Пропустити навігацію

Понад 90% публічних службовців вважають, що відповідальність за доброчесність в органі у рівній мірі залежить як від керівників, так і від працівників цього органу – опитування

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) за підтримки Центру з питань доброчесності в оборонному секторі при Міністерстві оборони Норвегії (CIDS) та Національного агентства України з питань державної служби провели опитування «Антикорупційна доброчесність – 2020».

Завдяки результатам опитування НАЗК зможе системно працювати з розбудовою доброчесності в організаціях державного сектору. Зокрема, результати дослідження будуть використані для підготовки навчальної програми щодо ролі керівників державних організацій у запобіганні корупції.

 Окремий блок дослідження стане підґрунтям для напрацювань, які допоможуть підвищити статус антикорупційних уповноважених. Також НАЗК продовжуватиме працювати над освітніми проєктами для уповноважених, зважаючи на результати дослідження.

 Якими є результати дослідження?

 За результатами цього опитування понад 90% респондентів вважають, що працівники та керівництво у рівній мірі є головними відповідальними за рівень доброчесності у діяльності державних органів та підприємств. На думку 74% опитаних, саме особиста доброчесність працівників найбільше впливає на зменшення корупційних проявів в організаціях державного сектору.

 Серед інших факторів, які також впливають на зменшення корупційних проявів, респонденти відзначили:

  •     54% – прозорість прийняття управлінських рішень;
  •     48% – конкурентна заробітна плата.

Найменший вплив, на думку публічних службовців, має фактор страху перед мірами відповідальності. Лише 12% опитаних вважає його дієвим заходом для зменшення корупційних проявів. 

Проте незважаючи на те, що більшість керівників організацій державного сектору постійно наголошують на нульовій толерантності до корупції (так, зазначили 80% респондентів), лише половина державних службовців готові повідомити свого керівника або іншого (доброчесного) керівника органу про порушення вимог антикорупційного законодавства колегою чи керівником.

background Layer 1