Пропустити навігацію

Протокол № 7 засідання Громадської ради при Пенсійному фонді України

 

 

Дата та час проведення: 15 грудня 2020 року, 11.00.

Місце проведення: м. Київ, вул. Бастіонна, 9

Онлайн: інтернет платформа ZOOM

 

 

Присутні:

– члени Громадської ради при Пенсійному фонді України (далі – Громадська рада) (додаток 1);

– представники Пенсійного фонду України (додаток 2).

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

  1. Про проєкт бюджету та плану роботи Пенсійного фонду України на 2021 рік.

 

  1. Про виконання органами Пенсійного фонду України Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.09.2016 № 672-р.

 

  1. Про пенсійне забезпечення колишніх військовослужбовців.

 

  1. Про роботу в органах Пенсійного фонду України із зверненнями громадян.

 

  1. Про виконання заходів щодо реалізації Антикорупційної програми Пенсійного фонду України на 2020 рік.

 

  1. Про забезпечення призначення/перерахунку пенсій в умовах запровадження щоквартальної звітності зі сплати єдиного внеску.

 

  1. Різне.

 

СЛУХАЛИ:

Денісову О. В., повідомила, що на інтернет платформі ZOOM зареєструвались та беруть участь в онлайн засіданні 8 членів Громадської ради. Оголосила про наявність кворуму та запропонувала засідання Громадської ради вважати відкритим.

 

ВИРІШИЛИ:

Онлайн засідання Громадської ради вважати відкритим.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

“за” – 8, “проти” – 0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

Денісову О. В., озвучила проєкт порядку денного, та запропонувала затвердити його.

 

ВИРІШИЛИ:

Затвердити порядок денний.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

“за” – 8, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про проєкт бюджету Пенсійного фонду України на 2021 рік.

Пухлій Л. А., інформувала, що розроблено проєкт бюджету Пенсійного фонду України на 2021 рік (далі – проєкт бюджету).

Розрахунки показників проводились з урахуванням норм чинного законодавства, основних макроекономічних показників на 2021 рік, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 № 671, та окремих розрахункових величин, обсягів видатків з Державного бюджету України, передбачених проєктом Закону України “Про Державний бюджет України на 2021 рік”; прогнозних розмірів державних соціальних гарантій та стандартів, визначених проєктом Закону України “Про Державний бюджет України на 2021 рік”, даних щодо обсягів ЄСВ на плановий період та пропорції його розподілу на пенсійне страхування, уточнених Міністерством фінансів України, даних щодо звітних (за 9 місяців 2020 року) та очікуваних показників виконання бюджету Пенсійного фонду України у 2020 році.

Ознайомила присутніх зі структурою, складовими проєкту бюджету та його основними показниками.

Повідомила, що загальна сума доходів та видаткова частина визначені на рівні 493,4 млрд гривень.

Зазначила, що загальна сума власних доходів складає 323,7 млрд  грн та їх питома вага у структурі доходів Пенсійного фонду України зростає з 58 % у 2020 році до 60,3 % у 2021 році.

Відмітила, що кошти Державного бюджету України, визначені проєктом Закону України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” та передбачені проєктом бюджету Фонду, будуть спрямовуватись на фінансування пенсійних програм та покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду, сплату єдиного внеску за деякі категорії застрахованих осіб та покриття недоотриманої суми коштів від застосування пільгового розміру ЄСВ, погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішеннями суду

Акцентувала, що видаткова частина бюджету враховує законодавчі норми щодо проведення підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність; виплати 65-річним пенсіонерам у розмірі 40% мінімальної зарплати; з 1 березня  – компенсаційних виплат особам, яким виповнилося 80 років і більше (компенсаційну виплату в розмірі до 500 грн та доплату до пенсії таким особам до 2 600 гривень); з 1 квітня  – автоматичного перерахунку працюючим пенсіонерам; з 1 червня – індексації розмірів пенсійних виплат відповідно до частини другої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”; з 1 липня – компенсаційних виплат особам, які досягли 75 років до досягнення ними 80-річного віку (компенсаційну виплату в розмірі до 400 грн та доплату до пенсії таким особам до 2 500 грн).

Відмітила, що проєкт бюджету Пенсійного фонду України на 2021 рік є збалансованим.

 

ВИСТУПИЛИ:

Денісова О. В., Бабич О. В., поцікавились строками та забезпеченістю необхідним фінансовим ресурсом витрат на проведення у 2021 році індексації пенсій, врахуванням при формуванні бюджету Пенсійного фонду України підвищення розмірів мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Капінус Є. В., відповів на поставлені запитання.

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про проєкт плану роботи Пенсійного фонду України на 2021 рік.

Швець Г. П., інформувала, що сформовано план роботи Пенсійного фонду України на 2021 рік (далі – План роботи). План роботи схвалено Постановою правління Пенсійного фонду України від 10 грудня 2020 року № 24-1 та направлено на затвердження Міністру соціальної політики України.

Зазначила, що План роботи складено за визначеними п’ятьма пріоритетами напрямів діяльності: забезпечення якісного обслуговування громадян, цифровізація послуг; ефективне адміністрування, спрямоване на забезпечення виконання основних завдань; відповідальне здійснення виплат, автоматизація функціональних процесів та здійснення контрольних заходів; реалізація державної антикорупційної політики. До них увійшло 53 завдання.

Відмітила, що кожне завдання містить обгрунтування, чіткі індикатори виконання, очікувані результати, строки виконання та відповідальних за виконання.

Акцентувала, що найбільшим за кількістю завдань є перший пріоритет, спрямований на якісне обслуговування громадян та цифровізацію послуг (подальше удосконалення автоматичного призначення пенсій, обліку трудової діяльності, оцифрування пенсійних справ).

Зауважила, що Планом роботи передбачено проведення перерахунку пенсій в цілому, не виділяючи окремі категорії громадян.

Повідомила, що на основі Плану роботи Пенсійного фонду України формуватимуться плани роботи головних управлінь Фонду в областях та місті Києві. У центральному апараті буде сформовано операційний план, у якому кожне завдання матиме свою покрокову реалізацію. Контроль за операційним планом здійснює безпосереднього Голова правління

 

ВИСТУПИЛИ:

Денісова О. В., Бабич О. В., відмітили, що Планом роботи Пенсійного фонду України на 2021 рік визначено кроки, які дозволять розвивати нововведення попереднього періоду та нові завдання, виконання яких забезпечить безумовну реалізацію функцій, покладених на органи Пенсійного фонду України.

 

ВИРІШИЛИ:

Взяти інформацію “Про проєкт бюджету та плану роботи Пенсійного фонду України на 2021 рік” до відома.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

“за” – 8, “проти” – 0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про виконання органами Пенсійного фонду України Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.09.2016 № 672-р.

Списа В. В., поінформував про виконання органами Пенсійного фонду України Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.09.2016 № 672-р, (далі Стратегія).

Охарактеризував основні показники в рамках виконання Стратегії.

Відмітив, що у напрямку поліпшення якості обслуговування громадян створено та впроваджено централізовану підсистему призначення та виплати пенсій; обслуговування громадян в органах Фонду здійснюється незалежно від місця їх реєстрації. 

В 601 сервісному центрі територіальних органів Фонду впроваджено єдині стандарти обслуговування громадян.

Впроваджено сервісну послугу автоматичного призначення пенсії за віком при досягненні пенсійного віку без додаткового звернення та особистого відвідування органів Фонду за принципом “одне відвідування”. Сервіс дозволяє надати всю необхідну для призначення пенсії інформацію завчасно та заздалегідь провести перевірку наявних у Фонді даних. З початку роботи сервісу ним скористались 11,7 тис. осіб. 

Розпочато масштабне оцифрування паперових пенсійних справ: із понад 10 млн паперових пенсійних справ вже оцифровано понад 1,4 млн. Завершити роботи планується до 2024 року.  

Зауважив, що завдяки впровадженню централізованих інформаційних технологій реалізовано можливості: звернення через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (далі – вебпортал Фонду) про призначення (перерахунок) пенсій – виключно в електронному вигляді; доступ пенсіонерів до матеріалів їх пенсійних справ в будь-якому сервісному центрі чи на віддаленому робочому місці (точці обслуговування) Фонду, або через мережу Інтернет з використанням засобів вебпорталу Фонду; надання послуг незалежно від місця проживання особи; обміну відомостями на виплату пенсій в електронному вигляді; наскрізного автоматизованого контролю актуальності та достовірності документів, на підставі яких виплачуються пенсійні кошти, даних та алгоритмів розрахунку пенсійної виплати; створення середовища для проведення моделюючих масових перерахунків.

Повідомив, що продовжується розвиток дистанційного обслуговування громадян, в тому числі, через вебпортал Фонду, функції якого розширено та модернізовано. Зокрема, за допомогою кваліфікованого електронного підпису особа має можливість самостійно зареєструватися на вебпорталі Фонду як користувач, пройти автоматично автентифікацію після чого отримати можливість перегляду всіх своїх звернень, поданих до органів Фонду, стану їх обробки, подати заяву на призначення та перерахунок пенсії, переглянути свою електронну пенсійну справу та дані своєї електронної персональної облікової картки застрахованої особи.

Доступ до електронних послуг Фонду здійснюється, зокрема, за допомогою модернізованого пенсійного посвідчення

Удосконалено технології індивідуально-масового електронного інформування громадян з питань пенсійного забезпечення, які включають  засоби мобільного зв’язку, електронну пошту. Зокрема, впроваджено щомісячне смс-інформування про факт сплати/несплати роботодавцем страхових внесків і зарахування/не зарахування відповідного періоду до страхового стажу.

Реалізовано доступ до електронних сервісів Фонду у зручному форматі з мобільних пристроїв (смартфонів та планшетів) – мобільний застосунок “Пенсійний фонд”,

З метою наближення місць надання послуг до громадян органами Фонду у співпраці з об’єднаними територіальними громадами на кінець 2020 року обладнано 1267 віддалених робочих місць поза межами приміщень територіальних управлінь Фонду, у тому числі у приміщеннях відділень поштового зв’язку, банків, бібліотек, підприємств, установ, організацій.

Акцентував, що з метою удосконалення системи управління фінансовими ресурсами Фонду для виявлення ознак тіньової зайнятості (оплати праці) на базі реєстру застрахованих осіб впроваджено щомісячний моніторинг персоніфікованих даних про заробітну плату, співставлення з її визначеними індикативними показниками.

Для автоматизації управління та контролю у солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування створено та впроваджено в промислову експлуатацію єдину централізовану підсистему “Фінансова звітність” ІКІС ПФУ, засобами якої забезпечено формування потреби в коштах для забезпечення пенсійних виплат на регіональному та центральному рівнях системи Фонду; впроваджено в промислову експлуатацію єдиний програмний засіб бухгалтерського обліку; впроваджено програмне забезпечення щодо електронного обміну відомостями на виплату пенсії з уповноваженими банками.

Інформував, що впроваджені автоматизована система внутрішнього електронного документообігу, прийому та обробки звернень громадян в Пенсійному фонді та його територіальних органах; автоматизована система контролів даних та алгоритмів, що дозволяє забезпечити комплексну перевірку на відповідність розрахункових даних пенсійної виплати, формування результатів у вигляді протоколів, та передбачає застосування постійно діючих контролів при опрацюванні пенсійної документації, здійснення щомісячних та щорічних системних контролів введених до електронної пенсійної справи даних.

Повідомив про виконання заходів технологічного розвитку інформаційних ресурсів системи Пенсійного фонду: створено єдине інформаційне середовище; розроблено та впроваджено стандарти інформаційної взаємодії всіх інформаційних систем при одночасному забезпеченні захисту даних; запроваджено механізм доступу працівників до даних, що оброблюються чи використовуються, з використанням кваліфікованого електронного підпису та реєстрацією всіх дій (подій) по обробці та доступу до них; реалізовано обмін інформацією реєстру застрахованих осіб з використанням кваліфікованого електронного підпису та реєстрацією всіх подій щодо доступу до даних з  фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Зазначив, що впроваджено централізовану підсистему “Автоматизоване робоче місце керівника” ІКІС ПФУ. Це дозволяє здійснювати контроль за функціональними процесами в територіальних органах Фонду, в тому числі в режимі реального часу.

Налагоджено та забезпечується інформаційна взаємодія реєстру застрахованих осіб з 12 іншими державними реєстрами та інформаційними системами.

Акцентував, що в межах заходів з інформаційної безпеки модернізовано комплексну систему захисту інформації інформаційно-телекомунікаційної системи Фонду, створено комплексні системи захисту інформації автоматизованої системи оцифрування архівів пенсійних справ та підсистеми “Електронний реєстр листків непрацездатності” ІКІС ПФУ, модулю основного та резервного центрів обробки даних, вебпорталу електронних послуг Фонду.

Відмітив, що для забезпечення прозорості та відкритості діяльності Пенсійного фонду України функціонує оновлений вебресурс – сучасна онлайн-платформа, який висвітлює усі напрямки діяльності Фонду та адаптованний до користувачів з порушенням зору. Створено мобільну версію та мультисайт зі сторінками головних управлінь Фонду.

Відзначив, що основне досягнення – це цифровізація усіх процесів та надання послуг дистанційно в електронному вигляді. 

 

ВИСТУПИЛИ:

Денісова О. В., Кубраченко А. В., Рожило Я. О., Бабич О. В., поцікавились питаннями щодо напрямами подальшої модернізації та розвитку Пенсійного фонду України; можливостей надання громадянами , які звертаються за призначенням пенсії та її перерахунком, органам Пенсійного фонду України оригіналів документів, які підтверджують стаж та заробітну плату, на паперових носіях; режиму роботи органів Фонду у період можливого введення локдауну; захисту інформації інформаційно-телекомунікаційної системи Фонду; можливості подальшого розширення наборів даних для оприлюднення; контролю за функціональними процесами в територіальних органах Фонду. Відмітили динамічний розвиток цифрових технологій Фонду.

Капінус Є. В., Ковпашко І. В., Спис В. В., відповіли на поставлені запитання.

                                                                                                                            

ВИРІШИЛИ:

Взяти інформацію “Про виконання органами Пенсійного фонду України Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.09.2016 №  672-р” до відома.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

“за” – 8, “проти” – 0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про пенсійне забезпечення колишніх військовослужбовців.

Охріменко В. В., інформувала про стан пенсійного забезпечення військовослужбовців

Повідомила, що станом на 01.12.2020 в органах Пенсійного фонду України перебуває 551 867 осіб, які отримують пенсію за нормами Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”. Середній розмір пенсії становить 5 565,25 грн.

Ознайомила з кількісними показниками зазначеної категорії отримувачів пенсій: за вислугу років 390 504 особи (середній розмір пенсії – 5600,11 грн); по інвалідності 52 013 осіб (середній розмір пенсії – 7737,66 грн); у разі втрати годувальника – 109 350 осіб (середній розмір пенсії – 4407,42 грн).

Зазначила, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.2020 № 674 членам сім’ї осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, та загинули (померли) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, або смерть яких пов’язана із захистом Батьківщини, з 01.08.2020 встановлено адресну допомогу. В результаті проведеного перерахунку розмір пенсії збільшено 5,2 тис. осіб, середній розмір їх підвищення – 2040,38 грн.

Акцентувала, що з 01 грудня 2020 року у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проведено перерахунок пенсій. В результаті проведеного перерахунку розмір пенсії збільшено 230 тис. особам, середній розмір підвищення – 87,68 грн.

 

ВИСТУПИЛИ:

Бабич О. В., поцікавився питаннями наступного етапу перерахунків пенсій військовим пенсіонерам та індексації пенсій, призначених за спеціальними законами.

Ковпашко І. В., відповіла на поставлені запитання.

 

ВИРІШИЛИ:

Взяти інформацію “Про пенсійне забезпечення колишніх військовослужбовців ” до відома.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

“за” – 8, “проти” – 0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про роботу в органах Пенсійного фонду України із зверненнями громадян.

Охріменко О. В., поінформувала про роботу в органах Пенсійного фонду України із зверненнями громадян.

Зазначила, що Пенсійним фондом України та його територіальними органами забезпечено організацію прийому та розгляд звернень громадян, які звертаються до органів Фонду на особистих та виїзних прийомах й різними засобами зв’язку (поштою, електронною поштою, факсом, за допомогою вебпорталу електронних послуг Фонду, державної установи “Урядовий контактний центр”.

Відмітила, що за січень – вересень 2020 року зареєстровано 316249 звернень громадян, що на 28,4 відсотка менше порівняно з аналогічним періодом 2019 року, в тому числі:

  • в апараті Фонду – 26 255 звернень (на 3,2 відсотка більше у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року);

– в підвідомчих органах – 289 994 звернення (на 30,3 відсотків менше у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року).

Акцентувала, що у розрізі регіонів спостерігається зменшення кількості звернень громадян із Київської (на 67,9 відсотка), Хмельницької (на 60 відсотків), Херсонської (на 56,3 відсотка), Закарпатської (на 54,5 відсотка), Львівської (на 51,9 відсотка) областей та з-за кордону (на 55,9 відсотка).

 

Значне збільшення звернень зафіксовано з Волинської (на 345 відсотків), Рівненської (на 52,4 відсотка), Житомирської (на 38,6 відсотка) областей.

Найбільше звернень із розрахунку на 10 тис. пенсіонерів до органів Фонду надійшло з-за кордону (994), із Волинської (620), Житомирської (539), Сумської (499), Рівненської (492) областей та міста Києва (424). Найменше –з Івано-Франківської (106), Закарпатської (115), Вінницької (123), Чернівецької (136), Херсонської (150) та Львівської (170) областей.

Повідомила, що громадяни у зверненнях до органів Фонду порушували питання щодо перевірки правильності призначення та проведення перерахунків пенсій – 34,2 відсотка від загальної кількості звернень; роз’яснення окремих норм діючого пенсійного законодавства –12,8 відсотка; витребування довідок та інших матеріалів – 9,9 відсотка; підвищення розміру пенсії – 7,1 відсотка; визначення права на призначення пенсії –5,3 відсотка, індексації пенсії –3,1 відсотка; виконання рішень судів –2,9 відсотка; використання електронних ресурсів –1,5 відсотка; виплати пенсії за минулі періоди –1,4 відсотка.

Зауважила, що введення карантину на території України, під час якого були обмежені особисті та виїзні прийоми, зумовило значне зменшення ( на 70,7 відсотка) порівняно з аналогічним періодом 2019 року кількості громадян на прийомах.

Разом з тим, спостерігається збільшення письмових звернень порівняно з аналогічним періодом 2019 року, які надсилаються через засоби поштового зв’язку(на 54,3 відсотка). Особливо стрімке збільшення зафіксовано в кількості електронних звернень, які надсилаються на адреси електронної пошти органів Фонду (на 159,9 відсотка) та через вебпортал електронних послуг Фонду (на 128 відсотків).

 

ВИСТУПИЛИ:

Денісова О. В., поцікавились наданням консультацій з питань пенсійного забезпечення в онлайн режимі.

Охріменко О. В., відповіла на поставлене запитання.

                                                                                                                            

ВИРІШИЛИ:

Взяти інформацію “Про роботу в органах Пенсійного фонду України із зверненнями громадян” до відома.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

“за” – 8, “проти” – 0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про виконання заходів щодо реалізації Антикорупційної програми Пенсійного фонду України на 2020 рік.

Касьянова О. О., інформував, що у Пенсійному  фонді України затверджена Антикорупційна програми на 2019-2020 роки та про виконання заходів щодо її реалізації протягом 9 місяців 2020 року.

Повідомив, що за результатами проведення оцінки корупційних ризиків, у діяльності Пенсійного фонду України та його органів ідентифіковано Корупційні ризики, виявлені у 5 сферах його діяльності Фонду.

Ознайомив зі змінами до Закону України “Про запобігання корупції: змінено період декларування до 01 червня; розширено коло близьких осіб; встановлені нові вимоги щодо заповнення декларацій, тобто зазначення нових відомостей, у тому числі членів сім’ї; удосконалено інститут захисту викривача; застосовано новий підхід до функціонування уповноважених підрозділів з питань запобігання корупції та інші.

Продемонстував основні показники виконання Антикорупційної програми за сферами діяльності Фонду.

У напрямі_функціонування інформаційних ресурсів та інфраструктури системи кіберзахисту утворено спеціальні структурні підрозділи та забезпечується робота щодо оцифрування архіву пенсійних справ, впроваджено програмне забезпечення для обміну даними з банками в електронній формі;

З метою зниження корупційних ризиків у сфері управління фінансовими та матеріальними ресурсами, здійснення внутрішнього аудиту підготовлено 2 проєкта, якими планується внести зміни до постанов Фонду. Під час визначення характеристик предметів закупівлі використовуються примірні специфікації у сфері публічних закупівель, а також застосування електронної системи публічних закупівель товарів, робіт, послуг, вартість яких перевищує 50 тис. грн. та є меншою за вартість встановлену абз.2-3 ч.1 ст.2 ЗУ “Про публічні закупівлі” (проведено 3 спрощені закупівлі та 24 процедури надпорогових закупівель, за результатами яких економія коштів склала 620,4 тис. грн).

У напрямі управління персоналом та організації роботи щодо запобігання та виявлення корупції: кількість направлень до спеціальноуповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції, у порівнянні з попередніми періодами, зменшилась на 95% та становить 43 (4,97%) направлення; врегульовано 26 конфліктів інтересів; здійснено 16 спеціальних перевірок відносно кандидатів на посади державної служби в органах Фонду; розглянуто 104 повідомлення/звернення (у т.ч. анонімних) на предмет порушення вимог, заборон та обмежень, встановлених Законом України “Про запобігання корупції”.

За результатами розгляду Фондом направлено 10 повідомлень до спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції.

Проведено 1301 навчальних заходів з питань дотримання антикорупційного законодавства (семінарів, нарад, лекцій, курси на платформі Prometheus), якими охоплено 31582 державних службовців.

Зазначив, що позитивним досягненням у формуванні негативного ставлення до корупції стало визначення у кожному територіальному органі внутрішнього тренера.

Повідомив, що розроблено та направлено на погодження до Міністерства соціальної політики України проєкт постанови правління Фонду “Про затвердження Порядку організації роботи в Пенсійному фонді України та його органах з повідомленнями про корупцію”.

 

ВИСТУПИЛИ:

Бабич О. В., поцікавився випадком стосовно можливого перевищення службових повноважень, виявленим у головному управлінні Пенсійного фонду України в Хмельницькій області.

Капінус Є. В., відповів на поставлене запитання.

                                                                                                                            

ВИРІШИЛИ:

Взяти інформацію “Про виконання заходів щодо реалізації Антикорупційної програми Пенсійного фонду України на 2020 рік” до відома.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

“за” – 8, “проти” – 0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про забезпечення призначення/перерахунку пенсій в умовах запровадження щоквартальної звітності зі сплати єдиного внеску.

Списа В. В., Охріменко В. В., поінформували що з метою забезпечення виконання Законів України від 19 вересня 2019 року № 115-IX “Про внесення змін до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та № 116-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб” в частині забезпечення подання платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, платниками податків, у тому числі податковими агентами, до контролюючих органів єдиної звітності з єдиного внеску та податку на доходи фізичних осіб, Пенсійним фордом України опрацьовано низку проєктів  розпорядчих актів Міністерства фінансів України, які стосуються форм та порядку подання звітності щодо сум нарахованого єдиного внеску платниками єдиного внеску.

Зазначені форми звітності передбачають подання платником єдиного внеску відомостей для призначення пенсії, за період до дати формування заяви на призначення пенсії, не чекаючи закінчення звітного періоду, що надасть можливість своєчасного призначення та отримання пенсійних виплат застрахованими особами.

Ознайомили з основними нововведеннями.

 

                                                                                                                            

ВИРІШИЛИ:

Взяти інформацію “Про забезпечення призначення/перерахунку пенсій в умовах запровадження щоквартальної звітності зі сплати єдиного внеску” до відома.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

“за” – 8, “проти” – 0, “утримались” – 0.

 

СЛУХАЛИ:

  1. Різне.

Денісова О.В. повідомила, що питання порядку денного вичерпані, подякувала присутнім за роботу.

 

 

 

Голова Громадської ради                                                                                Оксана ДЕНІСОВА

 

Секретар Громадської ради                                                                           Людмила СОКОЛОВА

 

 

background Layer 1