Пропустити навігацію

Про дотримання громадянами трудового законодавства – в Черкаській облдержадміністрації

Засідання міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, відбулося сьогодні в Черкаській обласній державній адміністрації.

Начальник головного управління Фонду на Черкащині Світлана Зінник поінформувала членів робочої групи про здійснення моніторингу щодо запровадження мінімальної заробітної плати та вжиті заходи на підприємствах та установах, зокрема в бюджетних установах. Зазначила, що загальна кількість застрахованих осіб в області, згідно зі звітами страхувальників за вересень 2019 року, становить 264 209 осіб, що на 3119 осіб більше, ніж у вересні 2018 року та на 359 осіб більше, ніж у січні поточного року. Фонд оплати праці в області становить 1917,2 млн грн, що на 295,1 млн грн більше, ніж у аналогічному періоді минулого року. Заробітну плату менше мінімальної нараховано 4233 застрахованим особам, що на 41,0 % менше, ніж за січень 2019 року, а також на 8,4 % менше, ніж за грудень 2018 року. Найбільше таких застрахованих осіб працює на ТОВ «Компанія Траско» – 9 осіб, ПП «Райагробудсервіс» – 7 осіб, ТОВ Агронива Черкаси» – 5 осіб.

За надісланими головним управлінням Фонду матеріалами щодо виявлених ознак порушення законодавства про працю управлінням Держпраці в області проведено перевірки 112 страхувальників, у 62 страхувальників по 3061 застрахованій особі виявлено порушення.  Ознаки порушень законодавства про працю підтвердилися в 55,4 % виявлених випадків. Головним управлінням Державної податкової служби в області 450 страхувальникам по 955 застрахованих особах донараховано 78,8 тис. грн єдиного внеску, виявлені ознаки порушення законодавчих вимог підтвердилися в 100 % надісланих матеріалів.

Усі члени робочої групи отримали інформаційні матеріали про стан моніторингу щодо запровадження мінімальної заробітної плати. Світлана Зінник акцентувала, що фахівці головного управління Фонду в області проводять широку інформаційно-роз’яснювальну кампанію стосовно легалізації заробітної плати та дотримання законодавства про оплату праці. Особливу увагу звертають на порядок заповнення звітності, оскільки недостовірна інформація в ній впливає на показники.

Позитивна динаміка щодо зростання фонду оплати праці, кількості застрахованих осіб, зменшення кількості застрахованих осіб із заробітною платою менше мінімального розміру свідчать про результативність заходів, які вживаються головним управлінням Фонду на Черкащині, контролюючими органами, органами влади на місцях. Робота щодо реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, в області триватиме і надалі.

DSC 0527  - Про дотримання громадянами трудового законодавства – в Черкаській облдержадміністрації

background Layer 1