Пропустити навігацію

Про виконання за 9 місяців поточного року бюджету та завдань, покладених на Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

У середу, 24.10.2018, об 11.00 год., у приміщенні Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області (вул. Оренбурзька, 7-А), відбулося засідання колегії при начальнику Головного управління в області на тему: «Про виконання за 9 місяців поточного року бюджету та завдань, покладених на Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області».

На заході були присутні представники Чернівецької обласної державної адміністрації, управління Держпраці, Чернівецької обласної ради профспілок, Ради Федерації роботодавців області, Чернівецької обласної ради організації ветеранів Чернівецької області, Громадської ради.

Під час колегії розглянули питання, що стосувалися виконання за 9 місяців поточного року бюджету та завдань, покладених на Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

До бюджету Пенсійного фонду в області з початку року надійшло власних доходів 64,4 млн.грн. понад план. Сума надходження власних доходів до бюджету Фонду в області склала 1717,3 млн.грн. У порівнянні з відповідним періодом 2017 року надходження власних доходів зросли на 31,0%. Це сприяло тому, що пенсійна служба області своєчасно та в повному обсязі забезпечила виплату пенсій та грошової допомоги 223,3 тис. буковинців. Позитивній динаміці надходження власних доходів сприяли вжиті спільно з органами влади та державної виконавчої служби заходи до боржників та проведена робота щодо розроблення детальних дорожніх карт по кожному боржнику, які  щоденно наповнюються інформацією щодо вжитих заходів.

Під час колегії повідомили, що в області з початку року легалізовано працю 8,7 тис. найманих працівників та фізичних осіб-підприємців. Це дозволило залучити 7,1 млн.грн. єдиного внеску від фізичних осіб-підприємців, в тому числі до бюджету Пенсійного фонду – 6,1 млн.грн.

Сплата роботодавцем внеску, зокрема у розмірі, не меншому за встановлений законом мінімум, – одне із джерел наповнення бюджету Фонду, з якого здійснюється фінансування пенсійних виплат.

Кожен легалізований працівник, відмовившись від заробітної плати «в конверті», забезпечує собі право на майбутню пенсію, натомість наявність боргу зі сплати фізичною особою-підприємцем єдиного соціального внеску негативно впливає на набуття страхового стажу, соціальне та пенсійне забезпечення.

Крім того, на засіданні зауважили, що якщо роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, то працівник має змогу дізнатися про цей факт і вчасно захистити своє право на соціальне та майбутнє пенсійне забезпечення зареєструвавшись на веб-порталі Пенсійного фонду України. Перевагами цього ресурсу вже користується 27498 буковинців.

Також під час заходу зазначили, що цьогоріч середній розмір пенсійних виплат за вересень склав 2092,01 грн., 23,0% більше, ніж за вересень минулого року.

Щомісяця проводяться перерахунки пенсій особам, які в наступному місяці досягають 65-річного віку з метою встановлення їм мінімальної пенсії за віком в розмірі 40% мінімальної заробітної плати, визначеної Законом про Державний бюджет на відповідний рік. З початку цього року перераховано пенсії 43700 особам. На даний час місячна потреба на виплату такого підвищення  становить майже 2,4 млн. грн.

У зв’язку із збільшенням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 01.07.2018 у максимальний розмір пенсії зріс до 14350 грн..

 У зв’язку з підвищенням соціальних стандартів з липня поточного року в області перераховано надбавку до пенсії 1431 особі, які мають статус Почесного донора України. Мінімальний розмір пенсійної виплати з 01.07.2018 зріс з 1373,00 грн. до 1435,00 грн. Загалом перерахунок пенсій з липня поточного року стосувався в області більш як  26 тис. осіб.

На постійному контролі перебувало питання щодо залучення пенсіонерів до отримання пенсій через установи банків. Станом на 01.10.2018 року 110092 особи одержують пенсію через поточні рахунки в банківських установах , що складає 51,23% від загальної кількості одержувачів пенсій.

На засіданні колегії також обговорили стан якості надання послуг громадянам краю та розширення мережі віддалених робочих місць фахівців Фонду. Сьогодні завдяки налагодженій співпраці між Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області та органами місцевого самоврядування мережа віддалених робочих місць фахівців Фонду охоплює 21 із 28 існуючих в області об’єднаних територіальних громад. Мешканці цих громад з початку року, не виїжджаючи до районного центру, отримують послуги.

На черзі – організація роботи пунктів обслуговування у Вікнянській та Рукшинській ОТГ. Тож враховуючи, що в 5 об’єднаних територіальних громадах, адміністративним центром яких є районний центр, послуги можна отримати безпосередньо у відділах обслуговування громадян, розташованих на їх території, найближчим часом присутність пенсійної служби буде забезпечено в усіх громадах області.

Організовано також роботу з прийому заяв на SMS-інформування щодо змін в пенсійному забезпеченні. Відтепер понад 5 тис. краян, які дали згоду на отримання послуги СМС-інформування, можуть засобами мобільного зв’язку дізнатися про тривалість свого страхового стажу, суму призначеної пенсії та дату її виплати, результати проведеного перерахунку пенсії, поновлення пенсійної виплати та строк припинення виплати пенсії, а застраховані особи – довідатись про сплату страхових внесків.

background Layer 1