Пропустити навігацію

Результати роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області з питань запобігання та виявлення корупції в 2021 році

У Головному управлінні Пенсійного фонду України в Черкаській області (далі  Головне управління) вживаються заходи з попередження корупційних правопорушень, мінімізації причин та умов, які сприяють їх виникненню.

У листопаді 2021 року Національне агентство з питань запобігання корупції презентувало результати оцінювання ефективності уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції у 2020 році. Головне управління посіло 4 місце в загальному рейтингу серед 3 584 уповноважених підрозділів органів влади та інших публічних інституцій (1 місце у рейтингу серед 788 уповноважених територіальних органів та районних державних адміністрацій).

На виконання наказу Пенсійного фонду України від 30.09.2021 № 140 «Про затвердження Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його органів на 2021 – 2023 роки» у Головному управлінні затверджено та реалізуються заходи Головного управління з виконання Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його органів на 2021 – 2023 роки (далі – Заходи).

У частині виконання в 2021 році Заходів, де відповідальним виконавцем визначено сектор з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління, слід відмітити:

відповідно до п. 22.2 Заходів розроблено пам’ятку про персональну відповідальність за порушення антикорупційного законодавства та обов’язок запобігати виникненню конфлікту інтересів;

відповідно до п. 23.1 Заходів впроваджено вибірковий моніторинг обґрунтованості висновків, складених за результатами щорічного оцінювання результатів службової діяльності державних службовців Головного управління;

відповідно до п. 26.1 Заходів розроблено пам’ятку про персональну відповідальність за порушення законодавства та обов’язок повідомлення керівника в разі спроб протиправного впливу з боку третіх осіб;

відповідно до п. 29.1 Заходів наказом Головного управління від 16.12.2021 № 531 затверджено Положення щодо впровадження Головним управлінням механізмів заохочення викривачів та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції», яке розміщено на інформаційній сторінці Головного управління вебпорталу Пенсійного фонду України;

відповідно до п. 29.2 Заходів 08.12.2021 в Головному управлінні проведено комунікаційну кампанію щодо прав та гарантій захисту викривачів;

відповідно до п. 30.1 Заходів наказом Головного управління від 03.12.2021 № 503 «Про деякі питання щодо здійснення контролю за дотриманням вимог антикорупційного законодавства» визначено процедуру залучення уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління до контролю за дотриманням антикорупційного законодавства під час організації та проведення спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття вакантних посад в Головному управлінні, а також визначено алгоритм взаємодії уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції із службою управління персоналом з цих питань тощо.

Протягом 2021 року працівниками сектору з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління перевірено факт подання до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування 891 електронної декларації, з яких: 762 – щорічні декларації; 61 – декларації суб’єктів декларування, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування; 43 – декларації суб’єктів декларування, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування; 25 – декларації суб’єктів декларування, які є особами, що претендують на зайняття посад у Головному управлінні. Фактів порушень (неподання або несвоєчасного подання декларацій) не встановлено.

Із усіма працівниками, яких призначено до Головного управління протягом звітного періоду, проведено опитування щодо виявлення фактів спільної роботи близьких осіб та ознайомлено з переліком основних комунікаційних каналів повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції». Новопризначених державних службовців, та тих, що приступили до виконання службових обов’язків після виходу з довготривалих відпусток, ознайомлено з вимогами статей 1, 22, 23, 24, 25, 27, 28, 38 – 45, 52, 53, 61 Закону України «Про запобігання корупції», а також статтями 1724 – 1729 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статтями 3662, 3663 Кримінального кодексу України. Державних службовців, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, ознайомлено з вимогами статей 26, 45 та 52 Закону України «Про запобігання корупції», ст. 89 Закону України «Про державну службу», а також статтями 1724 – 1729 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статтями 3662, 3663 Кримінального кодексу України.

Протягом 2021 року фактів виникнення конфлікту інтересів, а також випадків порушення вимог обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності не встановлено.

Порушень вимог статті 27 Закону України «Про запобігання корупції» стосовно обмеження спільної роботи близьких осіб у 2021 році не виявлено.

Протягом 2021 року підстав для проведення службового розслідування (перевірки) з метою виявлення причин та умов, що призвели до вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення чи невиконання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні не виникало.

У 2021 році на основні комунікаційні канали повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень Головного управління відповідної інформації не надходило.

Постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна та навчальна робота щодо застосування положень Закону України «Про запобігання корупції». Протягом 2021 року з державними службовцями Головного управління проведено 28 семінарів, нарад, тренінгів, лекцій тощо. Крім того, працівниками сектору з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління надано 305 індивідуальних консультацій з антикорупційного законодавства. На інформаційній сторінці Головного управління вебпорталу ПФУ оприлюднено 17 інформаційних матеріалів з питань запобігання корупції.

Протягом 2021 року 1 075 державних службовців Головного управління пройшли навчання з питань формування негативного ставлення до корупції, із них:

568 осіб за спеціальними професійними (сертифікатними) програмами для працівників Головного управління на базі Черкаського регіонального центру підвищення кваліфікації (питання антикорупційного законодавства включені до розкладів занять та вихідного комплексного тестування);

313 осіб пройшли професійні тренінги в Головному управлінні;

194 особи успішно закінчили навчальні онлайн-курси на платформі «Prometheus» («Боротьба з корупцією» – 116, «Просто про е-декларування» – 33, «Декларуй доброчесно! 2020» – 37, «Конфлікт інтересів: треба знати! Від теорії до практики» – 1, «Дослідження корупції: Як це працює?» – 7).

 

background Layer 1