Пропустити навігацію

Про пенсійне забезпечення громадян при переселенні з території України на постійне проживання на територію Республіки Казахстан

Я проживаю та отримую пенсію на території України. Найближчим часом планую переїзд на постійне місце проживання до Республіки Казахстан. Чи буде мені виплачуватися українська пенсія?

        

   Питання пенсійного забезпечення громадян України та Республіки Казахстан регулюються Угодою про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав в галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 року (далі-Угода) та Угодою між Міністерством соціального захисту населення України та Міністерством соціального захисту населення Республіки Казахстан про співпрацю в галузі пенсійного забезпечення від 21.09.1995 року (далі-міжвідомча Угода).

      

   Відповідно до ст. 7 Угоди при переселенні пенсіонера в межах держав-учасниць Угоди виплата пенсії за попереднім місцем проживання припиняється, якщо пенсія того ж  виду передбачена законодавством держави за новим місцем проживання пенсіонера.

      

   Згідно із ст. 4 міжвідомчої Угоди пенсійне забезпечення громадян України і Республіки Казахстан та членів їх сімей здійснюється відповідно до законодавства тієї держави, на території якої вони проживають.

   При переселенні пенсіонера з території однієї держави-учасниці цієї Угоди  на територію другої держави-учасниці цієї Угоди  виплата пенсії за попереднім місцем проживання припиняється. Призначення пенсії проводиться з дня припинення виплати пенсії за попереднім місцем проживання, але не більше ніж за шість місяців від дня письмового звернення у територіальний орган пенсійного забезпечення за новим місцем проживання (ст. 5 міжвідомчої Угоди).

   

  Отже, у разі переселення пенсіонера на територію Казахстану виплату пенсії в України  буде припинено. З питання призначення пенсії необхідно звернутись до  органів  пенсійного забезпечення Республіки Казахстан.

 

 

background Layer 1