Пропустити навігацію

У фокусі уваги – виявлення неоформленої праці на Черкащині

Про виконання Плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік йшлося сьогодні під час онлайн-засідання відповідної робочої групи, утвореної при Управлінні Держпраці.

Заступник начальника Головного управління Фонду в Черкаській області Віталій Таран повідомив про результати інформаційної взаємодії щодо виявлених фактів, які можуть вказувати на використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин за результатами моніторингу відомостей з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Поінформував присутніх про напрями, за якими здійснюється моніторинг та терміни, протягом яких відомості з реєстру надаються Пенсійним фондом України територіальним органам.

Як зазначив Віталій Таран, за 10 місяців цього року фахівці Головного управління Фонду в області надіслали до Управління Держпраці матеріали щодо 590 страхувальників, у яких виявили ознаки використання неоформлених найманих працівників. Серед роботодавців, у яких проведені інспекційні відвідування, порушення законодавства підтвердилися у понад 23% випадків.

Спеціалісти Головного управління Фонду також аналізують ефективність інспекційних відвідувань. Зіставляючи результати інспекційних відвідувань із відомостями з реєстру застрахованих осіб, встановили, що після інспекційних відвідувань укладено трудові договори з 233 працівниками, загальна сума нарахованої заробітної плати таких осіб становить 4,4 млн грн, а єдиного внеску нараховано близько 1 млн грн.

За результатами засідання вирішено посилити роботу щодо виконання Плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік. Про можливі факти використання праці найманих працівників без належного оформлення трудових відносин – невідкладно інформувати Управління Держпраці в області.

ВАЖЛИВО. Наймані працівники на вебпорталі Пенсійного фонду України можуть самостійно контролювати, чи сплачують роботодавці єдиний внесок та чи оформлені трудові відносини відповідно до законодавства. На Черкащині вже понад 72 тисячі громадян зареєстровані на вебпорталі та користуються цим правом.

Якщо роботодавець офіційно не оформлює трудові відносини з вами, рекомендуємо невідкладно звертатися до Управління Держпраці в області.

1 1 - У фокусі уваги – виявлення неоформленої праці на Черкащині

2 1 - У фокусі уваги – виявлення неоформленої праці на Черкащині

background Layer 1