Пропустити навігацію

Цілком конфіденційно: відомості з Реєстру застрахованих осіб охороняються законом

Реєстр застрахованих осіб – це система накопичення, зберігання та обробки персоніфікованих даних про нараховану заробітну плату, лікарняні, відпускні, страховий стаж та пенсію громадян. Також він містить особові дані, що є конфіденційною інформацією про особу (прізвище, ім’я, по батькові, ідентифікаційний код, місце роботи). Пенсійний фонд України є володільцем цієї інформації та єдиним органом, уповноваженим її надавати.

Конфіденційною вважається інформація про фізичну особу, а також інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб’єктів владних повноважень. Конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом (ст. 21 Закону України «Про інформацію»).

Персональні дані особи, що перебувають у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка перебуває у володільця персональних даних, належать до охоронюваної законом таємниці (ст. 162 Кримінально-процесуального кодексу України, далі – КПК України).

До головного управління Фонду постійно звертаються правоохоронні органи та адвокати щодо надання інформації про нараховану заробітну плату (дохід) та період роботи, що враховується до страхового стажу особи, чи суми пенсії, які отримує пенсіонер. Акцентуємо, що доступ до речей і документів, які містять таємницю, що охороняється законом, можливий лише на підставі ухвали слідчого судді.

Тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку) (ст. 159 КПК України).

Отже, конфіденційна інформація та персональні дані особи, що містить система персональних даних, яка перебуває у володільця, належать до охоронюваної законом таємниці, доступ до якої надається лише за ухвалою слідчого судді.

background Layer 1