Пропустити навігацію

Дистанційні консультації на Черкащині: відвідувачам роз’яснюють пенсійне законодавство

Запитання про пенсійне забезпечення ставили сьогодні жителі Маньківського району під час відеоконференції в Головному територіальному управлінні юстиції у Черкаській області. Вичерпні та кваліфіковані відповіді надала фахівець відділу методології та організації роботи з обслуговування громадян головного управління Фонду в Черкаській області Тетяна Розпутня.

Під час заходу представник Фонду пояснила громадянам законодавчі підстави призначення пенсії за віком та у зв’язку з втратою годувальника. Зазначила, що якщо у людини не вистачає страхового стажу для виходу на пенсію, вона може скористатися правом на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Учасники конференції також запитували про тривалість страхового стажу, необхідну для виходу на пенсію. Тетяна Розпутня акцентувала: стаж зараховується пропорційно до сплачених страхових внесків. Фахівець Фонду розповіла, що соціальна відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та роки навчання (до 2004 року) теж зараховуються до стажу. Наголосила, що питання про отримання офіційної зарплати необхідно вирішувати з роботодавцем під час прийняття на роботу, оскільки протягом наступних 10 років тривалість страхового стажу для виходу на пенсію збільшуватиметься.

Фахівець Фонду повідомила, що за допомогою нових онлайн-сервісів та веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України можна контролювати сплату роботодавцем страхових внесків за найманого працівника та зарахування періоду роботи до страхового стажу.

DSC 0112  - Дистанційні консультації на Черкащині: відвідувачам роз’яснюють пенсійне законодавство

background Layer 1