Пропустити навігацію

Олександр Супряга в прес-центрі «Нової Доби»: «Помилки в звітності з єдиного соціального внеску краще виправляти відразу»

DSC 0310 222 - Олександр Супряга в прес-центрі «Нової Доби»: «Помилки в звітності з єдиного соціального внеску краще виправляти відразу»Інформаційно-роз’яснювальний захід на тему «Неправильний звіт з єдиного соціального внеску та його наслідки» відбувся в прес-центрі обласної газети «Нова Доба» за участі представників Пенсійного фонду та Державної фіскальної служби.

Заступник начальника Фонду в області Олександр Супряга зазначив, що Пенсійний фонд формує та веде реєстр застрахованих осіб Державного реєстру і контролює достовірність відомостей про осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Реєстр застрахованих осіб – це автоматичний банк відомостей щодо соціального страхування, де накопичується, зберігається та обробляється інформація про застрахованих осіб. Він містить відомості щодо їхніх персональних даних, страхового стажу і заробітної плати, сум та періодів, за які сплачений єдиний соціальний внесок.

Інформація до реєстру застрахованих осіб потрапляє в тому числі на підставі звітності страхувальників. Важливо правильно формувати звіт – із дотриманням вимог Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Представник Фонду акцентував: якщо звіт сформовано без дотримання вимог Порядку, то він вважається помилковим або таким, що не подавався. Як наслідок – відомості в розрізі працівників до реєстру застрахованих осіб не будуть внесені, що призведе до втрати страхового стажу.

Олександр Супряга поінформував про типові помилки під час подачі звіту за 2018 рік фізичними особами-підприємцями та рекомендації до заповнення роботодавцями звітності з єдиного соціального внеску про застрахованих осіб. Ознайомитися з даними реєстру застраховані особи можуть на веб-порталі Пенсійного фонду України. Застрахована особа не має права самостійно виправляти відомості щодо стажу, заробітної плати, пільгового стажу або періоду трудових відносин. Такі відомості вимагають підтвердження первинними документами, тому виправляти їх повинен страхувальник. Ці питання слід відразу вирішувати з роботодавцем.

background Layer 1