Пропустити навігацію

Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування

 

Пенсія із солідарної системи призначається за наявності необхідного страхового стажу. Розмір пенсії залежить від тривалості страхового стажу та величини заробітку, з якого сплачено внески.

Громадяни, які у певні періоди з 2004 року офіційно не працювали – не належали до категорії застрахованих осіб. Якщо їм не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, вони можуть укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Договір про добровільну сплату єдиного внеску можливо укласти за місцем проживання, звернувшись до податкового органу з необхідним пакетом документів: заява вставленої форми, копія трудової книжки (за наявності), виписка з системи персоніфікованого обліку (ОК-5), копія документа, що посвідчує особу.

Закон України від 08.07.2010 № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” передбачає два види договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, які передбачають щомісячну сплату єдиного соціального внеску  (укладається не менш як на рік) або одноразову сплату єдиного соціального внеску за минулий період (не раніше ніж з 01.01.2004).

Розмір єдиного соціального внеску, який сплачується щомісяця, не може бути меншим за мінімальний страховий внесок (на сьогодні – 1430 грн).

При одноразовій сплаті єдиного соціального внеску за попередні періоди, в яких людина не підлягала страхуванню, сума сплаченого внеску за кожен місяць такого періоду вдвічі більша: мінімальний страховий внесок помножений на коефіцієнт “2”. Одноразова сплата єдиного соціального внеску здійснюється однією сумою за весь період протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору.

 

Довідково: Питання добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування регламентуються статтею 12 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, договір про добровільну участь укладається відповідно до статті 10 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

 

copy 58879980 2 1024x538

 

 

background Layer 1