Пропустити навігацію

Про роботу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області у першому кварталі 2019 року щодо сталого фінансування виплати пенсій та завдання щодо посилення взаємодії з органами місцевої виконавчої влади, спрямованої на забезпечення надходжень до бюджету Фонду

КОЛЕГІЯ

ПРИ  НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

 

м. Чернівці

12 квітня 2019 року                                                                          № 4-1

 

Про роботу Головного управління Пенсійного

фонду України в Чернівецькій області у першому

кварталі 2019 року щодо сталого фінансування

виплати пенсій та завдання щодо посилення взаємодії

з органами місцевої виконавчої влади, спрямованої

на забезпечення надходжень до бюджету Фонду

 

 

Заслухавши доповідь начальника фінансово-економічного управління Лелюх Л.А. про роботу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області у першому кварталі 2019 року щодо сталого фінансування виплати пенсій та завдання щодо посилення взаємодії з органами місцевої виконавчої влади, спрямованої на забезпечення надходжень до бюджету Фонду, колегія відзначає наступне.

Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області у першому кварталі до бюджету Пенсійного фонду в області забезпечено виконання планового завдання з надходження власних доходів на 108,1% та доходів, адміністрування яких здійснює Головне управління – на 103,2%.

Своєчасно та у повному обсязі забезпечено виплату пенсій та грошової допомоги 221,9 тис. громадян, видатки на фінансування яких зросли порівняно з минулим роком на 24,2%. Забезпечено своєчасне фінансування виплати житлових субсидій громадянам, для цих цілей з Державного бюджету України одержано 60,9 млн грн., або 99,2% до плану.

Середній розмір пенсійних виплат за березень 2019 року склав 2626,63 грн., що на 27,7% більше показника минулого року, а середньомісячна виплата на одного одержувача в цілому за січень-березень 2019 року – 2323,19 грн., або зросла на 14,2%.

Рівень забезпечення власними коштами фінансування видатків на пенсійні виплати у першому кварталі 2019 року склав 68,3%, або зріс на 11,6% порівняно з минулорічним показником.

Завдяки проведеній роботі щодо залучення пенсіонерів до отримання пенсійних виплат через банківські установи заощаджено 12,1 млн  грн. пенсійних коштів, що на 1,5 млн  грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року.

На постійному контролі знаходилося питання упередження переплат пенсій, а також повернення пенсійних виплат банківськими установами та будинками – інтернатами.

В результаті усіх вжитих заходів в рахунок погашення заборгованості до бюджету Фонду надійшло з початку року коштів в сумі 0,4 млн грн.

З метою захисту прав фізичних осіб-підприємців на соціальне та пенсійне забезпечення проведено значну роботу з боржниками, місцевими прокуратурами, органами виконавчої влади, надсилалися листи та смс-повідомлення до фізичних осіб підприємців щодо дотримання ними законодавства в частині сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, та врахування періодів їх роботи до страхового стажу. В рахунок погашення заборгованості з ЄСВ надійшло з початку року 13 млн грн., з них від заходів ДВС – 7,4 млн грн., що становить 7% до боргу на початок року.

За усіма джерелами виконано планове завдання з надходження до Державного бюджету України від платників області коштів збору за додатковими ставками.

Вживалися заходи щодо захисту прав застрахованих осіб та розширення бази нарахування єдиного внеску за рахунок легалізації зарплати та детінізації зайнятості. За результатами щомісячного аналізу даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, за визначеними Пенсійним фондом України критеріями, з початку 2019 року надіслані інформаційні матеріали до Управління Держпраці у Чернівецькій області щодо 2338 роботодавців, які мінімізують заробітну плату найманих працівників та у звітності яких наявні ознаки порушення законодавства про працю, Головного управління Державної фіскальної служби у Чернівецькій області – 1404 роботодавців, органів місцевого самоврядування – 1212 роботодавців, соціальних партнерів – 1389.

У складі робочих груп з питань легалізації виплати зарплати і зайнятості населення взято участь у проведенні 183 спільних перевірках (обстеженнях) 13 юридичних та 170 фізичних осіб-підприємців щодо дотримання законодавства про працю, в результаті яких виявлено 14 неоформлених працівників, залучено до сплати 3 працівників. Крім того, працівники Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області взяли участь у 12 спільних нарадах з соціальними партнерами та у 40 засіданнях робочих груп з питань легалізації виплати зарплати та зайнятості населення, на яких заслухано 304 керівників та фізичних осіб-підприємців, які мінімізують зарплату найманим працівникам та порушують законодавство про працю.

Проведено значну інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань переваг легальної зайнятості. Зокрема, здійснено 136 виступів на місцевих радіо та телеканалах, надруковано 29 статей у місцевій пресі, проведено 401 зустріч з трудовими колективами, розповсюджено 2567 буклетів та листівок, розміщено 387 інформацій на веб-ресурсах, проведено 454 семінари та зустрічі зі страхувальниками, бухгалтерами, працівниками кадрових служб, 11 флешмобів, взято участь в 37 зустрічах зі студентською та учнівською молоддю, а також 55 зустрічах з безробітними у центрах зайнятості.

Завдяки проведенню усіх спільних заходів з початку року легалізовано працю майже 6,8 тис. найманих працівників та фізичних осіб-підприємців (+6,2 тис. осіб до відповідного періоду 2018 року), що дозволило залучити 6,2 млн грн. єдиного внеску (+5,8 млн грн.), в тому числі до бюджету Пенсійного фонду – 5,4 млн грн.

У звітному кварталі відшкодовано 434 тис. грн. переплат пенсій, або 34,5%, що на 277,4 тис.грн., або 16,3% менше показника 2018 року. У добровільному порядку повернули надміру виплачені суми пенсій 175 осіб  на суму 149,24 тис.грн., що на  347,87 тис.грн.  менше в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року. Недостатньо активно спрацювали в Заставнівському, Сокирянському, Кельменецькому, Глибоцькому, Герцаївському, Сторожинецькому та Чернівецькому відділах обслуговування громадян (сервісних центрах). 

Станом на 01.04.2019 залишок невідшкодованих переплат пенсій складає 820,8 тис. грн., що на 146,8 тис.грн. більше, ніж на відповідну дату 2018 року.

На постійному контролі перебувало питання залучення пенсіонерів до отримання пенсій через установи банків. Станом на 01.04.2019 року частка пенсіонерів, які обслуговуються через банки, складає 54,62%, що на 3,14% вище, ніж на 01.04.2018 року. Низький відсоток одержувачів пенсій в банківських установах у Кельменецькому (31,2%), Путильському (33,7%), Герцаївському (34,8%), Хотинському (36,6%), Сокирянському (37,0%) відділах обслуговування громадян (сервісних центрах), що свідчить про недостатній рівень проведеної інформаційно – роз’яснювальної роботи.

З працюючих пенсіонерів одержують пенсію через банківські установи 88,9% одержувачів. Водночас, у I кварталі 2019 року лише 167 осіб, або 4% працюючих пенсіонерів, які отримували пенсії через відділення поштового зв’язку,  надали згоду щодо переведення виплати пенсії на банківські установи.

З початку року в індивідуальному порядку перераховано 3,2 тис. пенсій, що майже на 3% більше, ніж за відповідний період 2018 року.

В автоматизованому та індивідуально-масовому режимі проведено перерахунки пенсій:

– з 01.01.2019 – особам, які в наступному місяці досягли 65-річного віку, перераховано пенсії майже 47 тис. осіб;

– з 01.03.2019 на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 №124 – більш як 197 тис. осіб, в результаті якого середній розмір пенсії в області зріс майже на 600 грн.;

– з 01.03.2019 – 58 особам з числа працівників льотно-випробного складу цивільної авіації;

– 1266 пенсіонерів у зв’язку з уточненням показника середньої заробітної плати за відповідний місяць та рік;

– з 01.04.2019 відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” з урахуванням набутого страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку пенсії) – 6240 пенсіонерам та понад 200 особам.

В рамках реалізації завдань, визначених Стратегією модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2016 № 672-р активізована робота та запроваджено нові форми організації з наближення послуг до громадян, з урахуванням процесу децентралізації влади.

Станом на 01.04.2019 в усіх районах області (окрім Кельменецького) створено віддалені робочі місця фахівців Пенсійного фонду, мережа яких охоплює 25 із 33 існуючих об’єднаних територіальних громад, де надано 2339 послуг.

В 6 громадах, адміністративний центр яких є одночасно районним центром, та Новодністровській ОТГ послуги з питань пенсійного забезпечення надаються безпосередньо в сервісних центрах.

В квітні 2019 року розпочато роботу на віддаленому робочому місці в с. Берегомет Неполоковецької селищної об’єднаної територіальної громади.

В рамках виконання заходів Регіональної програми щодо покращення обслуговування населення установами Пенсійного фонду України в Чернівецькій області на 2017-2020 роки з обласного бюджету на 2019 рік виділено кошти для подальшої модернізації та оновлення технічного забезпечення у Вікнянській, Острицькій, Ставчанській, Неполоковецькій, Рукшинській сільських, Красноїльській селищній та Вашківецькій міській об’єднаних територіальних громадах.

 

В И Р І Ш И Л И:

  1. Інформацію начальника фінансово-економічного управління Лелюх Л.А. про роботу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області у першому кварталі 2019 року щодо сталого фінансування виплати пенсій та завдання щодо посилення взаємодії з органами місцевої виконавчої влади, спрямованої на забезпечення надходжень до бюджету Фонду взяти до відома.
  2. Начальнику фінансово-економічного управління Лелюх Л.А. забезпечити:

2.1. Постійний контроль за своєчасністю та в повному обсязі фінансуванням пенсійних виплат.

2.2. У повному обсязі виконання планових завдань з надходження власних коштів до бюджету Фонду у другому кварталі 2019 року та аналіз причин невиконання за усіма складовими.

  1. Керівникам відділів обслуговування громадян (сервісні центри) управління обслуговування громадян, спеціалістам юридичного управління, управління інформаційних систем та електронних реєстрів, управління контрольно – перевірочної роботи на віддалених робочих місцях проводити індивідуальну роз’яснювальну роботу з фізичними особами – підприємцями боржниками зі сплати єдиного внеску з метою скорочення заборгованості з єдиного внеску, в обсягах щомісячно не менше 3% та інформувати фінансово – економічного управління щомісячно до 25 числа.
  2. Начальникам Чернівецького, Заставнівського, Кельменецького, Сторожинецького та Сокирянського відділів обслуговування громадян (сервісні центри) управління обслуговування громадян вжити дієвих заходів для збільшення відсотку утримання переплат пенсій, в тому числі проведення відповідної індивідуальної роботи з пенсіонерами, яким надміру виплачені суми пенсій, щодо можливості добровільного повернення ними коштів в термін до 10.07.2019.
  3. Начальникам відділів обслуговування громадян (сервісні центри) управління обслуговування громадян:

5.1. Активізувати роботу щодо залучення пенсіонерів до отримання пенсій через банківські установи.

5.2. Продовжити проведення індивідуальної та інформаційно–роз’яснювальної роботи серед працюючих пенсіонерів щодо отримання ними пенсійних виплат в установах банків.

5.3. Проводити інформаційно – роз’яснювальну роботу серед фізичних осіб – підприємців щодо залежності страхового стажу від сплати єдиного соціального внеску.

  1. Начальнику управління обслуговування громадян Троцюк Л.Т., начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів Соболєву С.М., начальникам відділів обслуговування громадян (сервісні центри) вжити заходів щодо отримання додаткових засобів віддаленого доступу до підсистем Пенсійного фонду України та їх використання для розширення спектру послуг, що надаються на віддалених робочих місцях в об’єднаних територіальних громадах.
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступників начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області відповідно до розподілу функціональних повноважень.

 

 

Голова колегії                                                                                                                                                                                                                           М. РОМАНІВ

Секретар колегії                                                                                                                                                                                                                          Є. ЄВАСЬ

background Layer 1