Пропустити навігацію

Колегія № 4 від 17 липня 2019 року (4-2)

ПЕНСІЙНИЙ  ФОНД  УКРАЇНИ

КОЛЕГІЯ

                         ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ                        

  ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В  ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ  

 

                                                            м. Чернігів                                 № __________                     

 

Про підсумки правової роботи

в  органах Пенсійного фонду України в області у 2018 році

Заслухавши доповідь начальника юридичного управління Манько І.В. про підсумки правової роботи органів Пенсійного фонду України в області у 2018 році, колегія відмічає, що продовжувалася робота по реалізації завдань, спрямованих на удосконалення правової роботи, визначених постановами правління Пенсійного фонду України від 01 липня 2014 року № 12-1 “Деякі питання організації правової роботи в органах Пенсійного фонду України” та від 22 липня 2016 року № 17-2 “Про стан організації правової роботи в органах Пенсійного фонду України”, наказом Пенсійного фонду України від 31 березня 2016 року № 34 “Про підсумки правової роботи за 2015 рік”.

В юридичній службі області було передбачено 31 посада, фактично працювало 26 осіб.

Головним управлінням проведено 13 семінарів для юридичних служб підвідомчих органів, працівників юридичної служби головних управлінь, 2 – для керівників та працівників інших служб органів Пенсійного фонду України.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 р. № 638 “Про реалізацію правоосвітницького проекту у 2017-2019 роках” та наказу Міністерства юстиції України від 09 жовтня 2017 р. № 3743/7 “Про затвердження Плану заходів Міністерства юстиції України з реалізації правоосвітницького проекту “Я маю право!” у 2017-2019 роках” проводилася консультаційна і роз’яснювальна робота щодо пенсійних прав громадян, вживалися заходи з покращення якості їх обслуговування, оцінювалась доступність правової інформації в місцях, де здійснюється обслуговування громадян.

Органами Пенсійного фонду України області у 2018 році подано 198 позовів про стягнення заборгованості на загальну суму 10,4 млн грн. (у 2017 році відповідно 175 позовів на 17,5 млн грн.), в тому числі 180 – позовів про відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, на загальну суму 10,3 млн грн. Заходами примусового стягнення забезпечено 100 % заборгованості, що підлягає стягненню в судовому порядку.     Від позовної роботи на рахунки органів Фонду з початку року надійшло 5,9 млн гривень (у 2017 році – 4,7 млн грн).

У 2018 році підлягало примусовому виконанню 6560 виконавчих документів про стягнення до бюджету Пенсійного фонду України 96,2 млн. грн. Стягнуто 6,9 млн грн.

З 3209 виконавчих документів, направлених до державної виконавчої служби у 2018 році, відмовлено у відкритті виконавчого провадження за 63.

Підвідомчими органами, які реалізували права стягувача, здійснено ознайомлення з 1367 виконавчими провадженнями,  подано 42 скарги на бездіяльність державних виконавців. В окремих управліннях заходи, що реалізуються, носили формальний характер, конкретні заходи, спрямовані на стягнення заборгованості, не визначалися.

Протягом 2018 року одержувачами пенсій подано 2408 позовів
(у 2017 році –  2398 позовів) з питань пенсійного забезпечення на суму 6,1 млн грн. Найбільше позовів подано про призначення (перерахунок) і виплату пенсій військовослужбовцям, призначення (перерахунок) пенсій особам  постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та за Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

З розглянутих судами позовних заяв відмовлено в задоволенні 337, задоволено 2484, залишено без розгляду – 66 позовних заяв. Оскаржено до судів апеляційної та касаційної інстанцій 886 рішень прийнятих на користь пенсіонерів, залишено без розгляду у зв’язку з несплатою судового збору 486  апеляційних скарг.

Залишаються недостатніми рівень обліку судових справ за участю органів Пенсійного фонду України та результатів їх розгляду, насамперед апеляційним та касаційним судом, контроль за організацією своєчасного виконання судових рішень у справах щодо пенсійного забезпечення: не контролюється повнота та своєчасність ведення реєстру невиконаних органами Фонду судових рішень, при виконанні судового рішення перерахунки та виплата пенсії проводяться з затримкою, недостатньою є якість підготовки документів та інформації стосовно виконання судових рішень, зокрема тих, що подаються в межах виконання постанови Кабінету Міністрів України від 03 вересня 2014 року № 440 “Про затвердження Порядку погашення заборгованості за рішеннями суду, виконання яких гарантується державою”.

Згідно з Положенням про організацію правової роботи в Пенсійному фонді України, затвердженим постановою правління Пенсійного фонди України від 08 жовтня 2004 року № 13-1 (у редакції постанови правління Пенсійного фонду України від 04 листопада 2016 року № 25-3), під час організації роботи, пов’язаної з укладенням договорів, юридичною службою здійснюється правова експертиза проектів договорів, у тому числі під час організації процедур публічних закупівель.

Результати моніторингу організації та проведення процедур закупівель для забезпечення потреб органів Пенсійного фонду України свідчать, що за 12 місяців 2018 року підвідомчими органами було укладено 10 договорів за результатами застосованих  процедур закупівель, передбачених статтею 12 Закону України “Про публічні закупівлі”, на загальну суму 92,5 млн грн. (переважно переговорні процедури щодо закупівель послуг з виплати та доставки пенсій їх одержувачам). Економія склала 146,2 тис. грн  (10,15 % їх очікуваної вартості).

Крім того, органами Пенсійного фонду України за результатами 33 оприлюднених в електронній системі закупівель процедур, вартісна величина предмету закупівлі за якими не перевищувала для товарів і послуг 200 тис. грн., а робіт – 1,5 млн грн (далі – допорогові процедури), укладено 33 договорів на загальну суму 785,7 тис. грн. Економія склала 79,7 тис. грн (28 % їх очікуваної вартості).

Разом з цим, потребує посилення контролю додержання вимог власних розпорядчих актів щодо організації та проведення допорогових процедур, достатності і послідовності визначення характеристик предмету закупівлі, зокрема, з використанням примірних специфікацій у сфері публічних закупівель, відповідності договорів умовам закупівлі, а також положенням антикорупційного законодавства.

З метою посилення контролю за організацією правової роботи в головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернігівській області та з урахуванням розгляду на засіданні колегії при начальнику головного управління.

Виходячи з вищевикладеного та з урахуванням розгляду на розширеному засіданні колегії при начальнику головного управління,

 

ВИРІШИЛИ:

 

  1. Юридичному управлінню (Манько І.В.):

1.1. Посилити поточний контроль за станом організації правової роботи.

1.2.Забезпечити щорічну підготовку оглядів правової роботи в головному управлінні Пенсійного фонду України в області із визначенням необхідних додаткових заходів, спрямованих на її покращення.

1.3. Здійснювати невідкладне інформування Пенсійного фонду України про відкриття Верховним Судом проваджень у зразкових справах, стороною у яких є орган Пенсійного фонду України.

1.4. Своєчасне подання декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави в органах Пенсійного фонду України в області за минулий рік.

1.5. Здійснювати регулярні навчальні заходи для працівників головного  управління Пенсійного фонду України в області з вивчення законодавства, що стосуються діяльності Пенсійного фонду України, процесуальних норм щодо представництва інтересів в суді, висновків суду у рішеннях, що виконуються органами Фонду.

  1. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника начальника головного управління Рем О.М.

 

Голова колегії                                                                          Ю. ЮРЧЕНКО

Секретар колегії                                                                       О. СКОРОБОГАТА

background Layer 1