Пропустити навігацію

Про виконання юридичним управлінням покладених на нього завдань за підсумками 2017 року

КОЛЕГІЯ

ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

29 березня 2018 року                                            м. Чернівці                                                                        №   4-2

 

 

Про виконання юридичним управлінням покладених

на нього завдань за підсумками 2017 року

 

Заслухавши доповідь начальника юридичного управління Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області О.В. Ісаєнко про виконання юридичним управлінням покладених на нього завдань за підсумками 2017 року, колегія відмічає наступне.

В Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області  (надалі –  Головне управління) організацію правової роботи забезпечує юридичне управління, яке в своїй діяльності керується Загальним положенням про юридичну службу міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, державного підприємства, установи, організації, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 № 1040 (зі змінами), Положенням про організацію правової роботи в Пенсійному фонді України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2004 № 13–1 (зі змінами та доповненнями).

Починаючи з 01.03.2017 юридична служба Головного управління функціонує в новій структурі і складається з відділу організації правової роботи, відділу представництва інтересів Фонду в судах та інших органах, відділу позовної роботи та сектору з організації державних закупівель.

Кількісний склад юридичної служби Головного управління проаналізовано з урахуванням вимог Міжгалузевих норм чисельності працівників юридичної служби, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 11.05.2004 за № 108. Водночас вакантними залишаються 3 посади спеціалістів юридичного управління (в т.ч. 2 посади головних спеціалістів – юрисконсультів та 1 посада провідного спеціаліста – юрисконсульта).

Основним завданням юридичної служби Головного управління залишається організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне дотримання та запобігання невиконанню вимог законодавства, інших нормативних актів Пенсійного фонду, їх керівниками та працівниками під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов’язків, а також захист інтересів Пенсійного фонду в судах.

Впродовж 2017 року забезпечувався захист інтересів Головного управління в судових органах, зокрема, юридична служба взяла участь у 1257 засіданнях суду першої, апеляційної та касаційної інстанцій (в т.ч. у 130 випадках в режимі відеоконференції).

У 53 випадках залучалися профільні спеціалісти для участі в судових засіданнях.

На дії Головного управління до суду подано 221 позов з питань пенсійного забезпечення громадян. За наслідками розгляду адміністративних позовів з питань пенсійного забезпечення судами першої інстанції відмовлено у задоволенні 41 позову (заяв), задоволено 169 позовів, залишено без розгляду 26 позовів. Рішення судів першої або апеляційної інстанції, за якими задоволено (частково задоволено) позовні вимоги осіб, оскаржено до суду вищої інстанції, зокрема, подано 173 апеляційні скарги на рішення судів першої інстанції по судових справах з питань пенсійного забезпечення, а також подано 92 касаційні скарги на рішення судів першої та апеляційної інстанцій.

За наслідками розгляду позовів громадян у судових справах з питань пенсійного забезпечення та стягнення заборгованості, в яких стороною у справі виступав орган Пенсійного фонду, у 2017 році судами покладено сплату судових витрат позивачів (судового збору) за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління (69 випадків на 55,6 тис. грн.), а також за рахунок Державного бюджету України (45 випадків – на 29,7 тис. грн.).

 Крім того, у 2017 році до суду першої інстанції особами подано 278 заяв про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з яких 267 заяв судом задоволено.

 Впродовж звітного періоду здійснювались заходи із скорочення заборгованості по платежах до Пенсійного фонду.  Зокрема, в січні – грудні 2017 року до судових органів подано 320 позовних заяв щодо стягнення заборгованості по платежах до Пенсійного фонду на суму 2274,7 тис. грн. Задоволено судом 242  позовні  заяви на загальну суму 1773,5 тис. грн. Надійшло за позовними заявами в 2017 році 1800,0 тис. грн. В добровільному порядку під час судового провадження сплачено 167,6 тис. грн.

  Значна увага приділялась роботі з погашення заборгованостей підприємств – банкрутів, яких станом на 01.01.2018 на обліку в Головному управлінні залишається 9 (станом на 01.01.2017  – 15 на суму 10014,7  тис. грн.) По всіх 9 підприємствах – банкрутах здійснюється ліквідаційна процедура.  Надійшло на погашення боргу від вищезазначених підприємств протягом 2017 року 468,9 тис. грн., що на 32,1 % більше ніж в 2016 році.

   До того ж, у звітному періоді ліквідовано 4 підприємства – банкрути (ДП «Екосир», АП ТзОВ імені «Ватутіна», ТзОВ «Т.Г. Шевченко» та ТзОВ «Блікс»), заборгованість яких у сумі 248,0 тис. грн. списана відповідно до наказів Головного управління. Також, за результатами укладеної та затвердженої судом мирової угоди у справі про банкрутство                             ДП «Сторожинецький консервний завод», списано  заборгованість у сумі  50,2 тис. грн. Взято участь у 40 засіданнях комітету кредиторів.

Повне погашення заборгованості по адміністративних штрафах, накладених в минулих роках – одне із не менш важливих завдань, які постали перед юридичною службою у 2017 році. За результатами  роботи в цьому напрямку вдалось погасити основну частину заборгованості. Станом на 01.01.2018 надходження по несплачених адмінштрафах склали 13,5 тис. грн., що становить  76,1 % від суми заборгованості, яка обліковувалася на початок 2017 року (17,8 тис. грн.).

 Повністю погашена заборгованість по адмінштрафах накладених в минулих роках у Хотинському (7,8 тис. грн.) та Сторожинецькому районах (4,1 тис. грн.) області.

Залишок боргу (2 – несплачені адмінштрафи, Новоселицький район ) на початок 2018 року становить 4,2 тис. грн. У зв’язку з цим юридична служба спільно з правоохоронними органами та органами ДВС застосовує всі наявні інструменти правового впливу на боржника для погашення ним зазначеної заборгованості.

Забезпечувалася належна співпраця з органами ДВС щодо стягнення заборгованості в примусовому порядку. За наслідками проведених взаємних звірок з органами ДВС по виконавчих документах, в 2017 році підлягало примусовому стягненню 2053 виконавчих документа на суму 21,1 млн. грн., в тому числі 791 виконавчий документ на суму 8,8 млн. грн. повторно пред’явлені. На початок 2018 року на виконанні в органах ДВС перебувало 719 виконавчих документів  на загальну суму 5,7 млн. грн.

Всього у звітному періоді органами ДВС області завершено 1334 провадження на суму 15,4 млн. грн., фактично стягнуто – 1,6 млн. грн. Відношення суми надходжень до суми, що підлягала стягненню за 2017 рік, становить 13,7 % (без врахування зупинених проваджень та виконавчих документів, які повторно пред’явлені), в 2016 році цей показник складав 12,3%.

По  66 виконавчих документах на суму 0,4 млн. грн. виконавчі провадження зупинені.

Безпосередньо юридичною службою вживалися заходи організаційного характеру, спрямовані на покращення співпраці з органами  державної виконавчої служби, а саме:

1.З метою забезпечення додержання законодавства про виконавче провадження при виконанні рішень про стягнення коштів на користь Пенсійного фонду  у 2017 році проведено спільну нараду з органами ДВС, за наслідками якої затверджено план спільних заходів на 2017 рік;

2.В рамках реалізації права Головного управління як сторони виконавчого провадження для здійснення контролю за ходом виконавчих проваджень створено постійну робочу групу (наказ від 22.05.2017 № 248), якою протягом ІІ півріччя 2017 року здійснено 6 спільних виїздів до територіальних органів ДВС для ознайомлення із виконавчими провадженнями.

3.Щоквартально проводилась інвентаризація виконавчих документів, направлених на примусове виконання до органів ДВС за наслідками  якої неодноразово виявлялись факти зволікання з боку державних виконавців, що в свою чергу знаходить своє реагування шляхом оскарження дій (бездіяльності) державних виконавців. З метою недопущення таких випадків, в 2017 році в адміністративному порядку оскаржено 173 випадки дій та бездіяльності органів  державної  виконавчої  служби на суму 2,0 млн. грн. В результаті оскарження дій (бездіяльності) державних виконавців надійшло в рахунок погашення заборгованості 0,2 млн. грн.

4.Враховуючи ефективність здійснення спільних з державними виконавцями виїздів до проблемних боржників для вивчення ситуації та вжиття заходів примусового стягнення, в 2017 році здійснено виїзди до 5 боржників, що тривалий час перебували на виконанні в органах ДВС (ПП «Оазис Плюс», Присакар Г.З., ВАТ «Вікторія», ТзОВ «Мир» та ТзОВ «Сантехмонтаж»). В результаті зазначених дій в повному обсязі погасили заборгованість перед Головним управлінням в сумі 62,2 тис. грн.

Завдяки вжитим органами ДВС заходам, вдалося домогтися значних надходжень в рахунок погашення заборгованості до Пенсійного фонду від ПП ВКФ «Кераміка – Буковини» – 228,2 тис. грн., ТОВ «Чернівецький ДБК» – 200,4 тис. грн., ТОВ «Дністер СГЕМ» – 141,3 тис. грн., ПАТ«Чернівецька обласна друкарня», КП ДАК «Укрвидавполіграфія» – 168,4 тис. грн., ЗАТ «Електро» – 136,4 тис. грн., СТОВ «Тарасівці» – 96,0 тис.грн., ПАТ «ЧЗ Індустрія» – 66,3 тис. грн. та СВК «Ванчиківці» – 41,3 тис. грн.

Окрім того, робота юридичної служби Головного управління щодо виконання завдань з погашення заборгованості за платежами до Пенсійного фонду не обмежується рамками правового поля нашої держави. Враховуючи міжнародні правові норми, які регулюють такі відносини, юридичною службою за сприяння Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області, Міністерства юстиції України проведена робота з повернення надміру виплаченої пенсії з гр. Каптаря Г.В, який проживає на території Республіки Молдова. Після визнання та надання дозволу районним судом м. Кишинів Республіки Молдова на примусове виконання рішення Новоселицького районного суду Чернівецької області від 19.12.2011 у справі № 2-А-5751/11 за позовом Головного управління до Каптаря Г.В. про стягнення сум пенсій (172606,77 грн.) надміру виплачених пенсіонерові внаслідок зловживань з його боку, за сприянням Міністерства Юстиції Республіки Молдова, на рахунки Пенсійного фонду України надійшли кошти у сумі (6510,33  доларів США)   172,6 тис. грн. А оскільки заборгованість  Каптаря Г.В. погашена не в повному обсязі, здійснюється відповідна робота щодо повернення залишку суми боргу в сумі  30,79 грн.

З метою забезпечення потреб Головного управління у звітному періоді проводилась робота щодо організації процедур закупівель відповідно до  вимог Закону України «Про публічні закупівлі», а саме проведено 20 допорогових закупівель з використанням електронної системи закупівель з очікуваною вартістю 1377,7 тис. грн. За результатами процедур укладено 20 договорів на суму 1139,8 тис. грн., економія коштів становить 238 тис. грн.

Крім того, проведено 5 процедур відкритих торгів та 5 переговорних процедур закупівлі (надпорогові закупівлі) на очікувану вартість 44818,9 тис. грн., за наслідками яких укладено 10 договорів на суму 44663,0 тис. грн.  Протягом січня – грудня 2017 року в Головному управлінні організовано та проведено  42 засідання тендерного комітету.

Під час організації роботи, пов’язаної з укладенням договорів,  юридичною службою здійснено правову експертизу 357 проектів договорів, в тому числі під час організації процедур публічних закупівель.

Задля здійснення відповідного контролю за виконанням договорів, що укладаються Головним управлінням, впроваджено веб – програму «Електронний реєстр договорів», за допомогою якої спеціалісти юридичного управління відстежують перебіг строку договорів, що дозволяє інформувати суміжні структурні підрозділи, відповідальні за закупівлю товарів робіт і послуг, про випадки спливу термінів виконання укладених договорів.

    Забезпечувалось виконання постанови Кабінету Міністрів України від 03.09.2014     № 440 «Про затвердження Порядку погашення заборгованості за рішенням суду, виконання яких гарантується державою». При опрацюванні та видачі довідок про здійснення нарахувань на виконання рішень судів для органів ДВС спільно із суміжними структурними підрозділами станом на 01.01.2018 здійснено первинний контроль та облік 4258 таких довідок.

У 2017 році продовжувалася робота з реалізації завдань, спрямованих на удосконалення правової роботи, зокрема організовувались методично – роз’яснювальні заходи щодо забезпечення додержання законодавства України, в разі потреби надавалася правова підтримка. Всього у 2017 році проведено 82 навчання по практичному застосуванню чинного законодавства,  4 семінари – навчання з працівниками юридичного управління віддалених робочих місць з актуальних питань. Для надання методичної допомоги працівникам структурних підрозділів Головного управління спеціалісти юридичної служби у звітному періоді підготували методичні рекомендації, коментарі  з актуальних питань, а саме:

– щодо застосування Закону України «Про захист персональних даних», Закону України «Про доступ до публічної інформації»;

– щодо скасування вимог до печаток;

– щодо порядку відшкодування збитків від нестачі матеріальних цінностей.

Юридичною службою постійно здійснюється правова експертиза проектів наказів та інших розпорядчих документів. Всього в 2017 році перевірено на відповідність вимогам чинного законодавства 1692 накази Головного управління.

Належна увага приділяється здійсненню обліку й систематизації законодавства та довідково – інформаційної роботи, що знаходить своє відображення в програмі електронний ресурс «Правовий помічник».

Для покращення організації роботи та враховуючи вищевикладене, колегія при начальнику Головного управління

 

ВИРІШИЛА:

 

1.Доповідь начальника юридичного управління Головного управління О.В. Ісаєнко про виконання юридичним управлінням покладених на нього завдань за підсумками 2017 року взяти до відома.

2.Визнати, що стан організації правової роботи в органах Пенсійного фонду України в Чернівецькій області відповідає вимогам Загального положення про юридичну службу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 № 1040 (зі змінами), Положення про організацію правової роботи в Пенсійному фонді України, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2004 № 13–1 (зі змінами та доповненнями).

3.Начальнику юридичного управління  Головного управління О.В. Ісаєнко:

3.1.Забезпечити подальше дотримання Положення про організацію правової  роботи,  затвердженого  постановою  правління ПФУ від 08.10.2004 № 13–1 (зі змінами та доповненнями);

3.2.В обов’язковому порядку враховувати освітньо – кваліфікаційні вимоги до осіб, які призначаються на посади в юридичній службі, визначені пунктами 18, 19, 22 Загального положення про юридичну службу (зі змінами, внесеними відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.09.2016 № 670), а також необхідність посилення правоосвітньої діяльності, насамперед щодо вивчення працівниками органів Фонду законодавчих та інших нормативно – правових актів, практики їх застосування та змін до них;

3.3.Активізувати роботу інформаційно-роз’яснювального характеру, спрямовану на доведення до громадськості краю інформації з актуальних правових питань;

3.4.З метою організації роботи юридичної служби під час захисту інтересів Головного управління в судах, розробити спільно із суміжними структурними підрозділами відповідні заходи щодо поетапного впровадження програмного комплексу Електронний суд.

3.5.В строк до 01.10.2018 домогтися повного погашення заборгованості з адміністративних штрафів, накладених в минулих роках;

4.Начальнику юридичного управління О.В.Ісаєнко, начальнику фінансово – економічного управління Л.А.Лелюх:

 4.1.Опрацювання сум заборгованості до Пенсійного фонду здійснювати спільно із суміжними структурними підрозділами Головного управління, вживаючи при цьому заходів  щодо раціонального використання коштів, спрямованих на сплату судового збору та дотримуючись плану дій (дорожньої карти) на 2018 рік щодо наповнення бюджету Фонду;

4.2.В рамках опрацювання заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах забезпечити відповідний супровід, спрямований на 100 відсоткове задоволення позовних вимог Головного управління;

4.3.Вжити вичерпних заходів щодо зменшення заборгованості за страховими внесками до Пенсійного фонду в тому числі через призму співпраці з органами державної виконавчої служби;

 5.Начальнику юридичного управління Головного управління О.В. Ісаєнко, керівникам зацікавлених структурних підрозділів Головного управління:

5.1.При здійсненні державних закупівель забезпечити дотримання законодавства про публічні закупівлі та розпорядчих актів Пенсійного фонду України;

5.2.Представництво інтересів Головного управління в судах здійснювати в межах коштів, виділених на здійснення судових витрат та з урахуванням вимог Пенсійного фонду України;

5.3.За результатами вивчення обставин кожної судової справи визначати доцільність оскарження рішень суду з урахуванням змісту покладених судом зобов’язань і допустимості вчинення таких дій з точки зору відповідності їх чинному законодавству України та перспективу позитивного вирішення справ з урахуванням судової практики, що склалася при розгляді аналогічних справ вищими судовими інстанціями;

            5.4.В рамках реалізації правоосвітницького проекту «Я маю право!» провести роботу з розміщення у місцях, де здійснюється обслуговування громадян, які звертаються до органів Пенсійного фонду в області інформації, стосовно надання їм безоплатної первинної правової допомоги, повідомлення громадян про гарантовані їм Конституцією України та законами України права на пенсійне забезпечення, ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.

6.Рекомендувати начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника начальника Головного управління та заступників начальника Головного управління відповідно до розподілу обов’язків.

 

Голова колегії                                                                                                                                                                                                                                                       М.В. Романів

Секретар                                                                                                                                                                                                                                                                  О.М. Шестаков                       

 

background Layer 1