Пропустити навігацію

Із вуст професіоналів: черкаські пенсійники розповіли студентам про трудове та пенсійне законодавство

Студенти і викладачі Черкаського інституту банківської справи дізналися сьогодні від фахівців головного управління Фонду в області про переваги офіційного працевлаштування, нові сервіси і технології Пенсійного фонду та актуальні зміни в пенсійній сфері.

Заступник начальника головного управління Віталій Таран поінформував майбутніх знавців права та викладачів, яким чином закон захищає права застрахованих осіб. За офіційно працевлаштованих працівників роботодавець зобов’язаний щомісяця сплачувати страхові внески, що забезпечує зарахування періоду роботи до страхового стажу. Якщо людина працює офіційно протягом усієї професійної діяльності, то матиме право на призначення пенсії. У 2028 році для того, аби вийти на пенсію, необхідно буде мати 35 років страхового стажу. Ті, кому його не вистачатиме через неофіційне працевлаштування, можуть взяти добровільну участь у системі загальнообов’язкового соціального страхування та самостійно сплатити внески за попередні періоди роботи – в подвійному розмірі. Фахівець акцентував, що проконтролювати, наскільки роботодавець добросовісно сплачує внески та який саме розмір заробітної платі вказує в звітах, можна на вебпорталі Пенсійного фонду України.

Завідувач сектору організаційно-інформаційної роботи Світлана Павленко презентувала студентам новітні технології та сервіси Пенсійного фонду. Зазначила, що зареєстровані на вебпорталі користувачі мають змогу отримувати дистанційно (економлячи свій час) такі послуги, як налаштування сервісу смс-інформування, формування довідок із підтвердженням QR-кодом, призначення пенсії в «одне відвідування». Особливо зацікавила студентів інформація про мобільний додаток Пенсійного фонду, який вони відразу встановили на смартфони та разом із фахівцями протестували його роботу.

Заступник начальника відділу методології та організації роботи із застосування пенсійного законодавства Аліна Зубко відповіла на запитання викладачів щодо механізму призначення пенсії в Україні та в разі роботи за кордоном, формули її розрахунку, зарахування до страхового стажу періодів навчання і догляду за дитиною до досягнення трирічного віку.

Фахівці продемонстрували відеоролики соціальної реклами про переваги офіційної зайнятості, користування вебпорталом та наголосили студентам, що отримані знання стануть у нагоді не лише їм особисто –молодь зможе допомогти своїм рідним швидко вирішити пенсійні питання.

Довідково. У Черкаській області користувачами вебпорталу Пенсійного фонду України є 52 327 осіб, із них 51 595 фізичних осіб і 732 юридичні особи. Пенсію в «одне відвідування» з початку роботи сервісу оформили понад 50 осіб.

DSC 0005 1 - Із вуст професіоналів: черкаські пенсійники розповіли студентам про трудове та пенсійне законодавство

DSC 0006 2 - Із вуст професіоналів: черкаські пенсійники розповіли студентам про трудове та пенсійне законодавство

DSC 0021 3 - Із вуст професіоналів: черкаські пенсійники розповіли студентам про трудове та пенсійне законодавство

DSC 0029 4 - Із вуст професіоналів: черкаські пенсійники розповіли студентам про трудове та пенсійне законодавство

background Layer 1