Пропустити навігацію

Колегія № 4 від 17 липнгя 2019 року (4-3)

 

ПЕНСІЙНИЙ  ФОНД  УКРАЇНИ

 

КОЛЕГІЯ

                        ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ                       

   ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В  ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ 

 

                                                            м. Чернігів                                 № __________                     

 

Про функціонування модернізованої

комплексної системи захисту інформації

Інформаційно-телекомунікаційної

системи в органах Пенсійного фонду

України в області

 

Заслухавши доповідь начальника управління інформаційних систем та електронних реєстрів Тимофєєвої І.М про функціонування модернізованої комплексної системи захисту інформації Інформаційно-телекомунікаційної системи в органах Пенсійного фонду України в області, колегія відмічає, що сьогодні саме інформаційні системи та новітні технології є основним засобом підвищення ефективності, економічності, якості та розширення послуг, що надаються населенню. Практика свідчить, що в сучасних умовах ефективність реалізації програм пенсійного забезпечення та діяльності установ Пенсійного фонду України значною мірою залежить від інформаційного забезпечення, від повноти інформації.

На виконання вимог законодавства України з питань захисту інформації для забезпечення захисту інформації з обмеженим доступом (в тому числі, службової інформації та інформації, що становить державну таємницю) в автоматизованих (інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних) системах державних органів, комерційних установ та організацій України повинні використовуватись комплексні системи захисту інформації (КСЗІ). Ці системи являють собою сукупність організаційних заходів та технічних засобів, спрямованих на забезпечення захисту інформації, яка обробляється, зберігається та передається в автоматизованих системах (АС), від загроз несанкціонованого доступу до неї.

В області здійснено заходи з забезпечення належного захисту інформації, проведено роботи щодо створення Комплексної системи захисту інформації інформаційно-телекомунікаційної системи Пенсійного фонду України, видано ряд установчих документів. Затверджено Протоколи розгортання і підготовки до експлуатації типового організаційно-технічного рішення КСЗІ ІТС Пенсійного фонду України обласного/районного рівня», затверджено протоколи по всіх інформаційних об’єктах області.

До складу комплексу засобів інформації від несанкціонованого доступу КСЗІ входить комплекс засобів захисту такого апаратного та програмного забезпечення АС:

– операційної системи;

– прикладного програмного забезпечення;

– антивірусного програмного забезпечення;

– засобів криптографічного захисту інформації;

– комутаційного обладнання.

Для реалізації поставлених завдань, протягом 1 півріччя 2019 року, в області забезпечувалось супроводження, своєчасне оновлення і відновлення працездатності програмного забезпечення серверів, «транспортних» серверів,
систем антивірусного забезпечення, а також програмно-технічних комплексів загально-прикладного використання. Збільшено пропускну можливість каналів передачі даних. Постійно здійснюється контроль стану інформаційних систем та забезпечення інформаційної безпеки.

Розвиваються централізовані технології, впроваджено програмне забезпечення:

– «Фінансова звітність» для реалізації моделі актуарних розрахунків, фінансової моделі показників бюджету, що побудована на первинних даних;

– здійснення ведення та супроводження  системи звітності та аналізу, забезпечення контролю наявної оперативної інформації;

– забезпечення технічного супроводження процесів використання автоматизованого обліку інформації про розгляд судами справ щодо пенсійного забезпечення та стан виконання ухвалених судових рішень.

Наступні кроки щодо автоматизації управління та контролю у солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та технологічного розвитку інформаційних ресурсів:

– забезпечення впровадження в промисловій експлуатації програмного забезпечення «Облікова картка працівника» та «Альфа.Бухгалтерія»;

– розширення електронних сервісів Веб-порталу електронних послуг та системи «Звернення»;

– остаточний перехід на Веб-системи комплексу ОССВ (облік сплати страхових внесків);

– впровадження системи електронного документообігу в головному управлінні.

Крім того,  на виконання завдань, визначених Стратегією модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, з урахуванням нових технологій та сервісів в органах Пенсійного фонду області, управлінням проводилася робота щодо визначення потреби, підготовки пропозицій для проведення закупівлі та оновлення парку апаратних засобів автоматизованих робочих місць.

З метою впровадження в області технології ведення електронних пенсійних справ, проводиться  придбання книжкових сканерів та робочих станцій, сервер для центру ретроконверсії.

Для забезпечення надання послуг з обслуговування на віддалених робочих місцях придбано захищені носії електронного цифрового підпису. Додатково, з метою реалізації доступу до підсистеми ІКІС ПФУ при здійсненні виїзного прийому, планується придбання (розпочато відповідну процедуру) 24 портативних ноутбуків та 24 сканерів, що дозволить здійснювати не лише консультаційні послуги, а і прийом документів в електронній формі. А також дасть додаткову можливість у здійснення контролю навантаження при виїзному прийомі з метою визначення доцільності його впровадження.

Відповідно до завдань Пенсійного фонду України планується впровадження електронної черги, найближчим часом буде придбано термінальний комплект електронної системи керування прийомом громадян. Зазначене дозволить не лише упорядкувати чергу та здійснити запис на прийом громадян до фахівця, а й дасть можливість здійснювати контроль навантаження на працівників сервісних центрів з метою здійснення моніторингу часу на 1 відвідування та якості обслуговування.

Виходячи з вищевикладеного та з урахуванням розгляду на розширеному  засіданні колегії при начальнику головного управління,

 

ВИРІШИЛИ:

 

  1. Управлінню інформаційних систем та електронних реєстрів головного управління (Тимофєєва І.М.):

1.1. Продовжити розвиток та модернізацію інформаційно-аналітичних систем Пенсійного фонду України з урахуванням Стратегії модернізації розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2016 року № 672, та заходів, прийнятих на її виконання.

1.2. Здійснити заходи щодо захисту інформації, адміністрування безпеки, адміністрування інформаційних систем, адміністрування мережевого захисту інформації та засобів безпеки.

1.3. Організувати контроль за доступом спеціалістів до ресурсів інформаційно-телекомунікаційної системи Пенсійного фонду України відповідно до функціональних повноважень.

  1. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника начальника головного управління Рем О.М.

 

 

Голова колегії                                                                         Ю. ЮРЧЕНКО

Секретар колегії                                                                     О. СКОРОБОГАТА

background Layer 1