Пропустити навігацію

Поширення практик цифрових інструментів боротьби з корупцією в Україні та світі: Голова НАЗК зустрівся з Координаторкою системи ООН в Україні

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков та Координаторка системи Організації Об’єднаних Націй (ООН) в Укрaїні Оснат Лубрані під час зустрічі 31 серпня обговорили українські IT-інновації у сфері запобігання корупції та розбудову антикорупційних практик на місцевому рівні.

Голова НАЗК підкреслив, що сьогодні український Реєстр декларацій є найбільшою системою відкритих даних про статки посадовців у світі, і його створення не було б можливим без допомоги ООН у 2015–2018 роках.

«Україна є одним зі світових лідерів у розробці антикорупційних ІТ-рішень, передбачених у Конвенції ООН проти корупції. Такі держави як Марокко, Вірменія та Узбекистан уже перебирають досвід НАЗК у створенні Реєстру декларацій. Впевнені, що іншим країнам цікавий і наш досвід розробки Реєстру звітів політичних партій POLITDATA», — підкреслив Олександр Новіков.

Він додав, що створення ефективних IT-інструментів запобігання корупції — один із пріоритетів НАЗК. Так, НАЗК уже до кінця року планує запустити Єдиний портал повідомлень викривачів корупції т антикорупційний портал, який найперше буде корисним для уповноважених із питань запобігання та протидії корупції. Створення антикорупційних IT-інструментів також передбачено Антикорупційною стратегією на 2021–2025 роки, яку найближчим часом має прийняти в другому читанні Верховна Рада.

Під час зустрічі сторони також погодилися, що важливим питанням залишається формування ефективних антикорупційних практик у новостворених громадах, особливо тих, які знаходяться на сході України.

“Представництво ООН в Україні пишається співпрацею з НАЗК у частині створення єдиного реєстру статків чиновників, що налічує сьогодні майже 7 мільйонів декларацій у форматі відкритих даних, які можна отримати за допомогою прикладного програмного інтерфейсу API. Це робить реєстр живим та корисним для журналістів-розслідувачів та громадських активістів, що має значний антикорупційний ефект. Попереду ще багато роботи, зокрема, синхронізація реєстрів для наскрізної верифікації інформації за допомогою передових ІT рішень. І ми з радістю продовжуватимемо цей непростий шлях боротьби з корупцією разом з Україною”, — зазначила Оснат Лубрані, Координаторка системи ООН в Україні.

background Layer 1