Пропустити навігацію

Пенсійники Хотинщини надають роз’яснення питань пенсійного забезпечення освітянам

Hotyn tr kol 300x225 - Пенсійники Хотинщини надають роз’яснення питань пенсійного забезпечення освітянамГоловний  спеціаліст  Хотинського відділу обслуговування громадян Аліна Годнюк  провела  зустріч з педагогічним колективом   загальноосвітньої школи ім. Каденюка.

Представниця пенсійної служби надала роз’яснення умов призначення та порядку розрахунку пенсій працівникам освітньої галузі, акцентувавши увагу педагогів на складових, які визначальним чином впливають на обчислення розміру пенсійної виплати, а це, зокрема, величина заробітку і тривалість страхового стажу, законодавчі вимоги до якої зросли та продовжуватимуть зростати щороку на рік до 2028 року, коли громадянам для призначення пенсії при досягненні ними пенсійного віку необхідно буде мати 35 років страхового стажу. Нагадала, що цьогорічний показник, який дає право на реалізацію права на призначення пенсії, становить 26 років страхового стажу, наступного року – 27 і так далі.

Аліна Годнюк поінформувала педагогів про пенсійні перерахунки, здійснені з 1  березня нинішнього року, та пояснила механізм виплати субсидій у грошовій формі пенсіонерам, яким призначена допомога на оплату житлово-комунальних послуг.

Фахівець пенсійної служби провела також інформаційно-роз’яснювальну бесіду зі старшокласниками, під час якої пояснила важливість дотримання законодавчих вимог у сфері трудових відносин, зокрема, наголосила на важливості офіційного їх оформлення та легалізації заробітків. Порадила при працевлаштуванні обирати добропорядних роботодавців, відповідальних за найманих працівників, які дбають про їхній  соціальний захист та пенсійне майбутнє. Наголосила, що тіньова зайнятість і зарплата «у конвертах» – шлях до фінансових негараздів як під час трудової діяльності, так і після виходу на заслужений відпочинок. Зауважила, що недотримання норм законодавства про оплату праці, нелегальна зайнятість із використанням праці без укладення трудових угод з громадянами негативно впливають на стан наповнення бюджету Пенсійного фонду, з якого здійснюється фінансування щомісячних виплат пенсіонерам.

Аліна Годнюк ознайомила учнівський та педагогічний колектив з сучасними послугами пенсійної служби електронного формату, розповіла про широкий спектр можливостей, які надаються зареєстрованим користувачам, пояснила порядок реєстрації на Веб-сайті Пенсійного фонду та спосіб отримання потрібної інформації. Зокрема, показала як в Особистому кабінеті знайти дані про нарахований заробіток, з якого сплачено страхові внески, та сплату страхового  внеску, подати заяву на призначення пенсії, отримати довідку чи інший документ з підтвердженням QR-кодом, записатись на прийом до спеціаліста тощо.

Провідний  спеціаліст  Хотинського відділу обслуговування громадянPecherova tr k 300x180 - Пенсійники Хотинщини надають роз’яснення питань пенсійного забезпечення освітянам Вікторія Бойко  провела  зустріч з учительським колективом   загальноосвітньої школи села Недобоївці.

Фахівець пенсійної служби надала роз’яснення актуальних питань пенсійного забезпечення, зокрема, механізму обчислення пенсій та складових, які впливають на визначення їх розміру. Зокрема, поінформувала, що пенсія залежить від величини заробітку, суми сплачених з нього внесків та тривалості страхового стажу. Зауважила на зростанні законодавчих вимог  до необхідної для виходу на пенсію за віком кількості років офіційної трудової діяльності та на доцільності його набуття під час легальної трудової діяльності. Нагадала, що громадяни, які досягають пенсійного віку цьогоріч, повинні мати 26 років страхового стажу, наступного року – 27 і так далі, тобто необхідна для реалізації права на пенсійне забезпечення тривалість страхового стажу, зростатиме щороку на рік до 2028, коли сягне 35-річної позначки.

Вікторія Бойко   ознайомила учительський та учнівські колективи з широким спектром можливостей електронних послуг пенсійної служби, пояснила порядок реєстрації на Веб-порталі Пенсійного фонду та налаштування послуги СМС-інформування, закликала користуватись сучасними сервісами для оперативного отримання корисної інформації з пенсійного забезпечення і роздала інформаційні буклети.

background Layer 1