Пропустити навігацію

Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І квартал 2018 року

Slajd1 8 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І квартал 2018 рокуГоловне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, йдучи шляхом модернізації пенсійної системи, протягом січня-березня 2018 року докладало всіх зусиль щодо наповнення бюджету Пенсійного фонду, скорочення заборгованості, забезпечення своєчасного фінансування пенсійних виплат, покращення обслуговування та підвищення прозорості діяльності.

Станом на 01.04.2018 в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області перебуває на обліку 227,3 тис. одержувачів пенсій (в тому числі 8,5 тис. «військових» пенсіонерів).

Протягом січня-березня 2018 року підрозділами Головного управління призначено пенсії 1602 особам, що на 345 менше порівняно з відповідним періодом 2017 року. В індивідуальному порядку перераховано 7854 пенсії, (в тому числі 4637 «військових» пенсій) що на 3646 більше, ніж за І квартал    2017 року.

Виплату пенсій березня поточного року, з урахуванням проведених перерахунків, в цілому по області профінансовано в повному обсязі. Середній розмір виплаченої пенсії на одного пенсіонера за березень 2018 року з врахуванням проведених перерахунків склав 2055,03 грн. (враховуючи виплати особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб), що на 25,5% більше, ніж за березень 2017 року.

Чисельність одержувачів пенсій через банківські установи станом на 1 квітня 2018 року склала 115,9 тис. осіб, що на 2,4 тис. осіб більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Їх питома вага в загальній чисельності пенсіонерів складає 51,3%. За рахунок виплати пенсій через вкладні рахунки в банківських установах у січні – березні 2018 року заощаджено 10,6 млн. грн., що на 3,9 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року.Slajd2 8 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І квартал 2018 року

З метою наближення послуг до населення та покращення роботи з інформування громадськості з питань пенсійного забезпечення функціонують територіально віддалені консультаційні пункти Пенсійного фонду в приміщеннях громадських організацій, банківських установ, в центрах зайнятості, на найбільших ринках та у віддалених від адміністративних центрів населених пунктах. Консультаційні послуги надаються у приміщеннях товариств УТОГ, УТОС, ветеранських організацій, Чернівецького обласного об’єднання «Чорнобильці Буковини», Чернівецькому обласному госпіталі для інвалідів війни.

Функціонують віддалені робочі місця працівників Фонду в 17 територіальних громадах. Проводиться робота із розширення мережі таких робочих місць.

Проводяться виїзні прийоми до осіб з обмеженими фізичними можливостями, інвалідів із вадами зору та осіб, яким виповнилося 80 і більше років.

Загалом протягом січня-березня 2018 року до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області надійшло 1154 звернень громадян, що на 36 менше, порівняно з аналогічним періодом 2017 року (1190).

З метою економії бюджетних коштів та використання новітніх комунікаційних форм спілкування з краянами, виїзні прийоми громадян здебільшого здійснюються в режимі відеозв’язку. Також за допомогою цієї послуги жителі області мають можливість отримати роз’яснення питань пенсійного забезпечення не навідуючись до приміщень управлінь Фонду. Забезпечується розсилка SMS-повідомлень пенсіонерам краю з актуальних питань пенсійного забезпечення (про призначення пенсії та про можливість отримати пенсійне посвідчення).

В приміщеннях відділів обслуговування громадян (сервісних центрах) функціонують робочі місця для відвідувачів – користувачів веб-порталу Пенсійного фонду України. Програмне забезпечення веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду надає користувачам можливість перегляду електронної пенсійної справи, звернень, картки реєстру застрахованих осіб тощо.

З метою здійснення стабільних та у повному обсязі виплат пенсій, Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області постійно вживаються заходи задля забезпечення наповнення бюджету Пенсійного фонду України в області.

Slajd3 6 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І квартал 2018 рокуЗа січень-березень 2018 року до бюджету Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області надійшло власних доходів у сумі 522,2 млн.грн., що на 10,4%, або на 49,3 млн.грн. більше планового завдання.

У порівнянні з відповідним періодом 2017 року надходження власних доходів до бюджету Пенсійного фонду України зросли на 34,0%, або 132,4 млн.грн.

Власних доходів, адміністрування яких здійснює Головне управління Пенсійного фонду України в області, мобілізовано на 1,2 млн.грн. (26,6%) більше, ніж надійшло за січень-березень 2017 року, або у сумі 5,7 млн.грн., чому сприяли вжиті заходи до боржників, за якими тривалий час обліковувався борг з платежів, посилення роботи з платниками щодо сплати поточних зобов’язань.Slajd4 5 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І квартал 2018 року

Завдяки взаємодії з органами влади та державної виконавчої служби заборгованість зі сплати страхових внесків порівняно з початком року зменшилася на 0,6 млн.грн. (на 11,3%), яка станом на 01.04.2018 становила 4,4 млн.грн., в тому числі недоїмка – 2,7 млн.грн. Борг зі сплати страхових внесків економічно-активних платників обліковується в сумі 1,9 млн.грн. (42,8% від суми боргу), найбільшими боржниками залишаються ДП “Карапчівський спиртовий завод” – 1,0 млн.грн. та ДП ДАК “Хліб України” “Чернівецький комбінат хлібопродуктів” – 0,8 млн.грн.

Борг з відшкодування пільгових пенсій зріс порівняно з 01.01.2018 на 0,8% (79,4 тис.грн.) в основному за рахунок підприємств Сокирянського району, і станом на 01.04.2018 становить 9,9 млн.грн., в т.ч. з дієвим статусом – зріс на 0,1 млн.грн. (2,5%) і становить 5,6 млн.грн. (56,9% від загального боргу).Slajd5 1 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І квартал 2018 року

Порівняно з 01.03.2018 борг з відшкодування пільгових пенсій зменшився на 0,1 млн.грн. (1,1%). В загальній сумі дієвого боргу з відшкодування пільгових пенсій борг ДП «Підприємство державної кримінально-виконавчої служби України (№67)» становить 33,3% (3,3 млн.грн.).

Продовжувалася робота із захисту конституційних прав застрахованих осіб на соціальне забезпечення та гідні пенсійні виплати, у зв’язку з чим здійснювалося інформування органів влади і місцевого самоврядування, контролюючих органів та соціальних партнерів щодо роботодавців, які порушують мінімальні соціальні гарантії працюючих. За здійсненим аналізом по суб’єктах господарювання, які здійснюють діяльність у сфері транспорту, садівництва та орендують водні об’єкти, надіслані матеріали до органів влади та контролюючих органів.

З початку року працівники Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області взяли участь у 52 спільних нарадах з соціальними партнерами та у засіданнях робочих груп з питань легалізації виплати зарплати та зайнятості населення, на яких заслухано 145 керівників та фізичних осіб-підприємців, які мінімізують зарплату найманим працівникам та порушують законодавство про працю, у складі робочих груп з питань легалізації виплати зарплати і зайнятості населення – у проведенні 302 спільних обстежень 7 юридичних та 295 фізичних осіб-підприємців щодо дотримання законодавства про працю, в результаті яких виявлено 24 неоформлених працівника, залучено до сплати – 13. Під час здійснення таких обстежень працівникам роз’яснювали, що тільки офіційна зайнятість гарантує  конституційні права на працю та соціальний захист, а роботодавцям наголошували на відповідальності за порушення законодавства про оплату праці.

Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області проводилася активна роз’яснювальна робота з метою донесення до громадськості та роботодавців області переваг офіційного працевлаштування та болючих наслідків нелегальної зайнятості. Зокрема, з початку року здійснено 105 виступів на місцевих радіо та телеканалах, надруковано 29 статей у місцевій пресі, проведено 299 зустрічей з трудовими колективами, розповсюджено понад 1300 буклетів та листівок, розміщено 299 інформацій на веб-ресурсах, проведено 182 семінари зі страхувальниками, 17 флешмобів, 23 зустрічі зі студентською та учнівською молоддю, а також 54 зустрічі з безробітними у центрах зайнятості.Slajd 6 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І квартал 2018 року

Постійно проводяться заходи, спрямовані на забезпечення належного рівня інформування населення щодо основних принципів пенсійного законодавства, впровадження системи централізованого призначення та виплати пенсій, значення легальної зайнятості для  майбутнього пенсійного забезпечення, роз’яснення змін в пенсійному законодавстві, висвітлення стану наповнення та виконання бюджету Пенсійного фонду України.

Актуальна інформація постійно висвітлюється в ефірах обласного радіо, радіо «Блиск-FM», місцевих телеканалів, на сторінках друкованих регіональних видань та в електронних засобах масової інформації. Управління обслуговування громадян  в районах області використовують у своїй роботі відповідні місцеві інформаційні ресурси.

Загалом, у січні-березні 2018 року в друкованих та електронних виданнях забезпечено розміщення 1469 повідомлень. В ефірах радіо та телерадіокомпаній забезпечено оприлюднення 424-х повідомлень, пов’язаних із діяльністю Головного управління. Організовано 48 зустрічей з представниками ЗМІ, в тому числі у форматі прес-конференцій, брифінгів та інтерв’ю.

Забезпечується регулярне оновлення інформаційних матеріалів на  офіційному веб-сайті Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, на сторінці в соціальній мережі Facebook та на відео-сервісі YouTube.

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області докладає усіх зусиль для якісного виконання основних завдань – своєчасного і повномірного пенсійного забезпечення громадян, подальшого розвитку пенсійної системи, зміцнення її фінансової стабільності, удосконалення системи функціонування та надання послуг.

background Layer 1