Пропустити навігацію

Про підсумки роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області у 2018 році і завдання на 2019 рік щодо реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення

КОЛЕГІЯ

ПРИ  НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

м. Чернівці

22 лютого 2019 року                                                                          № 2-1

 

Про підсумки роботи Головного управління

Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

у 2018 році і завдання на 2019 рік щодо реалізації

державної політики у сфері пенсійного забезпечення

 

 

Заслухавши доповідь начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області про підсумки роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області у 2018 році і завдання на 2019 рік щодо реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення, колегія відмічає наступне.

У 2018 році у повному обсязі та своєчасно виплачено пенсії і грошові допомоги 223,2 тис. громадян. Забезпечення всіх виплат проведено за рахунок законодавчо визначених джерел доходів, сума яких за звітний період склала     5,6 млрд, що на 13,4% більше, ніж у 2017 році. Середньомісячна виплата на одного одержувача за рік в порівнянні з 01.01.2018 збільшилась на 18,0%.

Власних доходів, які формуються на території області, надійшло в сумі       2,4 млрд грн., що на 556,3 млн. грн. (29,9%) більше минулорічних. За темпами зростання власних доходів до 2017 року область займає 5 місце серед регіонів України. Рівень забезпечення власними коштами фінансування видатків на пенсійні виплати у 2018 році склав 67,5% проти 51,3% минулорічних.

Забезпечено виконання плану з власних доходів, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду України, на 104,3%.

Сприяла формуванню власних доходів проведена робота з питань легалізації зарплати та зайнятості населення. За результатами аналізу даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування надсилалися відповідні інформаційні матеріали для вжиття заходів до органів місцевого самоврядування  щодо    3445 роботодавців, Управління Держпраці у Чернівецькій області – 3674, Головного управління Державної фіскальної служби у Чернівецькій області – 2824 та соціальних партнерів – 2031 роботодавців.

Проводилася інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення області щодо залежності страхового стажу та розміру пенсійної виплати від офіційного працевлаштування та розміру легальної зарплати, з роботодавцями та фізичними особами-підприємцями – щодо незарахування періодів роботи до страхового стажу при наявності заборгованості зі страхових та єдиного внесків.

З початку 2018 року надіслано листи до 33,5 тис. фізичних осіб підприємців, які проводять незалежну професійну діяльність щодо дотримання законодавства в частині сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, та врахування періодів їх роботи до страхового стажу. Велася індивідуальна робота з підприємцями.

Завдяки проведенню усіх спільних заходів з початку року легалізовано працю 16 тис. найманих працівників та фізичних осіб-підприємців (втричі більше  ніж у 2017 році), що дозволило залучити 13,1 млн.грн. єдиного внеску, в тому числі до бюджету Пенсійного фонду – 11,3 млн.грн.

Суми заборгованості платників, які в добровільному порядку ухиляються від сплати обов’язкових платежів до Пенсійного фонду 100% опрацьовано в судовому порядку.

Надійшло за позовними заявами з початку року 504,5 тис. грн. В добровільному порядку під час судового провадження сплачено 309,3 тис. грн.

Активно проводилася співпраця з органами ДВС області. Усього протягом 2018 року завершено 1777 проваджень, стягнуто – 496,6 тис. грн. Затверджено керівництвом ДВС області спільний Механізм взаємодії, який надає можливість органам Пенсійного фонду доступ до звірки проваджень ДФС по єдиному внеску.

Станом на 01.01.2019 заборгованість по несплачених адміністративних штрафах, накладених в минулих роках, повністю погашена.

За результатами проведених процедур закупівель економія становить 578,3 тис. грн., що на 32% більше ніж в 2017 році.

Протягом 2018 року управлінням внутрішнього аудиту та фінансового контролю проведено 5 аудиторських досліджень. Проведено аудит організації роботи з дотримання порядку використання даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, аудит якості обслуговування  громадян, які звернулись до Чернівецького відділу обслуговування громадян (сервісного центру) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, та аудит організації роботи щодо оптимізації видатків, пов’язаних з утриманням службових приміщень та експлуатаційних послуг. В рамках контролю операційних процесів  проведено 20 інших контрольних заходів. Ефективність одного контрольного заходу станом на 01.01.2019 склала 1,7 тис.грн.

Відділом контрольно-перевірочної роботи протягом 2018 року  проведено 4139 контрольних заходів, за наслідками яких виявлено 1803 порушення на суму 60,3 тис.грн. Станом на 01.01.2019 кошти, які підлягали відшкодуванню, відшкодовано в повному обсязі.

Головним управлінням реалізовуються заходи щодо запобігання та виявлення корупційних ризиків, здійснюється моніторинг стану цієї роботи та контроль за дотриманням антикорупційних вимог, проводиться активна роз’яснювальна та навчальна робота.

Здійснювався постійний контроль за наповненням реєстру застрахованих осіб щодо забезпечення коректного відображення позначок про сплату внесків в картках страхувальників. Впродовж 2018 року кількість помилкових звітів за грудень 2017 р. та січень-листопад 2018 р. скоротилась на 78% (із 371 до 82), кількість застрахованих осіб, інформація про яких не потрапила до Реєстру застрахованих осіб, скоротилась на 85% (із 5940 до 914).

У 2018 році управлінням інформаційних систем та електронних реєстрів розроблено та впроваджено в експлуатацію програмне забезпечення власної розробки на Веб-технологіях:

  • «Журнал електронних службових записок (щодо позначок про сплату)»;
  • «Журнал обліку відряджень працівників ГУ ПФУ»;
  • «Електронний реєстр заявок щодо господарського забезпечення»;
  • «Інвентаризація пенсійних справ» (тестова експлуатація).

Здійснювалася підтримка в актуальному стані та постійне доопрацювання 18 програм власної розробки минулих років.

Проведено налаштування та розпочато тестове використання придбаного апаратно-програмного комплексу для організації центру оцифрування архіву пенсійних справ з внесенням інформації до електронних пенсійних справ, проведенням її інвентаризації, і доповненням частини облікових карток даними щодо призначення та виплати пенсій. Наразі проінвентаризовано та підготовлено до оцифрування майже 37% від загальної кількості пенсійних справ, які обліковуються.

В 10 сервісних центрах області встановлені інформаційні табло «Вільне вікно», 6 табло – власної конструкції. У приміщеннях сервісного центру в місті Чернівці встановлені 2 інформаційні табло «Рухомий рядок». Впроваджено мобільні робочі місця на віддалених точках обслуговування.

У 2018 році в області призначено 7,4 тис. пенсій, 211 пенсій за особливі заслуги перед Україною, 211 грошових допомог, перераховано 11,6 тис. справ за заявами пенсіонерів, розглянуто 80 комплектів документів щодо підтвердження пільгового стажу роботи, підготовлено 215 формулярів зв’язку на  виконання міжнародних договорів у сфері пенсійного забезпечення.

Своєчасно проведено перерахунки пенсій в автоматизованому та індивідуально-масовому режимі 44 тис. осіб, які досягли 65-річного віку, 8,5 тис. військових пенсіонерів, 40 тис. пенсіонерів, які продовжували працювати та не зверталися до органів Пенсійного фонду України за доповненням стажу, більш як 223 тис. осіб у зв’язку з підвищенням соціальних стандартів.

Забезпечувалося своєчасне взяття на облік виявлених переплат пенсій та здійснювався контроль за погашенням заборгованості з відшкодування сум надміру виплачених коштів. Відшкодовано 1404,36 тис. грн., що на  2,3% більше показника 2017 року. В добровільному порядку надміру отримані пенсійні виплати повернуто на суму 769,64 тис.грн.

Впродовж 2018 року сервісними центрами Головного управління надано 151,2 тис. послуг з питань, пов’язаних із пенсійним забезпеченням громадян та діяльністю органів Пенсійного фонду України, в тому числі за допомогою «гарячої» телефонної лінії отримали консультації 9,9 тис., в режимі відеозв’язку – 3,5 тис. осіб.

Продовжується робота з популяризації новітніх сервісів Пенсійного фонду України. Всього зареєстровано 31,9 тис. користувачів Веб-порталу електронних послуг, з них у 2018 році – 21,4 тис. осіб. Станом на 01.01.2019 згоду на інформування, зокрема, засобами мобільного зв’язку, надали 9,9 тис. осіб та   7,2 тис. пенсіонерів звернулися за виготовленням електронного пенсійного посвідчення.

Налагоджено роботу з «майбутніми пенсіонерами», за результатами якої в минулому році сформовано 2783 макети пенсійних справ.

На виконання завдання Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року Головним управлінням впроваджено єдині стандарти і сучасні технології обслуговування громадян, в тому числі із забезпеченням надання послуг на рівні 30 об’єднаних територіальних громад. З ініціативи Головного управління й завдяки підтримці з боку обласної державної адміністрації та обласної ради, в області затверджено Регіональну програму щодо покращення обслуговування населення установами Пенсійного фонду України в Чернівецькій області на 2017-2020 роки.

На особливому контролі перебуває питання залучення пенсіонерів до отримання пенсійних виплат через банківські установи.

Для інформування громадськості про діяльність пенсійної служби та особливості пенсійного забезпечення протягом 2018 року в друкованих та електронних виданнях забезпечено розміщення понад 6 тис. повідомлень, проведено 157 зустрічей з представниками ЗМІ у форматі брифінгів, прес-конференцій та інтерв’ю. В ефірах телерадіокомпаній організовано 1744 виступи фахівців Головного управління, розміщено понад 5,5 тис. повідомлень у форматі соціальної реклами. Понад 14,6 тис. повідомлень озвучено вуличним радіо в м. Чернівцях, більше 6 тис. – на автостанціях області.

Проведено 1459 зустрічей в трудових колективах, майже 300 «круглих» столів з представниками громадських організацій. У місцях великих потоків людей у торгових центрах, на великих ринках  проведено 78 флешмоб-акцій на тему переваг легальної зайнятості.

Для спрощення доступу осіб до інформації в структурних підрозділах Головного управління організовані постійно діючі «гарячі» телефонні лінії та прийом громадян у режимі відеозв’язку, номери телефонів та адреси яких оприлюднені у засобах масової інформації.

Задля  забезпечення підвищення професійного рівня фахівців протягом 2018 року проведено 37 семінарів – навчань з працівниками Фонду за допомогою ІР – зв’язку та на базі Головного управління. У роботі семінарів взяли участь 435 державних службовців, а 19 спеціалістів в листопаді 2018 року підвищили кваліфікацію в Чернівецькому регіональному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади.

Впродовж 2018 року фахівцями з питань психології проведено                    41 дослідження на різну тематику, проведено 45 тренінгів з метою покращення організаційного та психологічного клімату, формування корпоративної культури у колективі, розв’язання конфліктних ситуацій тощо.

ВИРІШИЛИ:

  1. Роботу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області у 2018 році визнати такою, що спрямована на реалізацію державної політики у сфері пенсійного забезпечення та відповідає пріоритетам діяльності Пенсійного фонду України, сприяє реалізації конституційних прав громадян на пенсійне забезпечення.
  2. Начальнику фінансово-економічного управління Лелюх Л.А. забезпечити:

2.1. 100% виконання у 2019 році планових показників з надходження власних доходів до бюджету Пенсійного фонду.

2.2. Щомісячне інформування Головного управління Державної фіскальної служби, Управління Держпраці у Чернівецькій області, об’єднаних територіальних громад та соціальних партнерів для вжиття заходів впливу і залучення нелегально працюючих осіб до соціального страхування.

2.3. Роботу з фізичними особами-підприємцями щодо погашення заборгованості з єдиного соціального внеску спрямувати на індивідуальний підхід, з метою визначення статусу боргу та його погашення.

2.4. Проведення інформаційно-роз’яснювальної  роботи з метою донесення до громадян області переваг легальної зайнятості, а до роботодавців –  відповідальності за порушення законодавства про працю.

2.5. Підготовку спільного із Чернівецькою обласною радою профспілок  та Радою Федерації роботодавців Чернівецької області звернення до голови Новодністровської міської ради щодо необхідності введення до складу органу самоврядування посади інспектора з праці.

  1. Начальнику юридичного управління Ісаєнко О.В., начальнику фінансово-економічного управління Лелюх Л.А. забезпечити, з урахуванням помісячних графіків, надходження коштів від погашення заборгованості по кожному боржнику, враховуючи надходження від ДВС, ліквідаторів тощо.
  2. Начальнику юридичного управління Ісаєнко О.В. спрямувати роботу по забезпеченню ефективного добору процедур закупівель, з метою підвищення економії коштів.
  3. Начальнику управління застосування пенсійного законодавства Кордубан Я.М.:

5.1. Реалізувати вимоги Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та інших законодавчих актів, в частині проведення індивідуально-масових перерахунків пенсій пенсіонерам області.

5.2. Забезпечити відповідність даних паперової та електронної пенсійної справи з дотриманням затверджених термінів проведення інвентаризації в області.

  1. Начальнику управління застосування пенсійного законодавства Кордубан Я.М. та начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів Соболєву С.М.:

6.1. Здійснювати узагальнення результатів тестового оцифрування пенсійних справ, проводити аналіз проблемних питань, що виникають під час проведення відповідних робіт.

6.2. Підготувати проект зауважень і пропозицій для направлення до Пенсійного фонду України щодо технічних причин, які негативно впливають на процес оцифрування пенсійних справ.

  1. Начальнику управління персоналу Кружкіній С.Є.:

7.1. Продовжувати системну роботу з персоналом щодо підтримки сприятливого психологічного клімату в трудових  колективах Головного управління.

7.2. Забезпечити підвищення рівня професійної компетентності державних службовців не менше 30 відсотків відповідно до визначених потреб за професійними програмами, тематичними постійно діючими та короткотерміновими семінарами, тренінгами з метою виконання завдань, ключових показників результативності, ефективності та якості службової діяльності державних службовців Головного управління.

  1. Начальнику управління внутрішнього аудиту та фінансово контролю Поштар Т.М.:

8.1. Спрямувати роботу управління на виконання стратегічних завдань внутрішнього аудиту на 2019-2021 роки та забезпечити виконання Операційного плану діяльності внутрішнього аудиту на 2019 рік;

8.2. Удосконалити контроль за організацією та проведенням контрольно-перевірочної роботи.

8.3. При проведенні планових перевірок суб’єктів господарювання співпрацювати з профспілковою організацією об’єкту контролю (за наявності) щодо забезпечення захисту прав застрахованих осіб.

  1. Заступнику начальника Головного управління Мельнику В.І., начальнику управління адміністративно – господарського забезпечення Юрійчуку В.О., начальнику управління обслуговування громадян Троцюк Л.Т., начальникам відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) управління обслуговування громадян забезпечити виконання плану впровадження єдиних Стандартів обслуговування громадян в сервісних центрах Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.
  2. Начальнику управління обслуговування громадян Троцюк Л.Т., начальникам відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) управління обслуговування громадян забезпечити:

10.1. Дотримання Стандартів обслуговування громадян та Методичних рекомендацій щодо організації обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду України під час проведення стаціонарного, дистанційного прийому та на віддалених робочих місцях в об’єднаних територіальних громадах.

10.2. Якість надання послуг особам, які звертаються до підрозділів обслуговування громадян (сервісних центрів).

10.3. Реалізацію Регіональної програми щодо покращення обслуговування населення установами Пенсійного фонду України в Чернівецькій області на 2017-2020 роки.

10.4. Проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед громадськості щодо переваг отримання пенсійних виплат через вкладні рахунки у банківських установах.

10.5. Популяризацію новітніх сервісів Пенсійного фонду України та прийом заяв на інформування й виготовлення електронних пенсійних посвідчень.

  1. Начальнику управління обслуговування громадян Троцюк Л.Т., начальникам Глибоцького (Крецу І.П.) та Кіцманського (Шемчук Т.М.) відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) до 31.03.2019 організувати роботу віддалених робочих місць працівників Головного управління в Ставчанській, Чагорській та Неполоковецькій об’єднаних територіальних громадах.
  2. Начальникам відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) управління обслуговування громадян:

12.1. Продовжувати співпрацю з громадськими організаціями на відповідних адміністративних територіях щодо інформування населення з питань пенсійного забезпечення та вивчення і формування громадської думки.

12.2. Забезпечити взаємодію з органами влади, об’єднаними територіальними громадами з питань легалізації зайнятості та заробітної плати, спонукаючи їх до заслуховування роботодавців, які мінімізують зайнятість і зарплату працівникам, на засіданнях відповідних комісій, та здійснення обстежень роботодавців з метою залучення їх до сплати єдиного внеску за найманих працівників, а також з питань ліквідації заборгованості з єдиного внеску, як роботодавців, так і підприємців.

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на заступників начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області відповідно до розподілу функціональних повноважень.

Голова колегії                                                                                                                                                                                                            М. РОМАНІВ

Секретар колегії                                                                                                                                                                                                           Є. ЄВАСЬ

background Layer 1