Пропустити навігацію

Як відобразити «карантинну» відпустку та нарахування єдиного внеску в Звіті з єдиного соціального внеску

Оголошення карантину на території України змінило життя і найманих працівників, і роботодавців. Працівники були змушені піти у відпустки, страхувальники мали все одно подавати звіти з єдиного соціального внеску. Як зробити це коректно та уникнути зайвих помилок – розповідає заступник начальника управління інформаційних систем та електронних реєстрів головного управління Фонду в області Людмила Хижняк.

У Звіті щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Звіт) перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати на час карантину необхідно відобразити в таблиці 6.

Розглянемо випадок, коли працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати на час карантину повний місяць: база нарахування заробітної плати відсутня, отже, ЄСВ нараховувати не потрібно.

Таблиця 5 Звіту не заповнюється на такого працівника, оскільки це не передбачено Порядком № 435.

У таблиці 6 Звіту працівника слід відобразити в одному рядку. Графи 5-11 та 22-25 заповнюються в загальному порядку, крім графи 10, яка не заповнюється. Усі інші графи необхідно заповнити таким чином:

– у графі 14 – кількість календарних днів без збереження заробітної плати;

– у графі 15 – кількість календарних днів перебування в трудових відносинах;

– у графах 17-21 – слід проставити нулі щодо нарахованого доходу та ЄСВ.

1 3 - Як відобразити «карантинну» відпустку та нарахування єдиного внеску в Звіті з єдиного соціального внеску

У реквізиті 15 заголовної частини Звіту з ЄСВ  у середньооблікову кількість працівник у відпустці без збереження заробітної плати враховується, а от у кількість застрахованих осіб, яким нараховано заробітну плату – ні. На таблицю 1 дані такого працівника не впливають, оскільки в нього немає доходу.

До відома. У випадку призупинення діяльності на період карантину страхувальник зобов’язаний подати Звіт з ЄСВ, навіть якщо в цьому місяці він не нараховував зарплату працівникам. Згідно з пунктом 11 розділу ІІ Порядку № 435, звіт за формою № Д4 юридичними особами або фізичними особами-підприємцями не подається, якщо вони не використовують працю фізичних осіб  на умовах трудового договору або на інших умовах, передбачених законодавством. Інших послаблень (як, наприклад, у разі, якщо страхувальник у звітному місяці не нараховував доходів фізичним особам) у Порядку № 435 немає. Отже, якщо в роботодавця є наймані працівники або особи, з якими укладено договори цивільно-правового характеру на виконання робіт (надання послуг),  форму № Д4 потрібно подавати незалежно від того, нараховував він їм доходи в звітному періоді чи ні.

Розглянемо випадок, коли працівник відпрацював половину місяця і за відповідний відпрацьований час йому нараховано частину заробітної плати, а іншу частину місяця у зв’язку з карантином працівник оформив як відпустку за власний рахунок.

Змін щодо сплати єдиного соціального внеску, згідно з законодавством не відбулося, отже страхувальник повинен нарахувати та сплатити суму ЄСВ, а якщо ця сума менша, ніж мінімальний розмір, то страхувальник повинен донарахувати суму ЄСВ до мінімального розміру.

У таблиці 6 Звіту відображають працівника двома рядками: в першому зазначають Кількість календарних днів без збереження заробітної плати (графа 14) та Кількість календарних днів перебування у трудових/ЦП відносинах протягом звітного місяця (графа 15), суму заробітної плати за відпрацьований час. У другому рядку зазначають суму доплати до мінімального розміру ЄСВ.

Bezymyannyj - Як відобразити «карантинну» відпустку та нарахування єдиного внеску в Звіті з єдиного соціального внеску

background Layer 1