Пропустити навігацію

П Р О Т О К О Л № 1 засідання Громадської ради при Пенсійному фонді України

П Р О Т О К О Л  № 1

засідання Громадської ради при Пенсійному фонді України

 

 

Дата та час проведення: 27 березня 2018 року, 11.00.

Місце проведення: м. Київ, вул. Бастіонна, 11.                                                                                                     

Головує –  Денісова О. В., голова Громадської ради.

 

Присутні:  

– члени Громадської ради при Пенсійному фонді України (далі – Громадська рада) (додаток 1);

–   представники Пенсійного фонду України (додаток 2).

         

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

  1. Про підвищення розмірів пенсійних виплат у 2018 році шляхом проведення перерахунків відповідно до законодавчих змін.
  2. Про комунікації Пенсійного фонду України з громадськістю.
  3. Про звіт Громадської ради при Пенсійному фонді України щодо проведеної роботи у 2017 році та затвердження плану заходів на 2018 рік.
  4. 4. Різне.

 

 

СЛУХАЛИ:

Денісову О. В., яка повідомила, що на засіданні присутні 10 із 17 членів Громадської ради, засідання є правоможним. Запропонувала обговорити і затвердити розданий проект порядку денного.

 

ВИРІШИЛИ:

Затвердити порядок денний.

 

“за” –   10, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про підвищення розмірів пенсійних виплат у 2018 році шляхом проведення перерахунків відповідно до законодавчих змін.

Ковпашко І. В., яка поінформувала присутніх про перерахунок пенсій з  1 квітня поточного року особам, які продовжують працювати після виходу на пенсію.

Зазначила, що даний перерахунок стосується виключно тих, хто після виходу на  пенсію продовжував працювати, набув страхового стажу. Це — стандартний перерахунок, який проводився, починаючи з 1 січня 2004 року, передбачений для працюючих пенсіонерів кожних два роки. Закцентувала увагу на тому, що раніше такий перерахунок здійснювався лише за заявою людини, а тепер проводитиметься автоматично, незалежно від того – звернеться людина чи ні. 

Перерахунок стосуватиметься тих осіб, які станом на 1 березня 2018 року набули 24 місяці додаткового страхового стажу, або на цю дату пройшло не менше двох років після призначення чи попереднього перерахунку пенсії. Надалі такий перерахунок буде проводитись автоматично щороку з 1 квітня. 

Поінформувала щодо перерахунків пенсій, які відбудуться у другому півріччі цього року. Це пов’язано зі зміною рівня прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб з 1 липня та 1 грудня 2018 року. З 1 липня у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, буде проведено перерахунок надбавки донорам та переглянуто максимальний розмір пенсії. Зараз він перебуває на рівні десяти прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність і становить 13 730 гривень. З 1 липня 2018 року розмір прожиткового мінімуму становитиме 1435 грн, відповідно розмір максимальної пенсії буде збільшено до 14 350 грн.

Зосередила увагу присутніх на перерахунках пенсійних виплат пенсіонерам з числа військовослужбовців та особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, який проводиться відповідно до постанови Кабінету Міністрів України  від 21.02.2018 № 103 “Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби та деяким іншим категоріям осіб”.

       Поінформувала про порядок призначення довічного грошового утримання суддів, порядок пенсійного забезпечення чорнобильців, держслужбовців, прокурорів.

 

 

ВИСТУПИЛИ:

Денісова О. В., Кубраченко А. В., Рожило Я. О., які поцікавились питаннями перерахунку пенсій за віком особам, які працювали на роботах з шкідливими і важкими умовами праці за списками № 1 та № 2, динамікою зростання пенсійних виплат, можливістю компенсації сум внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, сплачених за підвищеною ставкою, особам, які працювали науковцями, терміном проведення перерахунку пенсій у зв’язку з уточненням показника середньої заробітної плати для розрахунку пенсій у 2018 році, термінами впровадження в органах Пенсійного фонду України електронних пенсійних справ.

Ковпашко І. В., яка відповіла на поставлені питання.

 

ВИРІШИЛИ:

  1. 1. Інформацію “Про підвищення розмірів пенсійних виплат у 2018 році шляхом проведення перерахунків відповідно до законодавчих змін” взяти до відома.

 

“за” –   10, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

1.2. Визначити за необхідне надати членам Громадської ради для розгляду та внесення пропозицій (в електронному вигляді) проект постанови правління Пенсійного фонду України про порядок перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам.

 

“за” –   10, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

1.3. Звернутись до Міністерства соціальної політики щодо вирішення на законодавчому рівні питання стосовно компенсації сум внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, сплачених за підвищеною ставкою, особам, які працювали на посадах наукових працівників.

 

“за” –   10, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про комунікації Пенсійного фонду України з громадськістю.

Усачову Т. М., яка зазначила, що система комунікації є невід’ємною частиною діяльності Пенсійного фонду України, головні теми якої  – питання пенсійного забезпечення громадян, покращення якості їх обслуговування, своєчасного та стабільного фінансування пенсійних виплат, легалізації трудових відносин тощо.

Повідомила, що протягом 2017 року забезпечено оперативне висвітлення питань діяльності Пенсійного фонду України в засобах масової інформації, на офіційному веб-сайті Фонду, Урядовому порталі тощо. Зокрема, відбулось понад 14 тисяч виступів на телебаченні та радіо. На сторінках друкованих та онлайн-видань оприлюднено понад 60 тис коментарів керівництва та фахівців органів Фонду.  

 Найбільш поширеною формою роботи з громадськістю є зустрічі у трудових колективах, з населенням та громадськими організаціями. Протягом минулого року таких зустрічей  відбулось понад 50 тисяч.

Минулоріч Громадською організацією “Українська Демократія” проведено громадську експертизу діяльності Пенсійного фонду України щодо взаємодії з громадськістю під час виконання покладених на нього завдань.

  Зауважила, що на сьогодні в тестовому режимі запрацювала нова інформаційна сторінка веб-порталу Пенсійного фонду України. 

 

ВИСТУПИЛИ:

Денісова О. В., яка відмітила, що членами Громадської ради  опрацьовувались експертні пропозиції Громадської організації “Українська Демократія” за результатами проведеної громадської експертизи.

 

 

ВИРІШИЛИ:

        Інформацію про комунікації Пенсійного фонду України з громадськістю взяти до відома.

“за” –   10, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Про звіт Громадської ради при Пенсійному фонді України щодо проведеної роботи у 2017 році.

Денісову О. В., про роботу Громадської ради у 2017 році (додаток 3).

 

ВИСТУПИЛИ:

В’язовченко А. М., який запропонував затвердити звіт Громадської ради при Пенсійному фонді України щодо проведеної роботи у 2017 році.

 

ВИРІШИЛИ:

Затвердити звіт Громадської ради при Пенсійному фонді України щодо проведеної роботи у 2017 році.

 

“за” –   10, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

СЛУХАЛИ:

Денісову О. В., яка запропонувала обговорити  проект Орієнтовного плану роботи Громадської ради на 2018 рік, який був розроблений з урахуванням пропозицій членів Громадської ради,  Плану роботи Пенсійного фонду України на 2018 рік, Орієнтовного плану проведення Пенсійним фондом України консультацій з громадськістю у 2018 році.

 

ВИСТУПИЛИ:

Рожило Я. О., В’язовченко А. М., Білоус Л. П., які обговорили окреслені заходи та запропонували затвердити Орієнтовний план роботи Громадської ради при Пенсійному фонді України на 2018 рік.

 

ВИРІШИЛИ:

Затвердити Орієнтовний план роботи Громадської ради при Пенсійному фонді України на 2018 рік (додаток 4).

 

“за” –   10, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

 

СЛУХАЛИ:

  1. Різне.

Денісову О.В., стосовно рішення, прийнятого на засіданні Громадської ради 06.12.2017 р. (п. 4.2.) про підготовку листа відповідним органам щодо вирішення питання надання безкоштовного проїзду у міському транспорті  м. Києва для всіх пенсіонерів України. Зазначила, що Кабінетом Міністрів України 14 березня 2018 року прийнято постанову № 197 “Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах”, з набранням чинності якої зазначене питання втратило актуальність. Запропонувала зняти з контролю зазначене питання.

 

ВИСТУПИЛИ:

В’язовченко А. М., Рожило Я. О., Білоус Л. П., які обговорили зазначену постанову.

 

ВИРІШИЛИ:

        Зняти з контролю питання про підготовку листа відповідним органам щодо вирішення питання надання безкоштовного проїзду у міському транспорті м. Києва всім пенсіонерам України, як таке, що втратило актуальність.

 

“за” –   10, “проти” –  0, “утримались” – 0.

 

 

Голова Громадської ради                                                                                                                              О. В. Денісова

 

Секретар Громадської ради                                                                                                                         Л. Б. Соколова

background Layer 1