Пропустити навігацію

Колегія № 4 від 17 липня 2019 року (4-1)

 

    ПЕНСІЙНИЙ  ФОНД  УКРАЇНИ

КОЛЕГІЯ

                   ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ                          

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В  ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ  

 

                                                                          м. Чернігів                                 № __________                     

 

Про підсумки роботи у І півріччі 2019 року

щодо виконання завдань, покладених на органи

Пенсійного фонду України в області

Заслухавши доповідь начальника головного управління Юрченка Ю.Д. про підсумки роботи у І півріччі 2019 року щодо виконання завдань, покладених на органи Пенсійного фонду України в області, колегія відмічає, що відповідно до основних завдань роботи Пенсійного фонду України на
2019 рік, органами Фонду області забезпечено своєчасне призначення та проведення перерахунків пенсій 330,8 тис. громадян, вживались заходи щодо збалансування бюджету Пенсійного фонду України, покращення якості обслуговування громадян, впровадження ефективних технологій адміністрування та підвищення прозорості пенсійної системи.

Протягом 1 півріччя 2019 року призначено 5356 нових пенсій, 109 – пенсій за нормами Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», проведено 20705 поточних перерахунків. Відповідно до частини другої статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 1 січня 2019 року проведений перерахунок пенсії 78,2 тис. осіб, які досягли віку 65 років. У результаті 76,1 тис. осіб збільшено загальний розмір пенсії.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 №124 «Питання проведення індексації пенсій у 2019 році» проведений перерахунок пенсій 294,3 тис. осіб. Розмір пенсії підвищено для 261,9 тис. осіб. Одноразову доплату встановлено 65,8 тис. осіб.       

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.08.2005
№ 713 «Про внесення змін до пункту 7 «Порядку призначення і виплати пенсій за вислугу років працівникам льотно-випробного складу цивільної авіації»
з 1 березня поточного року перераховані пенсії 116 працівникам льотного складу цивільної авіації.

 

Відповідно до ч.4 ст.42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» автоматично, без додаткового звернення, з
1 квітня 2019 року проведено перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам  –  10,7 тис. осіб. У результаті 4,4 тис. особам збільшено загальний розмір пенсії.

Комісією з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років розглянуті заяви та документи 43 громадян області. По всіх випадках прийняті рішення щодо підтвердження стажу роботи.  

Розмір середньої пенсійної виплати в області станом на 1 липня 2019 року склав 2677,42 грн, що на 399,39 грн більше у порівнянні з відповідним показником минулого року.

Управлінням з питань виплати пенсій забезпечено своєчасну підготовку документів для виплати пенсій, передачу їх до банківських установ та підприємства поштового зв’язку.

Забезпечувався контроль за своєчасністю взяття на облік та виплатою пенсій внутрішньо переміщеним особам. До нашої області з Донецької та Луганської областей станом на 01.07.2019 переїхало 5816 пенсіонерів (Донецьк – 3153 особи, Луганськ – 2663 особи). Виявили бажання повернутись загалом – 1125 пенсіонерів (Донецьк 661 особа, Луганськ 464 особи). 

На липень 2019 року нарахування проведено за окремими відомостями на виплату пенсій для 2676 внутрішньо переміщених осіб (2539 цивільні пенсіонери, 137 пенсіонери силових структур).

Забезпечено опрацювання паспортних даних, які за даними Державної міграційної служби визнані недійсними, викраденими або втраченими. Отримано для перевірки паспортних даних по 3635 пенсійних справах, з них: опрацьовано – 3315, знаходяться в процесі уточнення – 320.

Для контролю за своєчасністю припинення виплати пенсій померлим пенсіонерам проводилась робота щодо відпрацювання результатів співставлення  бази даних отримувачів пенсій з даними державних реєстраторів актів цивільного стану щодо померлих осіб за період з 2015 по травень
2019 року.

Надходження коштів, контроль за сплатою яких здійснюється органами Пенсійного фонду України, за звітний період склали 38,3 млн грн, або 93,5 % від плану (41,0 млн грн).

Надійшло коштів 3,4 млн грн, які сплачуються з окремих видів господарських операцій. Це  становить 187,8% до плану та на 6,1 % менше, ніж у січні-червні минулого року. Заборгованість з платежів до Пенсійного фонду збільшилась на 4,2 млн грн або на 6,2%. Загальна сума заборгованості складає
72,4 млн грн, в т. ч. :

– заборгованість зі сплати страхових внесків – 11,1 млн грн;

           – заборгованість з відшкодування пільгових пенсій – 58,0 млн грн;

           – з відшкодування наукових пенсій – 4,0 млн грн.

Борг по страхових внесках зменшився на 270,5 тис. грн. Із загальної суми боргу заборгували по страхових внесках:

– економічно активні підприємства – 3,8 млн грн або 36,6 %;

 – підприємства, які знаходяться на різних стадіях процедури банкрутства та в яких відсутні активи для його погашення – 6,6 млн грн або 63,4%.

Залишок невідшкодованих витрат на виплату та доставку пільгових пенсій становить 58,0 млн грн, в тому числі:

–  борг економічно-активних платників – 25,0 млн грн, або 43,1%;

– борг підприємств, які знаходяться в процедурі банкрутства або мають безнадійні борги – 33,0 млн грн, або 56,9 %.

Заборгованість з фінансування різниці наукових пенсій становить
3991,2 тис.грн.         

З метою погашення заборгованості платниками внесків та відшкодування коштів Пенсійному фонду, органами Фонду до суду пред’явлено 68 позовів про стягнення 4,7 млн грн, в тому числі 54 позови з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій на суму 4,7 млн грн. Від позовної роботи на рахунки органів Фонду з початку року надійшло 1,5 млн грн.

Протягом І півріччя 2019 року одержувачами пенсій до судів подано
 733 позови на дії органів Пенсійного фонду області щодо призначення (перерахунку) та виплати пенсій. На початок року залишилось не розглянуто в судах першої інстанції 249 позовів. З розглянутих справ відмовлено в задоволенні 149 позовних заяв, задоволено 416, залишено без розгляду –
29 позовних заяв. Оскаржено до судів апеляційної та касаційної інстанцій
128 рішень,  які прийняті на користь пенсіонерів.

Результатом співпраці органів Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби, виконавчої влади, громадських організацій та соціальних партнерів з початку 2019 року є легалізація 3222 робочих місць, додатково залучено
3,6 тис. грн єдиного соціального внеску.

В межах реалізації Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2016 року № 672 – р, органами Пенсійного фонду України в області впроваджено Єдині стандарти обслуговування громадян, проводиться  робота щодо забезпечення доступності при наданні послуг, впроваджуються  нові технології, в тому числі на віддалених робочих місцях в об’єднаних територіальних громадах, центрах надання адміністративних послуг, агентських пунктах тощо.

В структурі управління функціонують 24 сервісні центри та 8 секторів обслуговування громадян.

В травні 2019 року у приміщенні Новозаводської районної  в м. Чернігові ради, в центрі надання соціальних послуг у форматі «Прозорий офіс», почав свою роботу Чернігівський відділ з обслуговування громадян  № 2 (сервісний центр),  де  облаштовано  21 робоче місце.

До структурних підрозділів обслуговування громадян управлінь Пенсійного фонду області з питань пенсійного забезпечення звернулося
186,5 тис. громадян, в тому числі стаціонарно — 175,7 тис. громадян, на виїзних прийомах — 3,3 тис. громадян, дистанційно — 7,5 тис. громадян.

Спеціалістами структурних підрозділів обслуговування громадян  управлінь Пенсійного фонду області (сервісними центрами) надано 208,1 тис. послуг.

 

 

В 19 територіальних громадах та в 11 Центрах надання адміністративних послуг, в сільських та селищних радах, в навчальних закладах створені віддалені робочі місця для працівників Пенсійного фонду.

Протягом  І півріччя п.р. створено нові віддалені робочі місця в ЦНАП  смт. Сосниця та в Мамекінській сільській раді Новгород-Сіверського району. У зв’язку з недоцільністю з 01.05.2019 закриті віддалені  робочі місця в Національному університеті «Чернігівський колегіум» ім. Шевченка та комунальному підприємстві «Деснянське» (м. Чернігів).

На віддалених робочих місцях в об’єднаних територіальних громадах, в Центрах по наданню адміністративних послуг тощо надано  2,7 тис. послуг.

Важливою новацією стало запровадження електронного пенсійного посвідчення. Прийнято понад 1,6 тис. заяв на виготовлення електронного пенсійного посвідчення. Загальна кількість прийнятих заяв на виготовлення ЕПП, з моменту його запровадження, складає  понад 4,9 тис.

По області зареєстровано понад 10,3 тис. отримувачів СМС-повідомлень.

Забезпечені організація та контроль за дотриманням суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування вимог законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, у тому числі щодо захисту прав застрахованих осіб, контролю за цільовим використанням коштів Фонду, інших коштів.

З початку року в області організовані та здійснені 3447 контрольних заходів, в тому числі 49 планових перевірок суб’єктів господарювання (68% до запланованих), 866 позапланових перевірок платників (25,1% до загальної кількості), 2429 зустрічних перевірки достовірності довідок (70,5% до загальної кількості) виданих для призначення пенсій, 103 перевірки цільового використання коштів Пенсійного фонду установами поштового зв’язку, банківськими установами та установами, де особи перебувають на повному державному утриманні (3,0% до загальної кількості). Крім того, здійснені
24 перевірки надходження коштів за додатковими ставками.

За результатами планових та позапланових контрольних заходів виявлено 746 порушень, виданий 741 припис про усунення порушень щодо недостовірності відомостей, поданих до реєстру застрахованих осіб,  застосовано 5 фінансових санкцій до платників на суму 1,7 тис. грн, які повністю сплачені. За результатами перевірок цільового використання коштів Пенсійного фонду України виявлені 1595 нефінансових порушень, 1 випадок виплати пенсії неналежній особі та 1 випадок несвоєчасного повернення поштового переказу, нарахована пеня на суму 270,99 грн.

Здійснено комплекс організаційно-технічних заходів щодо контролю та забезпечення виправлення даних, що містяться в автоматизованих системах, завантажених до реєстру застрахованих осіб.

 Відповідно до наказу Пенсійного фонду України від 29.10.2018 № 179 «Про граничну чисельність працівників органів Пенсійного фонду України», гранична чисельність працівників органів Пенсійного фонду України в Чернігівській області становить 727 осіб, в т.ч. 699 державних службовців.           

Станом на 01.07.2019 штатна чисельність державних службовців складає 692 осіб, робітників та обслуговуючого персоналу – 35. Фактична чисельність працюючих – 689 осіб, в т.ч. 655 державних службовців. Укомплектованість персоналом – 94,8 %. Середній коефіцієнт плинності кадрів в управліннях становить 0,9 %.

Проведено 422 конкурси на зайняття вакантних посад державної служби, з них 92 – на вакантні посади категорії “Б” та 330 – на вакантні посади категорії “В”, в яких визначено 91 та 329 переможців відповідно. За результатами конкурсів призначено 395 осіб. За іншою процедурою – 202 особи.

Згідно з планом навчання кадрів забезпечено підвищення рівня професійної компетентності 14 державних службовців, що складає 10% до річної потреби.

З метою виконання  Закону України «Про запобігання корупції», постанови Кабінету Міністрів України від 04.09.2013 № 706 «Питання запобігання та виявлення корупції»,  попередження корупційних правопорушень, мінімізації ризиків їх виникнення в головному управлінні забезпечується своєчасне здійснення моніторингу:

– норм та практики застосування законодавчих та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність органів Пенсійного фонду України;

– дотримання органами Пенсійного фонду порядку перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій та своєчасності повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій.

Перевірено подання 1493 декларацій, з них 787 щорічних, 612 декларацій кандидатами які претендують на зайняття посад пов’язаних з виконанням функцій держави та 94 декларації перед звільненням. Направлено 4 повідомлення до спеціально уповноважених органів щодо працівників фонду про неподання (несвоєчасне подання) декларацій.

Проводилась цілеспрямована інформаційно-роз’яснювальна робота з питань пенсійної реформи, пенсійного забезпечення громадян, своєчасного та стабільного фінансування пенсійних виплат, легалізації трудових відносин, нових електронних сервісів Пенсійного фонду тощо.

Висвітлення актуальних питань діяльності Пенсійного фонду області здійснювалося через засоби масової інформації, зокрема, на сторінках друкованих видань опубліковано 120 матеріалів, озвучено у 109 програмах на радіо та телебаченні.

Працівниками органів Фонду проведено 283 зустрічі у трудових колективах, 308 виїзних прийомів громадян та 343 зустрічі з населенням за місцем проживання, 27 зустрічей з учнівською молоддю та студентами, прочитано 47 лекцій для безробітних громадян. Також регулярно відбувалися «Дні Пенсійного фонду», «Дні відкритих дверей», заняття в «Школі майбутнього пенсіонера». Даними заходами охоплено понад 14 тис. жителів області.

Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернігівській області та Управлінням  освіти і науки облдержадміністрації спільно з Чернігівським  обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського проведено обласний конкурс творів учнів  11-х класів закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти та вихованців закладів позашкільної освіти області «Скажи «ні» зарплаті в конверті».

Забезпечено дотримання встановленого порядку надання публічної інформації, опрацьовано 7 запитів, які надійшли у звітному періоді. На всі запити надано відповіді у визначені законодавством строки.

Відбулося 3 засідання колегії при начальнику головного управління, на яких розглянуто 3 питання.

Виходячи з вищевикладеного та з урахуванням розгляду на  розширеному засіданні колегії при начальнику головного управління,

 

ВИРІШИЛИ:

 

  1. Інформацію про підсумки роботи у І півріччі 2019 року щодо виконання завдань, покладених на органи Пенсійного фонду України в області взяти до відома.
  2. Заступникам начальника, керівникам структурних підрозділів головного управління Пенсійного фонду України в області:

2.1. Продовжити виконання завдань, визначених основними пріоритетами та планом роботи головного управління Пенсійного фонду України в області на 2019 рік.

2.2.Здійснювати постійний моніторинг виконання завдань і ключових показників результативності, ефективності та якості службової діяльності державних службовців, за підсумками роботи в ІІ кварталі 2019 року та у разі необхідності здійснити їх перегляд.

  1. Управлінню застосування пенсійного законодавства (Кисла Л.І.):

3.1.Забезпечити постійний контроль за дотриманням пенсійного законодавства при призначенні та проведенні перерахунків пенсій.

3.2.Посилити контроль та відповідальність посадових осіб за дотримання вимог законодавства при призначенні та проведенні перерахунків пенсій і порушень термінів призначення та проведення перерахунків пенсій.

  1. Фінансово-економічному управлінню (Фаізова Я.В.), управлінню з питань виплати пенсій (Луста О.А.):

4.1. Забезпечити виконання планових показників по надходженню власних коштів до бюджету Фонду та скорочення заборгованості по платежах.

4.2. Продовжити співпрацю з місцевими органами виконавчої влади, територіальними органами Державної фіскальної служби, Державної служби з питань праці, спрямовану на реалізацію заходів щодо легалізації оплати праці та зайнятості населення.

4.3. Забезпечити постійний контроль за своєчасністю підготовки та передачею виплатних документів до підприємства поштового зв’язку та установ банків.

4.4. Забезпечити постійний контроль за дотриманням пенсійного законодавства при виплаті пенсій та допомоги на поховання.

4.5. Здійснювати постійний моніторинг за своєчасністю і повнотою взяття на облік та  виплатою пенсій внутрішньо переміщених осіб.

4.6. Продовжити роботу щодо здійснення контролю за своєчасністю припинення виплати пенсій померлим пенсіонерам та відпрацювання паспортних даних, визнаних недійсними, викраденими або втраченими.

  1. Управлінню обслуговування громадян (Симанчук С.Г.):

5.1.Забезпечити здійснення постійного моніторингу якості обслуговування громадян та розширення мережі віддалених робочих місць.

5.2. Забезпечити проведення роз’яснювальної роботи щодо змін у порядку прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України, в межах реалізації Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2016 року № 672 – р.

5.3. Постійно проводити роботу по розширенню мережі віддалених робочих місць в об’єднаних територіальних громадах по мірі їх створення.

  1. Управлінню контрольно-перевірочної роботи (Мазко О.В.):

6.1. Забезпечити виконання річного плану перевірок суб’єктів господарювання.

6.2. Забезпечити надання пропозицій для складання річного плану перевірок суб’єктів господарювання на 2020 рік.

  1. Управлінню контрольно-перевірочної роботи (Мазко О.В.), фінансово-економічному управлінню (Фаізова Я.В.) забезпечити опрацювання вибірки суб’єктів господарювання із середнім та високими ступенями ризику від провадження господарської діяльності для включення в план здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2020 рік.
  2. Управлінню застосування пенсійного законодавства (Кисла Л.І.), управлінню обслуговування громадян (Симанчук С.Г.) забезпечити ініціювання контрольних заходів за достовірністю обґрунтованості видачі довідок для призначення пенсії та достовірності поданих відомостей про осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.
  3. Управлінню інформаційних систем та електронних реєстрів
    (Тимофєєва І.М.):

9.1. Посилити роботу по забезпеченню актуалізації даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

9.2. Забезпечити контроль за дотриманням своєчасного та обґрунтованого доступу до використання інформації, що міститься в реєстрі застрахованих осіб, інформаційно-аналітичних системах, базах даних та інших електронних реєстрах.

  1. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступників начальника головного управління відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

 

Голова колегії                                                                        Ю. ЮРЧЕНКО

Секретар колегії                                                                     О. СКОРОБОГАТА

background Layer 1