Пропустити навігацію

Чи підвищиться ефективність реагування на неподання е-декларацій

Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), який дозволить НАЗК ефективніше реагувати на факти неподання е-декларацій.

Документ вносить необхідні поправки до Порядку перевірки факту подання декларацій, які були передбачені останніми змінами до Закону України «Про запобігання корупції», ухваленими в кінці 2019 року. 

Наказ набрав чинності 19 червня.

Зокрема, змінами передбачено наступне:

  • Останнім днем роботи чиновника визначається фактична дата, коли він виконував свої повноваження. Раніше останнім днем роботи вважалася дата видачі працівнику трудової книжки в зв’язку з припиненням повноважень. 
  • Установи мають 5 робочих днів для того, аби перевірити, чи подав чиновник, що припиняє свої повноваження, декларацію. Цю перевірку вони мають почати на 20 робочий день після того, як працівник йде з посади.  У попередній редакції було два різних строки, які залежали від підстав звільнення – з ініціативи роботодавця чи працівника.
  • Установа, яка надсилає до НАЗК повідомлення щодо неподання або несвоєчасного подання декларації чиновника, який більше не працює в органі влади, має вказати в такому документі дату припинення повноважень цього працівника. До такого повідомлення додаються копії документів, що підтверджують дату припинення діяльності працівником. Раніше такі заходи не вимагалися.
background Layer 1