Пропустити навігацію

Пенсійний фонд інформує фізичних осіб-підприємців про зміну законодавства

fon zakonodavstvo 1024x576 1 300x169 - Пенсійний фонд інформує фізичних осіб-підприємців  про зміну законодавстваЗакон України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» № 592-ІХ підписав Президент Володимир Зеленський 29 травня 2020 року. Верховна Рада України ухвалила Закон 13 травня 2020 року.

Закон передбачає звільнення самозайнятих осіб, фізичних осіб-підприємців, які мають основне місце роботи, від сплати за себе єдиного соціального внеску за місяці, за які роботодавець сплатив страховий внесок за них, із 1 січня 2021 року.

Крім того, скасовано обов’язок фізичних осіб-підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства сплачувати мінімальний розмір єдиного соціального внеску за місяці, у яких не отримано доходу (прибутку).

Закон дозволяє державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичними особами-підприємцями, які не здійснювали такої діяльності та не отримували доходів за період, починаючи з 2017 року, шляхом списання їм сум недоїмки з єдиного соціального внеску, а також штрафів і пені, нарахованих на такі суми, за умови подання ними відповідно до закону необхідних документів.

Із 3 червня 2020 року набрали чинності окремі положення Закону (пункт 5 розділу I).

Із текстом Закону можна ознайомитись за покликанням. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/592-20)

 Водночас звертаємо увагу, що до страхового стажу зараховуються лише ті періоди діяльності, за які сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний внесок, а одним із ключових показників під час визначення права на призначення пенсії та її розміру є страховий стаж.

Перевірити наявність та тривалість свого страхового стажу можна, зареєструвавшись на вебпорталі Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua) за допомогою ключа кваліфікованого електронного підпису (раніше – ЕЦП) чи Інтегрованої системи електронної ідентифікації GovID.

Вплив сплачених внесків на розмір майбутньої пенсії можна відслідкувати, скориставшись сервісом вебпорталу «Пенсійний калькулятор». Він дозволяє самостійно зробити прогнозні розрахунки пенсії за даними в електронних реєстрах Пенсійного фонду України, та даними, внесеними користувачем. Крім цього, онлайн-сервіс автоматично підсумовує періоди трудової діяльності, визначає коефіцієнт страхового стажу та заробітку за наявними даними.

 

 

Віталій Таран,

заступник начальника головного управління

background Layer 1