Пропустити навігацію

Конфлікт інтересів

Неналежне врегулювання конфліктів між приватними інтересами  та державними обов’язками службових осіб, так само як і порушення встановлених чинним антикорупційним законодавством заборон та обмежень, автоматично стає джерелом корупції.

По простому, конфлікт інтересів це, ситуація, що характеризується суперечністю між особистим інтересом особи та її формальними обов’язками, що впливає на об’єктивність або упередженість її поведінки.

Чинним законодавством, а саме Законом України «Про запобігання корупції»(далі – Закон), чітко визначанні загальні та спеціальні поняття конфлікту інтересів.

Для формування чіткого розуміння змісту інституту запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, насамперед, необхідно з’ясувати сутність ключового терміну – конфлікт інтересів.

Закон виділяє два види конфлікту інтересів, а саме:

  1. потенційний конфлікт інтересів – наявність у особи приватного інтересу у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень;

 

  1. реальний конфлікт інтересів – суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень;

 

Основною вимогою для виникнення конфлікту інтересів, є наявний приватний інтерес. Закон встановлює, що приватний інтерес це будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, у тому числі ті, що виникають у зв’язку з членством або діяльністю в громадських, політичних, релігійних чи інших організаціях.

Відповідно до ч.1 ст. 28 Закону, що державні службовці у зв’язку із виникненням у них конфлікту інтересів зобов’язані:                                               

  • вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів;

 

  • повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів безпосереднього керівника, а у випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі – Національне агентство чи інший визначений законом орган або колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно;

 

  • не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів;

 

  • вжити заходів щодо врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів.

 

При виявленні чи наявності інформації про порушення Закону в частині конфлікту інтересів, а також інших порушень спеціального антикорупційного законодавства просимо повідомляти Головне управління ПФУ в Чернігівській області та/або до Сектору з питань запобігання та виявлення корупції телефоном (0462) 675-007 чи поштою, за адресою: пр-т. Миру 44, м. Чернігів, 14005.

Нагадуємо, що повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону може бути здійснене працівником відповідного органу без зазначення авторства (анонімно).

 

background Layer 1