Пропустити навігацію

Що таке страховий стаж та як його обчислити?

3 300x186 - Що таке страховий стаж та як його обчислити?На сьогоднішній день все більше громадян цікавляться терміном «СТРАХОВИЙ СТАЖ» та як його обчислити.

Почастішали звернення громадян до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області щодо надання роз’яснень з приводу страхового стажу. Особливо цікавить людей, чому на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України (далі Веб-портал) в особистому кабінеті відображається інформація про їхній страховий стаж, але тільки починаючи з 2004 р.

Запитувачів хвилює, а як же їхній період роботи до 01.01.2004, чому Пенсійний фонд не враховує цей проміжок часу при обрахунку їхнього загального страхового стажу та не відображає в особистому кабінеті користувача Веб-порталу.

Так от, хочемо акцентувати увагу громадян на наступній інформації.

В особистому кабінеті на Веб-порталі у розділі «Мій страховий стаж» (закладка «Страховий стаж») інформація відображається з 01.01.2004, що пов’язано з прийняттям Закону №1058, який набрав чинності з 1 січня 2004 року.  

Відповідно до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV від 09.07.2003, який вступив в дію з 01.01.2004 (далі – Закон №1058) страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню згідно із цим Законом і за який сплачено страхові внески.

Зарахування страхового стажу здійснюється з врахуванням законодавчих норм визначених Законом №1058, на підставі відомостей персоніфікованого обліку, що містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру. а за періоди до 01.01.2004 – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Законом №1058.

Таким чином, з 1 січня 2004 року стаж напряму пов’язаний зі сплатою страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. До 1 січня 2004 року стаж вимірювався часом роботи (і це був трудовий стаж), після цієї дати – сумою фактично сплачених страхових внесків.     

Тобто з 1 січня 2004 року враховується не трудовий, а страховий стаж. Стаття 24 Закону №1058 визначає періоди, з яких складається страховий стаж. Частина 4 статті 24 передбачає, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом.

Періоди трудової діяльності до 01.01.2004, які зараховуються до страхового стажу, визначені статтею 56 Закону України від 05.11.1991 №1788-XII «Про пенсійне забезпечення». Ними, зокрема, є час догляду непрацюючої матері за дитиною до досягнення нею трирічного віку, військова служба, навчання (за денною формою) у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, професійно-технічних навчальних закладах тощо.Страховий стаж, набутий до 01.01.2004, підтверджується трудовою книжкою та документами, визначеними постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 №637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», але в особистому кабінеті на Веб-порталі ПФУ у розділі «Мій страховий стаж» ці періоди  трудової діяльності не відображаються. З огляду на викладене вище, у вкладці «Страховий стаж»  розділу «Мій страховий стаж» відображається інформація щодо загального страхового стажу починаючи з 2004 року (дані про кількість днів роботи по всіх роках та місяцях роботи особи, за які страхувальником було сплачено страхові внески). Розрахунок страхового стажу в персональній обліковій картці реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відбувається автоматично, з врахуванням сплачених внесків: 

stazh 1 - Що таке страховий стаж та як його обчислити?

Крім того, загальний страховий (трудовий) стаж в особистому кабінеті на Веб-порталі Пенсійного фонду України можуть переглядати пенсіонери, які мають доступ до даних зі своєї електронної пенсійної справи, в розділі «Моя пенсія» в закладці «Протокол» в реквізиті «Страховий стаж (повний)», де окремо виділяється страховий стаж до 01.01.2004 та після 01.01.2004:

stazh 2 - Що таке страховий стаж та як його обчислити?

Користувачі Веб-порталу також можуть переглянути роз’яснення Пенсійного фонду України щодо обчислення страхового стажу безпосередньо на  інформаційній сторінці Пенсійного фонду України https://www.pfu.gov.ua в розділі: Головна › Послуги › Пенсіонерам › Пенсії за віком › Страховий стаж › Обчислення страхового стажу

stazh - Що таке страховий стаж та як його обчислити?

background Layer 1