Пропустити навігацію

Розмежування повноважень НАЗК та Національної поліції

У жовтні 2019 року до Кодексу України про адміністративні правопорушення було внесено зміни, що дозволяють зробити роботу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) та Національної поліції в напрямку виявлення адміністративних порушень, пов’язаних з корупцією, ефективнішою.

Серед таких порушень – несвоєчасне подання декларацій та повідомлень про суттєві зміни в майновому стані.

Таким чином, НАЗК має складати протоколи про адміністративні порушення, пов’язані з корупцією, лише стосовно топ-чиновників – осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Повний перелік цих осіб визначено у статті 50 Закону України «Про запобігання корупції».

Стосовно всіх інших суб’єктів декларування мають право складати протоколи тільки уповноважені особи Національної поліції.

Що відбувалося раніше?

Раніше Законом не було розмежовано повноваження НАЗК та Національної поліції щодо складання таких адміністративних протоколів.

Це призводило до того, що на суб’єкта декларування могло бути складено одразу два протоколи від різних органів.

До того ж, працівники НАЗК та Національної поліції мали виконувати одну й ту саму роботу одночасно, що значно зменшувало кількість суб’єктів декларування, стосовно яких виявлялися порушення.  

background Layer 1