Пропустити навігацію

Від паперу до «цифри»: що для українців означає запровадження електронних трудових книжок

Паперові трудові книжки втратили актуальність. Що означає зміна формату трудових книжок для українців, розповіла журналістам телеканалу «Ільдана» начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів Людмила Хижняк.

 

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» передбачає поступову відмову від паперових трудових книжок, запровадження електронних трудових книжок, що дозволить автоматично призначати пенсію за віком.

Фахівець Фонду розповіла журналістам про переваги електронних трудових книжок, умови подання їх паперових аналогів на вебпортал. Запевнила, що нововведення розроблено в інтересах громадян.

 

– Електронна трудова книжка – це гарантія для працівника. Гарантія, що отримати інформацію про набутий стаж для соціальних виплат буде простіше і швидше. Гарантія, що ця інформація нікуди не зникне, як це може бути у випадку з паперовою трудовою книжкою. Паперовий документ можна пошкодити, знищити, підробити чи внести туди недостовірні відомості. На вебпорталі Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/) інформація є захищеною завдяки надійним засобам авторизації. Дані неможливо сфальсифікувати, адже Пенсійний фонд перевіряє їхню достовірність, –  зазначила Людмила Хижняк.

 

Трудова книжка в електронному вигляді – це крок до автоматичного призначення пенсії за віком. Що робити, якщо при оформленні пенсії стажу не вистачає, прокоментував заступник начальника Головного управління Фонду в Черкаській області Віталій Таран.

 

Переглянути відео можна за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=mBuuK3LEIu8&feature=youtu.be

2021.02.09 Hyzhnyak 1ldana 3     - Від паперу до «цифри»: що для українців означає запровадження електронних трудових книжок

background Layer 1