Пропустити навігацію

Простір без бар’єрів: Головне управління Фонду на Черкащині ініціювало обговорення доступності послуг для всіх категорій громадян

Пенсійні та соціальні послуги мають бути доступними для всіх. Про це йшлося сьогодні під час круглого столу з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю, який відбувся в онлайн-форматі за участі соціальних партнерів та громадських організацій.

Начальник Головного управління Фонду в Черкаській області Світлана Зінник зазначила: ще з 2018 року Фонд дотримується Єдиних стандартів обслуговування громадян, якими передбачено облаштування сервісних центрів для комфортного прийому всіх категорій населення.

Упродовж 2021 року до відділів обслуговування громадян Головного управління звернулося понад 308 тис. осіб, із них осіб з інвалідністю понад 9 тис. Для того, аби прийом усіх категорій громадян був зручним, вхід до приміщень обладнано вивісками Фонду встановленої форми, пандусом, звуковим маячком типу «метроном», тактильними інформаційними табличками, кнопкою виклику. Написи назв сервісних центрів та написи на інформаційних табличках дубльовані шрифтом Брайля.

Для людей з порушеннями зору здійснено маркування зон потенційної небезпеки, зокрема, на початку та в кінці сходових маршів виділені жовтим контрастним кольором попереджувальні лінії. У сервісних центрах наявна тактильна плитка перед входом у приміщення.

Всередині приміщень забезпечено зручну навігацію завдяки візуальним позначенням – табличкам (розклад роботи спеціалістів сервісного центру), дубльованим рельєфно-крапковим шрифтом Брайля (вказівники, орієнтаційні таблички, настінні знаки та мнемосхеми приміщень). У сервісних центрах Черкас, Золотоноші, Канева та Шполи туалетні кімнати адаптовані для осіб з інвалідністю.

У лютому цього року за сприяння Пенсійного фонду України відбулося відкриття повністю інклюзивного сервісного центру в Черкасах за адресою вул. Хіміків, 50. Нині триває капітальний ремонт сервісного центру в Смілі, де також буде забезпечено максимальну зручність та доступність.

Для зручності розроблено електронні сервіси Пенсійного фонду, якими можна скористатися, не виходячи з дому. Детально про їх переваги розповіла начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів Людмила Хижняк.

Новостворений «Електронний кабінет для осіб з інвалідністю» презентувала фахівець Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Світлана Сук.

За результатами круглого столу взято до уваги пропозиції громадських організацій та вирішено передати до органів державної влади відповідні матеріали щодо подальшого поліпшення умов для осіб з інвалідністю.

Довідково. На обліку Фонду в області перебуває 400,4 тис. пенсіонерів, зокрема:

  • 3762 особи з порушеннями опорно-рухового апарату;
  • 1 762 особи з порушеннями зору;
  • 1 011 осіб із порушеннями слуху.

Пенсію по інвалідності отримує 92 241 особа (середній розмір виплати становить 3 395,64 грн).

Пенсію по інвалідності I групи отримують 7 053 особи (із них 6 716 – цивільні пенсіонери, 347 – військові).

1 - Простір без бар’єрів: Головне управління Фонду на Черкащині ініціювало обговорення доступності послуг для всіх категорій громадян

2 - Простір без бар’єрів: Головне управління Фонду на Черкащині ініціювало обговорення доступності послуг для всіх категорій громадян

3 - Простір без бар’єрів: Головне управління Фонду на Черкащині ініціювало обговорення доступності послуг для всіх категорій громадян

4 - Простір без бар’єрів: Головне управління Фонду на Черкащині ініціювало обговорення доступності послуг для всіх категорій громадян

background Layer 1