Пропустити навігацію

Щодо реалізації антикорупційного законодавства в Головному управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області за 2023 рік

Відповідно до Закону одним з основних напрямів діяльності уповноваженого підрозділу є здійснення постійного моніторингу своєчасного подання суб’єктами декларування декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі декларація).

За звітний період здійснено перевірку фактів подання суб’єктами декларування Головного управління 1650 декларацій, а саме:

704 декларацій за 2021 рік та 946 за 2022 (за всіма типами).

З метою забезпечення додержання посадовими особами Головного управління Закону, Відділом проводились відповідні заходи, спрямовані на додержання норм антикорупційного законодавства, зокрема щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, обмежень щодо отримання подарунків тощо.

Окрему увагу приділено інформуванню працівників щодо обмеження спільної роботи близьких осіб та врегулюванню конфлікту інтересів. Разом з тим, особи які претендують на зайняття посад в Головному управлінні в обов’язковому порядку письмово інформують про близьких осіб, які працюють в Головному управління, незалежно від займаних посад.

У звітному періоді надійшло 2 повідомлення від працівників про наявність потенційного конфлікту інтересів, які врегульовані відповідно до Закону, шляхом усунення осіб від виконання завдання, вчинення дій, прийняття рішення чи участі в його прийнятті.

За звітний період на офіційній сторінці Головного управління в мережі “Фейсбук” та в Telegram-каналі розміщено 35 публікацій, які містять роз’яснення норм антикорупційного законодавства, зокрема щодо конфлікту інтересів та правового статусу, прав та гарантій захисту викривача, а також особливості подання декларацій в умовах воєнного стану, відповідальність за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та обмежень, передбачених Законом.

Відділом проведено 2 просвітницьких заходи на теми: “Захист викривачів”, “Права та гарантії захисту викривачів” та 16 навчань на теми: “Дотримання фінансового контролю відповідно до Закону України “Про запобігання корупції””; “Викривач: правовий статус”, “Порядок повідомлення про корупцію у Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернігівській області”; “Аналіз потенційних та наявних контрагентів”; “Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів” та Правила етичної поведінки відповідно до Закону України “Про запобігання корупції”, “Права та гарантії захисту викривачів”. У навчаннях взяли участь 2319 працівників Головного управління.

З метою заохочення викривачів та формування культури повідомлення викривачів про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону Відділом було проведено 8 просвітницьких та навчальних заходів на теми: “Викривач: правовий статус”, “Порядок повідомлення про корупцію у Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернігівській області”, “Захист викривачів”, “Права та гарантії захисту викривачів”, загальна кількість слухачів склала 1190 працівників (з врахуванням, осіб, які пройшли навчання повторно).

Відділом надіслано для ознайомлення працівникам Головного управління пам’ятки щодо: етичної поведiнки; правового статусу, прав та гарантiй захисту викривача; розгляду повiдомлень; каналiв для повідомлень; порядку отримання викривачем безоплатної вторинної правової допомоги.

Забезпечено функціонування регулярних та внутрішніх каналів повідомлення про корупцію.

Повідомлення про порушення вимог антикорупційного законодавства працівниками Головного управління за звітний період не надходили.

Станом на 01.01.2024 року корупційні правопорушення та порушення пов’язані з корупцією, а також інші порушення вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні відсутні.

background Layer 1