Пропустити навігацію

Звіт про виконання заходів щодо усунення корупційних ризиків в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І півріччя 2019 року

Одним із важливих напрямків діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області є виявлення, усунення та мінімізація корупційних ризиків, запобігання корупційним та пов’язаних з корупцією правопорушень, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів.

Роз’яснювальна робота із запобігання, виявлення і протидії корупції є одним із пріоритетних напрямків роботи, спрямована на забезпечення належного рівня знань та єдиної практики застосування антикорупційного законодавства. Так, протягом І півріччя 2019 року в Головному управлінні проведено 256 семінарів, нарад, лекцій (в тому числі надано 164 консультації з розглядом конкретних ситуацій, які можуть виникнути у працівників Головного управління). З метою формування  негативного ставлення до корупції, в засобах масової інформації (телебачення, радіо, преса, в мережі Інтернет) оприлюднено 309 публікацій (роз’яснення, коментарі тощо).

Важливим питанням є запобігання виникненню та врегулюванню конфлікту інтересів, в тому числі при прийнятті рішень щодо пенсійного забезпечення працівників Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області та членів їх сімей. З метою уникнення відповідних корупційних ризиків, в Головному управлінні систематично здійснюється моніторинг  таких рішень.

Протягом досліджуваного періоду здійснювались перевірки електронних пенсійних справ працівників Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області щодо наявності конфлікту інтересів, тобто приватного інтересу в призначенні чи перерахунках їх пенсій. За результатами перевірки 26 пенсійних справ працівників Головного управління випадків неврегульованих конфліктів інтересів не виявлено.

Крім того, з метою аналізу повноти вжиття заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів працівниками Головного управління, здійснено перевірку 486 електронних пенсійних справ близьких осіб державних службовців. Порушень не виявлено.

В Головному управлінні діє механізм багатоступеневого внутрішнього контролю за опрацюванням пенсійної документації, зокрема, починаючи з прийому громадян, та закінчуючи контролем щодо нарахування пенсійних виплат. Всі без виключення пенсії, які призначені, перераховані спеціалістами відділів призначення та перерахунків пенсій в районах області проходять перевірку у відділі контролю за додержанням законодавства з питань пенсійного забезпечення  управління застосування пенсійного законодавства Головного управління.  Таким чином, даний вид контролю мінімізує шанси на неправомірне призначення чи перерахунок пенсії, в тому числі і врегулювання конфлікту інтересів в частині застосування зовнішнього контролю за виконанням особою відповідного завдання, вчинення нею певних дій чи прийняття рішень.

У І півріччі 2019 року сектором з питань запобігання та виявлення корупції  Головного управління проведено дослідження стану роботи по дотриманню вимог антикорупційного законодавства державними службовцями  Новоселицького та Сторожинецького відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, відділів з питань призначення та перерахунків пенсій №6, №8 та №10 управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області. За результатами перевірки порушень антикорупційного законодавства не виявлено.

З метою мінімізації та усунення ризиків недодержання державними службовцями антикорупційного законодавства в частині фінансового контролю, у порядку, визначеному Національним агентством з питань запобігання корупції, здійснено перевірку фактів подання 593 декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування: 532 щорічні електронні декларації, 23 декларації перед звільненням та 38 декларацій після звільнення осіб, що припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування у 2018 році.

За результатами перевірки встановлено 1 випадок неподання електронної декларації після звільнення особи, що припинила діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування у 2018 році. Про зазначений факт повідомлено Національне агентство з питань запобігання корупції у встановленому законодавством порядку.

З метою запобігання порушень вимог антикорупційного законодавства сектором з питань запобігання та виявлення корупції, протягом звітного періоду, розроблено 2 Пам’ятки: щодо актуальних питань заповнення електронних декларацій та щодо корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень, які розміщені на інформаційній сторінці ВЕБ-порталу Головного управління в рубриці «Запобігання проявам корупції».

У відділах обслуговування громадян Головного управління розміщені антикорупційні скриньки, що забезпечують право громадян на інформування щодо можливих корупційних проявів посадових осіб Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області. Крім того, на інформаційній сторінці ВЕБ-порталу Головного управління розміщена інформація про законодавство у сфері запобігання та протидії корупції та контактні номери телефонів, на які також можна повідомляти про неправомірні дії державних службовців Пенсійного фонду України.  

З метою недопущення порушення антикорупційного законодавства, підвищення якості обслуговування громадян та посилення контролю за діяльністю спеціалістів Головного управління, службові приміщення, в яких безпосередньо здійснюється прийом громадян облаштовано системами відео спостереження з можливістю віддаленого доступу та контролю з боку посадових осіб (із забезпеченням права осіб, що звертаються на прийом, на таємницю особистого та приватного життя).

В загальному, проведення організаційно-управлінських заходів щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області дозволило забезпечити дотримання законодавчих вимог державними службовцями Головного управління.

 

 

Завідувач сектору з питань запобігання

та виявлення корупції                                                                                                                         І. ПОГОРІЛА

background Layer 1