж. Перерахунок пенсії проведено понад 357,1 тис осіб, середній розмір підвищення – 170,8 грн;

– особам, яким виповнилося 80 років і більше та у яких щомісячний розмір пенсійних виплат не досягає 9205,19 грн, встановлено щомісячну компенсаційну виплату в розмірі до 500 грн. При цьому, якщо розмір перерахованої пенсії не досяг 2600 грн, а тривалість страхового стажу становила 20/ 25, встановлено доплату до пенсії до цієї суми. Перерахунок пенсії проведено 1,5 тис осіб, середня сума підвищення – 456,93 грн.

У квітні – червні 2020 року одержувачам пенсій, розмір пенсійних виплат у яких не перевищує 5000 грн станом на 01.04.2020, проведено виплату одноразової грошової допомоги у зв’язку з негативними наслідками поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, у сумі 1000 грн. Виплату проведено 9,9 млн осіб, на що разом із оплатою послуг з доставки спрямовано 10,1 млрд грн.

З 1 травня 2020 року

– осучаснено пенсії шляхом збільшення базового показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та який враховується для обчислення пенсії, на 11%. Розмір пенсії підвищено 8,36 млн пенсіонерів, середня сума підвищення  становить 259,41 грн;

– встановлено додаткові гарантії особам, які мають страховий стаж 30/35 років, та отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Розмір пенсії для них не може бути нижче 2100,00 грн.

З 1 липня 2020 року проведено перерахунок пенсій особам, у яких розмір пенсійної виплати або її складових визначено із розміру прожиткового мінімуму, встановленого Законом України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” (1712,00 грн.).  Перерахунок пенсії проведено 5,1 млн осіб, середня сума підвищення – 39,89 грн.

З 1 серпня 2020 року встановлено адресну допомогу відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.2020 № 674  членам сім’ї осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення, або смерть яких пов’язана із захистом Батьківщини. Розмір пенсії збільшено 5,2 тис осіб, середній розмір їх підвищення – 2 040,38 грн.

З 1 вересня 2020 року непрацюючим пенсіонерам, які досягли віку 65 років, за наявності у чоловіків 35 років, у жінок 30 років страхового стажу, мінімальну пенсію за віком встановлено в розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України. Перерахунок пенсії проведено 1,6 млн осіб, середній розмір підвищення – 40,19 грн.

З 1 грудня 2020 року буде проведено перерахунок пенсій особам, у яких розмір пенсійної виплати або її складових визначено із розміру прожиткового мінімуму, встановленого Законом України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” (1769,00 грн.).

 

ВИСТУПИЛИ:

Денісова О. В., Бабич О. В., відмітили ємність та складність роботи органів Пенсійного фонду України. Поцікавились тенденцією зростання суми непогашених позик з єдиного казначейського рахунку, що залучалися для покриття тимчасових касових розривів, ризиками виникнення заборгованості з виплати пенсій, індексацією пенсій.

Капінус Є. В., відповів на поставлені запитання.

 

ВИРІШИЛИ:

Взяти інформацію “Про стан забезпечення своєчасного фінансування пенсійних виплат” до відома.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

“за” – 8, “проти” – 0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про впровадження механізму автоматичного призначення пенсії за віком за наявними в Реєстрі застрахованих осіб даними.

Малецького О. М., поінформував про впровадження механізму автоматичного призначення пенсії за віком за наявними в Реєстрі застрахованих осіб даними.

Повідомив, що зазначений сервіс запущено з липня 2020 року, який дає можливість призначення пенсії за фактом настання події – досягнення пенсійного віку.

Зазначив, що цей сервіс дозволяє надати всю необхідну для призначення пенсії інформацію завчасно, без будь яких часових обмежень.

Зупинився на порядку дій користувачів, авторизованих на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) .

Повідомив, що з початку роботи сервісу подано 7,9 тисяч анкет-заяв для автоматичного призначення пенсії. 

Охарактеризував функції електронних сервісів Пенсійного фонду України “Пенсійний калькулятор” та “Електронна трудова книжка”.

Продемонстрував можливості користування сервісами вебпорталу електронних послуг Фонду за допомогою смартфону через  мобільний застосунок “Пенсійний фонд”.

 

ВИСТУПИЛИ:

Рожило Я. О., Денісова О. В., Бабич О. В., Кубраченко А. В., поцікавились питаннями щодо взаємодії Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування з іншими державними реєстрами України, можливостей та прав особи самостійного обрання дати і кількості звернень за автоматичним призначенням пенсії та її перерахунком, перевірки правильності призначених виплат, необхідності надання громадянами органам Пенсійного фонду України оригіналів документів, які підтверджують стаж та заробітну плату.

Малецький О. М., Капінус Є. В., Ковпашко І. В., відповіли на поставлені запитання.

                                                                                                                            

ВИРІШИЛИ:

Взяти інформацію “Про впровадження механізму автоматичного призначення пенсії за віком за наявними в Реєстрі застрахованих осіб даними” до відома.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

“за” – 8, “проти” – 0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Різне.

Денісова О.В. проінформувала про наявність випадків, коли окремі особи передпенсійного віку, які звертаються до Державної служби зайнятості за призначенням допомоги по безробіттю, потребують підтвердження відомостей про набутий страховий стаж та вік виходу на пенсію. Поцікавилась опрацюванням механізму взаємодії між органами Пенсійного фонду України та Державної служби зайнятості щодо підтвердження права зазначеної категорії громадян на допомогу по безробіттю.

 

ВИСТУПИЛИ:

Капінус Є. В., поінформував про порядок взаємодії між органами Пенсійного фонду України та Державної служби зайнятості України щодо підтвердження відомостей про набутий страховий стаж та вік виходу на пенсію.

 

ВИСТУПИЛИ:

Бабич О. В., повідомив, що розрив у часі роботи органів Пенсійного фонду України (з 10 до 19 години) та органів місцевого самоврядування (з 8 до 17 години) призводить до незручностей для громадян, які проживають на підконтрольних Україні територіях, зокрема Луганської області. Запропонував урегулювати це питання.

Капінус Є. В., інформував, що режим роботи органів Пенсійного фонду України регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2020      № 500 “Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України”. Нею внесено зміни до Постанови № 392 “Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів”. Пенсійним фондом України рекомендовано здійснювати чергування фахівців територіальних органів Фонду у зазначений вище проміжок часу.

Рожило Я. О., Кубраченко А. В., запропонували доручити Бабичу О. В. підготувати проєкт листа Громадської ради при Пенсійному фонді України до Міністерства охорони здоров’я України /Кабінету Міністрів України з пропозицією урегулювати питання  режиму роботи органів місцевого самоврядування та в центрах надання адміністративних послуг, органах соціального захисту населення, територіальних органах Пенсійного фонду України.

 

ВИРІШИЛИ:

Доручити Бабичу О. В. підготувати проєкт листа Громадської ради при Пенсійному фонді України до Міністерства охорони здоров’я України /Кабінету Міністрів України з пропозицією урегулювати питання  режиму роботи органів місцевого самоврядування та в центрах надання адміністративних послуг, органах соціального захисту населення, територіальних органах Пенсійного фонду України.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

“за” – 8, “проти” – 0, “утримались” – 0.

 

 

 

 

Голова Громадської ради                                                                                                   О. ДЕНІСОВА

 

Секретар Громадської ради                                                                                              Л. СОКОЛОВА

 

 

background Layer 1