Пропустити навігацію

Безробітним жителям Чорнобаївського району розповіли про важливість легальної зайнятості

Про переваги офіційного працевлаштування та основні зміни в пенсійному законодавстві, які стосуються стажу, необхідного для виходу на пенсію, поінформувала під час семінару в районному центрі зайнятості начальник Чорнобаївського відділу обслуговування громадян Наталія Грицай.   

Фахівець розповіла про зміни в чинному пенсійному законодавстві, про переваги легальної зайнятості, звернула увагу присутніх, що лише оформлена відповідно до законодавства праця дає змогу заробити страховий стаж, і лише офіційна заробітна плата впливатиме на розмір майбутньої пенсії. Зазначила, що з першого січня 2019 року право на пенсію за віком мають тільки ті особи, у яких страховий стаж складає не менше 26 років, підвищення норми страхового стажу відбувається поетапно з 2018 року, кожного року на один рік.

Присутнім наголосили, що необхідно відмовлятися від пропозицій роботодавців щодо працевлаштування без офіційного оформлення трудових відносин та отримання заробітної плати «в конверті», оскільки нелегальна заробітна плата позбавить громадян права на соціальні гарантії та гідне пенсійне забезпечення в майбутньому.

Представниця Фонду нагадала учасникам заходу про можливість добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Зазначила, що період, за який сплачено єдиний соціальний внесок відповідно до укладеного договору, буде зараховано до страхового стажу.

 Ознайомила учасників заходу з сучасними онлайн – сервісами Пенсійного фонду України, із можливостями та перевагами  веб – порталу електронних послуг та смс – інформування. Присутні отримали інформаційні буклети та поспілкувались у форматі «запитання-відповідь». Усім бажаючим було надано індивідуальні консультації щодо правової оцінки документів для призначення пенсії, порядку підтвердження стажу в разі відсутності записів у трудовій книжці або їх недостовірності, врахування періодів навчання, військової служби, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку до страхового стажу.

Довідково: у 2018 році в Черкаській області проведено 102 лекції для безробітних, на яких отримали консультації  2 121 особа регіону. 

 

image1 - Безробітним жителям Чорнобаївського району розповіли про важливість легальної зайнятості

image3 - Безробітним жителям Чорнобаївського району розповіли про важливість легальної зайнятості

image2 - Безробітним жителям Чорнобаївського району розповіли про важливість легальної зайнятості

background Layer 1