Пропустити навігацію

Легалізація трудових відносин – у фокусі уваги контролюючих органів

Підсумки двох місяців активної інспекційної кампанії з виявлення незадекларованої праці та пропозиції для ефективної роботи обговорили сьогодні під час засідання робочої групи з питань зниження рівня незадекларованої праці в Управлінні Держпраці у Черкаській області. У заході взяв участь заступник начальника Головного управління Віталій Таран.

Заступник начальника Управління Держпраці в області Марина Жаркова повідомила, що впродовж двох місяців інспекційної кампанії у Черкаській області розпочато 37 інспекційних відвідувань. Найчастіше незадекларованих працівників виявляли у сферах сільського господарства, виробництва, торгівлі, харчової промисловості, тимчасового розміщування і організації харчування. Штраф за одного працівника, допущеного до роботи без укладення трудового договору, становить 60 тисяч гривень, а у разі повторного вчинення такого порушення – 180 тисяч гривень.

Заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в області Віталій Таран наголосив, що органи Фонду постійно моніторять відомості з Реєстру застрахованих осіб. Завдяки налагодженій інформаційній взаємодії з Управлінням Держпраці – контролюють належне оформлення трудових відносин роботодавцями, у яких були виявлені порушення під час інспекційних відвідувань. Із початку року фахівці Головного управління надіслали інформацію щодо 311 страхувальників, у яких виявлено ознаки порушення законодавства про оплату праці, із них 43 перевірено Управлінням Держпраці, у 10 порушення підтвердилися.

Представник Фонду акцентував, що інспекційна кампанія та інформаційно-роз’яснювальна робота, яка їй передувала, позитивно впливають на стан справ щодо оплати праці в регіоні:

– майже на 3 тис. осіб із початку року зросла чисельність застрахованих осіб на Черкащині;

– на 5,3 тис. зменшилася кількість застрахованих осіб, яким нараховується заробітна плата менше мінімального розміру,

– на понад 1,6 тис. зменшилася кількість працівників, оформлених на умовах неповного робочого часу.

Під час наради підкреслено, що протягом липня-серпня платники податків подали повідомлення до органів ГУ ДПС у Черкаській області про працевлаштування близько 17 тис. осіб, що в середньому становить 395 осіб за день.

За результатами засідання вирішили посилити роботу шляхом оперативного надання учасниками робочої групи (це представники територіальних органів Державної служби України з питань праці, Державної податкової служби України, Пенсійного фонду України, Національної поліції України, Державної служби України з безпеки на транспорті, Державної служби зайнятості) інформації про можливі порушення суб’єктами господарювання законодавства щодо оформлення трудових відносин.

IMG 37ed59c6d69832f7c270469216fd3208 V - Легалізація трудових відносин – у фокусі уваги контролюючих органів

background Layer 1