Пропустити навігацію

Забезпечення трудових прав працівників – гарантія майбутньої пенсії

DSC 0094  1 239x300 - Забезпечення трудових прав працівників – гарантія майбутньої пенсіїОфіційне працевлаштування та легальна оплата праці є запорукою реалізації майбутніх пенсійних прав. Заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Наталія Радченко акцентує, що у зв’язку зі змінами в пенсійному законодавстві, які стосуються тривалості стажу для виходу на пенсію, питання його набуття залишатиметься актуальним упродовж десятиліть.

Так, у цьому році право на призначення пенсії за віком після досягнення 60-тирічного віку мають особи за наявності страхового стажу не менше 25 років. Кожного року кількість років, необхідних для призначення пенсії за віком у 60 років, буде збільшуватись на один рік та з 01 січня 2028 року становитиме не менше 35 років.

Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному (соціальному) страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески (єдиний внесок) в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок.

Кількість застрахованих осіб у Черкаській області за даними звітів страхувальників за червень 2018 року становить 261 139 осіб.

Середня заробітна плата штатних працівників в області за червень відповідно до статистичних даних становить 7898 грн. У порівнянні з січнем 2018 року розмір середньої заробітної плати в області зріс на 1480 грн.

У червні цього року в області нараховано заробітну плату менше мінімальної 6 397 застрахованим особам (за умови відпрацьованого повного місяця). Цим працівникам не буде зараховано до страхового стажу відпрацьований місяць, оскільки роботодавець не сплатив за них мінімальний страховий внесок.

Питання забезпечення підвищення рівня мінімальної заробітної плати, дотримання законодавства про працю та легалізації зайнятості перебувають на постійному контролі в області та державі.

Аби ефективно аналізувати проблемні питання реалізації прав і свобод людини, обмінюватися інформацією про виявлені порушення та визначати шляхи їх усунення, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова та Голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний 20 серпня підписали Меморандум про співпрацю. Сторони домовились про співробітництво в частині попередження, виявлення та недопущення порушень прав і свобод людини у сфері пенсійного забезпечення та загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Спільні дії передбачають організацію спільних заходів (конференцій, семінарів, круглих столів, зустрічей тощо), спрямованих на підвищення рівня правової обізнаності громадян щодо гарантованих їм законних прав. Сторони домовились, що обмін інформацією стосовно осіб, права яких могли бути порушеними, відбудеться одразу після підписання меморандуму.

Під час укладення Меморандуму зазначалося, що ті можливості, якими володіє Уповноважений з прав людини Верховної Ради, допоможуть у дотриманні прав людей на пенсійне забезпечення. І той факт, що буде задіяний саме цей механізм, стане важливим аргументом для тих роботодавців, які ще думають: оформлювати трудові відносини зі своїми працівниками легально чи ні.

Планується також налагодження взаємодії між територіальними органами Пенсійного фонду України та регіональними представництвами Секретаріату Уповноваженого щодо обміну інформацією про виявлені випадки  порушення прав громадян.

Подолання такого явища, як незадекларована праця, потребує значних зусиль, у тому числі – на ниві інформаційної роботи. Фахівці Фонду постійно проводять активну роз’яснювальну роботу, щоб роботодавці та працівники знали про переваги офіційного працевлаштування та усвідомлювали відповідальність за неоформлену працю.

 

background Layer 1