Пропустити навігацію

Національне агентство з питань запобігання корупції роз’яснює, які існують обмеження щодо отримання подарунків посадовцями

Приклад із практики НАЗК:

Суддя упродовж 2018 року одержала подарунків від іноземного громадянина на 380 тисяч гривень.

У поясненнях Національному агентству з питань запобігання корупції зазначила, що вважає цю людину «близькою особою», хоча ані шлюбних, ані родинних зв’язків із цим чоловіком вона не має. Жодного порушення у своїх діях вона не вбачає. 

НАЗК визнало ці аргументи непереконливими та направило протокол стосовно цього випадку до суду. Наразі суд вирішує питання притягнення цієї особи до відповідальності.

Чому існують обмеження для прийняття подарунків посадовцями?

Отримання подарунку державним службовцем або іншими посадовцем може вплинути на прийняття рішень, що суперечать інтересам держави.  

Саме тому в багатьох країнах існують обмеження щодо отримання подарунків для державних службовців та інших осіб, на зарплатню яких витрачаються кошти державного бюджету.

Велика Британія, Польща, Чехія, Словацька Республіка – приклади країн, які рекомендують державним службовцям не приймати подарунки, якщо це може поставити під сумнів прийняття ними неправомірних рішень та їх доброчесність.

Які обмеження передбачені в Україні?

В Україні чіткі правила та обмеження щодо отримання подарунків чиновниками визначені Законом України «Про запобігання корупції»
(стаття 23).

Закон забороняє:

  • одержання подарунку, вартість якого перевищує один прожитковий мінімум, встановлений на день прийняття подарунка. Зараз це – 2 102 грн;
  • одержання від однієї особи (групи осіб) протягом року подарунків, сукупна вартість яких перевищує два прожиткові мінімуми, встановлені для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки. Зараз це – 4 204 грн.

 

 

Винятками визначено такі випадки:

1. Коли подарунок дарує близька особа.Це чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного посадовця.

Якщо вартість подарунка від близької особи – більше 5 прожиткових мінімумів (10 тис 510 грн), то такий подарунок обов’язково має бути відображений у щорічній декларації.

Якщо ж вартість подарунка перевищує 50 прожиткових мінімумів (105 тис 100 грн), то про його отримання слід вказати в повідомленні про суттєві зміни в майновому стані.

2. Коли подарунки одержано як загальнодоступні знижки на товари, послуги, виграші, призи, премії, бонуси.

Відповідальність за порушення заборон

Реагування на такі випадки належить до повноважень НАЗК. Після виявлення такого порушення НАЗК складає та направляє протокол до суду.

Саме суд вирішує, що вважати правопорушенням та чи необхідно притягати посадовця до адміністративної відповідальності (стаття 172-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Якщо особу буде визнано винною, на неї накладуть штраф у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів (від 1700 до 3400 грн), а подарунок конфіскують.

Якщо особа порушить закон повторно, то штраф становитиме від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів (від 3400 до 6800 грн), подарунок також буде конфісковано. Крім цього, людина буде позбавлена права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю протягом одного року.

 

Джерело: https://nazk.gov.ua/uk/bez-kategoriyi/yaki-isnuyut-obmezhennya-shhodo-otrymannya-podarunkiv-posadovtsyamy/.

 

podarok biznesu - Національне агентство з питань запобігання корупції роз’яснює, які існують обмеження щодо отримання подарунків посадовцями

background Layer 1