Пропустити навігацію

Проведено спеціальну «гарячу лінію» для застрахованих осіб

IMG 3265     - Проведено спеціальну «гарячу лінію» для застрахованих осібУ головному управлінні Фонду сьогодні проведено телефонну «гарячу лінію» щодо переваг офіційного працевлаштування та захисту прав застрахованих осіб.

На запитання жителів області відповідав заступник начальника головного управління Віталій Таран. Надаючи фахові консультації, Віталій Таран акцентував, що обізнаність у сфері законодавства про працю допоможе людям правильно реагувати на соціальні виклики.

За результатами спеціальної «гарячої лінії» та найпоширеніших запитань нагадуємо

 10 фактів про офіційне працевлаштування:

 Офіційне працевлаштування означає, що роботодавець бере на себе зобов’язання щомісяця сплачувати єдиний соціальний внесок за працівника у розмірі 22 % від нарахованої заробітної плати.

Зарахування періоду роботи до страхового стажу відбувається пропорційно до розміру сплаченого внеску. Тобто місяць роботи працівникові буде зараховано за умови сплати єдиного соціального внеску з заробітної плати розміром не менше мінімального.

Мінімальна заробітна плата на січень 2020 року становить 4723,00грн.

Мінімальний страховий внесок на січень 2020 року – 1 039,06 грн.

Офіційне працевлаштування дає змогу користуватися такими соціальними гарантіями:

– право на відпустку;

– право на оплату листа непрацездатності;

– право на отримання допомоги по вагітності та пологах;

– право на  допомогу у зв’язку з безробіттям;

– соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Під час призначення пенсії враховуються лише періоди роботи, зараховані до страхового стажу.

Неофіційно працевлаштовані громадяни можуть брати добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Це означає, що єдиний соціальний внесок за себе громадянин сплачує самостійно. За такої умови періоди роботи також зараховуються до страхового стажу, що є запорукою майбутньої пенсії.

Для участі в добровільному соціальному страхуванні потрібно укласти відповідний договір у Державній податковій службі і не менше ніж один рік сплачувати щомісяця мінімальний страховий внесок.

За попередні періоди роботи можна одноразово сплатити єдиний соціальний внесок. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. На 01.01.2020 мінімальний страховий внесок становить 1 039,06 грн, відповідно сума сплати за попередні періоди не може бути меншою ніж 2 078,12 грн.

Період, за який сплачено єдиний внесок, відповідно до укладеного договору про добровільну участь, буде зараховано до страхового стажу тільки за умови подання звіту.

 

background Layer 1