Пропустити навігацію

Реалізація вимог Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” в 2019 році

КОЛЕГІЯ

ПРИ  НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

 

м. Чернівці

25 березня 2019 року                                                                          № 3-3

 

 

Реалізація вимог Закону України

“Про загальнообов’язкове державне пенсійне

страхування” в 2019 році

 

Заслухавши доповідь начальника управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області щодо реалізації вимог Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” в 2019 році , колегія відмічає наступне.

На обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області на даний час перебуває 224,6 тис. одержувачів пенсій. При цьому майже 212 тис. осіб або 94 % пенсіонерів області отримують пенсії на умовах передбачених Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Із загального контингенту таких пенсіонерів 168,4 тис. осіб або 79,4 % отримують пенсію за віком, 30,2 тис. або 14,3 % пенсіонерів — по інвалідності, 8,1 тис. або 3,8 % – в разі втрати годувальника, 5,2 тис. пенсіонерів або 2,5 % – за вислугу років.

За оперативними даними з початку 2019 року в області призначено 1,5 тис. пенсій.

Відповідно до п.7-1 Прикінцевих положень вказаного Закону з початку року призначено  20 грошових допомог в розмірі 10 місячних пенсій працівникам бюджетної сфери, серед яких: медики, вчителі, артисти, які до цього часу не скористалися правом дострокового призначення пенсії.

В зв’язку зі зміною умов призначення пенсії за віком відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” в частині поступового збільшення необхідного страхового стажу для права на даний вид пенсії, на разі вже  прийнято 106 рішень про відмову в призначенні пенсії за віком. Також, прийнято 3 рішення про відмову у проведенні перерахунку пенсії та 1 відмову в призначенні одноразової грошової допомоги працівникам освіти та медицини.

З початку року в індивідуальному порядку перераховано 2,4 тис. пенсій.

Наразі в області проведено перерахунки пенсій в автоматизованому та індивідуально-масовому режимі:

– з 01.01.2019 щомісяця проведено перерахунки пенсій майже 47 тис. осіб, які в наступному місяці досягають 65-річного віку;

– з початку року 286 пенсіонерам проведено перерахунок пенсії в зв’язку з уточненням середньої заробітної плати за відповідний місяць;

– з 01.03.2019 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 №127 проведено перерахунок пенсії більше 197 тис. пенсіонерів;

– перераховано 994 пенсії, що призначені з початку року, в зв’язку з осучасненням показника річної середньої заробітної плати по країні.

Відповідно до статті 36 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в області продовжує здійснюватись виплата пенсій у зв’язку із втратою годувальника 2 родинам загиблих під час участі в Революції Гідності, призначених на 4 непрацездатних членів сімей Героїв Небесної Сотні.

На разі триває індивідуальна робота щодо здійснення аналізу права на перерахунок пенсії в зв’язку з осучасненням показника річної середньої заробітної плати по країні, в осіб що призначили пенсію в 2019 році, однак їх пенсії не перерахувалися автоматично.

Розпочато аналітичні дії, на тестовій площадці, щодо проведення перерахунку пенсії з 01.04.2019 на виконанням вимог абз. 5 ч. 4 ст. 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Станом на 22.03.2019 проведено вже 2 етап тестування результатів зазначеного перерахунку. За результатами останнього тестування перераховано 7448 пенсій та визначено для індивідуального опрацювання 1312 пенсійних справ. Всі зауваження та пропозиції сформовано та направлено для розгляду до “Технічної підтримки” підсистем Пенсійного фонду України.

Крім того, в рамках внутрішнього контролю та з метою перевірки правильності призначення та виплати пенсій, в області проводиться інвентаризація пенсійних справ, створено інвентаризаційні групи, встановлено чіткі графіки. Наразі вже проінвентаризовано майже 50% від загальної кількості пенсійних справ, які обліковуються в області.

На даний час завершено підготовчі дії щодо оцифрування пенсійних справ, для створення в подальшому архіву електронних пенсійних справ. Створено Центр сканування пенсійних справ, а з 22 січня 2019 року розпочалося сканування пенсійних справ в тестовому режимі. Участь в цьому процесі беруть майже всі працівники структурних підрозділів Головного управління, які додатково навчалися особливостям проведення сканування пенсійних справ.  Для проведення 1 етапу – сканування та 2 етапу – кадрування  при здійсненні оцифрування пенсійних справ залучено працівників з різних структурних підрозділів Головного управління, а для проведення 3 етапу – перевірки електронної пенсійної справи на відповідність паперовій версії (верифікація) та підписання справи електронно-цифровим підписом при здійсненні оцифрування пенсійних справ залучено працівників управління з питань застосування пенсійного законодавства та управління з питань виплати пенсій. Нами проскановано 297 пенсійних справ, кадрування здійснено по 281 пенсійній справі, а верефікацію проведено у 43 випадках.

ВИРІШИЛИ:

  1. Роботу управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області з початку року визнати такою, що спрямована на реалізацію державної політики у сфері пенсійного забезпечення та відповідає пріоритетам діяльності Пенсійного фонду України, сприяє реалізації конституційних прав громадян на пенсійне забезпечення.
  2. Начальнику управління застосування пенсійного законодавства (Кордубан Я.М.):

2.1. Безумовно дотримуватися вимог законодавства щодо порядку і строків  при прийнятті рішення з питань пенсійного забезпечення.

2.2. Враховуючи темпи пенсійного реформування, підвищувати рівень знань працівників з питань пенсійного законодавства, шляхом проведення різного роду семінарів і навчань, а також систематичну перевірку їх професійних якостей  за допомогою тестувань, опитувань, виконання практичних завдань.

2.3. Реалізувати вимоги Закону України “Про державний бюджет України на 2019 рік”, Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та інших законодавчих актів, в частині проведення індивідуально-масових перерахунків пенсій пенсіонерам області.

2.4. Якісно аналізувати документи, що знаходяться в пенсійних справах на предмет відповідності даних паперової та електронної пенсійної справи з  дотриманням затверджених термінів проведення інвентаризації в області. внеску, як роботодавців, так і підприємців.

  1. Начальнику управління застосування пенсійного законодавства (Кордубан Я.М.) та начальнику управлінню інформаційних систем та електронних реєстрів (Соболєву С.М.):

3.1. За результатами здійснення тестового оцифрування пенсійних справ, проводити аналіз проблемних питань, що виникають під час проведення ретроконверсії.

3.2. Після глибокого аналізу технічних причин, які негативно впливають на процес проведення ретроконверсії пенсійних справ, систематизовувати їх та направляти відповідні зауваження і пропозиції до ПФУ.

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Н.І.Малу.

 

Голова колегії                                                                                                                                                                                                                           М. РОМАНІВ

Секретар колегії                                                                                                                                                                                                                                  Є. ЄВАСЬ

background Layer 1