Пропустити навігацію

Результати роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області з питань запобігання та виявлення корупції в 2022 році

У Головному управлінні Пенсійного фонду України в Черкаській області (далі – Головне управління) вживаються заходи з попередження корупційних правопорушень, мінімізації причин та умов, які сприяють їх виникненню.

На виконання наказу Пенсійного фонду України від 30.09.2021 № 140 «Про затвердження Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його органів на 2021 – 2023 роки» (із змінами) у Головному управлінні затверджено та реалізуються заходи Головного управління з виконання Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його органів на 2021 – 2023 роки (далі – Заходи).

У частині виконання у 2022 році Заходів, де відповідальним виконавцем визначено відділ з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління, слід відмітити:

відповідно до п. 6.5 Заходів проведено вибірковий моніторинг судових рішень, що надійшли до Головного управління. За результатами моніторингу випадків виявлення особистої заінтересованості представників Головного управління у результатах розгляду судових справ не встановлено;

відповідно до п. 8.5 Заходів проведено моніторинг протоколів засідань комісії з розгляду питань, пов’язаних із сплатою судового збору та виконанням судових рішень Головного управління. За результатами моніторингу випадків виявлення особистої заінтересованості членів вказаної комісії у результатах голосування з питань порядку денного не встановлено;

відповідно до п. 31.1 Заходів проведено аналіз матеріалів особових справ працівників Головного управління на предмет наявності близьких осіб за обставин їх прямої підпорядкованості, а також фактів неповідомлення такими працівниками про працюючих близьких осіб. Порушень не виявлено;

відповідно до п. 29.2 Заходів 23.06.2022 у Головному управлінні проведено комунікаційну кампанію щодо прав та гарантій захисту викривачів тощо.

З усіма працівниками, яких призначено до Головного управління протягом звітного періоду, проведено опитування щодо виявлення фактів спільної роботи близьких осіб та ознайомлено з переліком основних комунікаційних каналів повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції».

Новопризначених державних службовців та тих, які приступили до виконання службових обов’язків після виходу з довготривалих відпусток, ознайомлено з вимогами статей 1, 22 – 25, 27, 28, 38 – 45, 52, 53, 61 Закону України «Про запобігання корупції», а також з попередженням про відповідальність за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень. Державних службовців, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, попереджено про відповідальність за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень та ознайомлено з Пам’яткою особі, яка припиняє діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави (статті 26 та 45 Закону України «Про запобігання корупції» та статтею 89 Закону України «Про державну службу» (передача справ і майна)).

Вжито заходів щодо врегулювання 100 % виявлених випадків конфлікту інтересів у працівників Головного управління. Неврегульовані випадки конфлікту інтересів відсутні. У звітному періоді надійшло одне повідомлення від працівника про наявність потенційного конфлікту інтересів, який врегульовано відповідно до статті 33 Закону України «Про запобігання корупції» шляхом застосування зовнішнього контролю за виконанням особою відповідного завдання, вчинення певних дій чи прийняття рішень.

Порушень вимог статті 27 Закону України «Про запобігання корупції» стосовно обмеження спільної роботи близьких осіб у 2022 році не виявлено.

Протягом 2022 року підстав для проведення службового розслідування (перевірки) з метою виявлення причин та умов, що призвели до вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення чи невиконання вимог антикорупційного законодавства у Головному управлінні не виникало.

У 2022 році на основні комунікаційні канали повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень Головного управління відповідної інформації не надходило.

Постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна та навчальна робота щодо застосування положень Закону України «Про запобігання корупції». Протягом 2022 року з державними службовцями Головного управління проведено 32 семінари, наради, тренінги, лекції тощо. Крім того, працівниками відділу з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління надано 292 індивідуальні консультації з антикорупційного законодавства. На інформаційній сторінці Головного управління вебпорталу ПФУ оприлюднено 5 інформаційних матеріалів з питань запобігання корупції.

Протягом 2022 року 1186 державних службовців Головного управління пройшли навчання з питань формування негативного ставлення до корупції, із них:

858 осіб – за спеціальними професійними (сертифікатними) програмами для працівників Головного управління на базі Черкаського регіонального центру підвищення кваліфікації (питання антикорупційного законодавства включені до розкладів занять та вихідного комплексного тестування);

325 осіб успішно закінчили навчальні онлайн-курси на платформі «Prometheus» («Боротьба з корупцією» – 119, «Просто про е-декларування» – 99, «Зрозуміло про конфлікт інтересів» – 49, «Дослідження корупції: Як це працює?» – 58);

2 особи успішно пройшли навчальний онлайн-курс «Викривач у законі», розроблений НАЗК у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID);

1 особа успішно завершила онлайн-курс «Впливай – викривай!», розроблений НАЗК спільно зі студією онлайн-освіти EdEra за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

background Layer 1