Пропустити навігацію

 «Школа майбутнього пенсіонера» продовжує роботу в Черкаському центрі зайнятості

Особливості пенсійного законодавства розповіла сьогодні начальник управління обслуговування громадян головного управління Фонду в області Наталія Сергієнко майбутнім пенсіонерам, які перебувають на обліку в Черкаському міському центрі зайнятості та цього року набувають права на пенсію.

Фахівець Фонду окреслила умови, порядок призначення пенсії за віком та за вислугою років. Акцентувала, що аби пенсія була вчасно призначена, необхідно заздалегідь потурбуватися про те, щоб всі документи були зібрані та оформлені належним чином. Звернула увагу, що у зв’язку зі змінами в пенсійному законодавстві, набуло актуальності питання наявності достатнього страхового стажу. Наголосила, що тривалість страхового стажу для виходу на пенсію зараз становить 25 років, але поступово збільшуватиметься і у 2028 році становитиме 35 років. Якщо ж у когось із присутніх не вистачає страхового стажу для виходу на пенсію, вони можуть скористатися правом на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Учасників заходу поінформовано, що зареєструвавшись на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України, можна контролювати сплату роботодавцем страхових внесків, а підключення послуги смс-інформування дозволяє оперативно отримувати інформацію про зарахування періоду роботи до страхового стажу.

Слухачі запитували про можливість отримання довідок за періоди роботи в інших державах, зарахування до страхового стажу періоду підприємницької діяльності, призначення пенсії за Списком № 1 та № 2, різницю між трудовим і страховим стажем. На всі запитання присутні отримали кваліфіковані відповіді фахівця Фонду.

DSC 0124  -  «Школа майбутнього пенсіонера» продовжує роботу в Черкаському центрі зайнятості

background Layer 1