Пропустити навігацію

Пенсія – в новому розмірі: які існують види перерахунку

Перерахунок пенсії – це процедура зміни розміру призначеної пенсії у зв’язку зі зміною особистих обставин пенсіонера, поданням нових документів, ухваленням нових законодавчих актів, зміною соціальних стандартів. Має на меті зміни складових пенсійної виплати.

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058) передбачено такі види перерахунків:

  • масовий перерахунок;
  • індивідуальний перерахунок.

Масовий перерахунок здійснюється без звернення пенсіонера на підставі чинних або нових законодавчих актів та з урахуванням документів про вік, страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що містяться в пенсійній справі на час перерахунку.

Такі перерахунки:

– стосуються значної кількості пенсіонерів, особисті показники яких відповідають умовам, визначеним нормативно-правовим актом;

– здійснюються автоматизованим способом і не передбачають звернення пенсіонерів в органи Пенсійного фонду.

Зокрема, масові перерахунки здійснюють:

 1) Із першого березня відповідного року:

– пенсіонерам за віком, по інвалідності, за вислугу років, у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону № 1058;

– пенсіонерам по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника з числа військовослужбовців строкової служби відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»;

– пенсіонерам по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

2) Із першого квітня відповідного року:

 Для пенсіонерів, які мають не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, незалежно від перерв у роботі:

– з урахуванням набутого страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії та заробітної плати (доходу), з якої  обчислено пенсію;

або

– з урахуванням страхового стажу та заробітної плати (доходу), набутих після призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

  • Для пенсіонерів, які мають менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії:

– з урахуванням набутого страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії та заробітної плати (доходу), з якої  обчислено пенсію.

3) Пенсіонерам, які не працюють, досягли 65 років та мають страховий стаж (чоловіки – 35, жінки – 30 років), збільшується мінімальний розмір пенсії залежно від мінімальної заробітної плати. У 2019 році це – 1 669,20 грн (мінімальний розмір пенсії) = 4 173,00 грн. (мінімальний розмір зарплати) х 40 %).

4) Пенсіонерам, які не працюють, – у зв’язку зі зміною розміру прожиткового мінімуму.  

Індивідуальний перерахунок здійснюється за поданою заявою і додатковими документами, які є підставою для перегляду розміру призначеної пенсії.

Індивідуальні перерахунки пенсій здійснюють пенсіонерам, які:

  • виявили бажання перейти з одного виду пенсії на інший;
  • за наявності інших обставин із урахуванням таких додаткових документів:
  • про стаж, який не було враховано під час призначення / попереднього перерахунку пенсії;
  • про заробітну плату за інші 60 місяців до 01.07.2000 р.;
  • що підтверджують право на встановлення до пенсії надбавки, підвищення, додаткової пенсії, пенсії за особливі заслуги тощо.

У I кварталі 2019 року проведено 8 266 перерахунків пенсії за заявами пенсіонерів, у тому числі 2 686 – працюючим пенсіонерам із урахуванням страхового стажу або страхового стажу та заробітної плати, набутих після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. 

Не перераховують пенсії:

1) У зв’язку зі зміною розміру прожиткового мінімуму / мінімальної заробітної плати – пенсіонерам, які працюють (здійснюють діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування);

2) Із урахуванням стражу, набутого після призначення пенсії – особам, які одержують пенсії за вислугу років, до досягнення пенсійного віку. 

background Layer 1