Пропустити навігацію

Мешканцям Заставнівщини, які перебувають в пошуку роботи, роз’яснили необхідність офіційного оформлення трудових відносин

Stasyuk - Мешканцям Заставнівщини, які перебувають в пошуку роботи, роз’яснили необхідність офіційного оформлення трудових відносинНачальник Заставнівського відділу обслуговування громадян Віктор Стасюк провів зустріч з непрацюючими громадянами, які перебувають на обліку в районній філії Чернівецького обласного центру зайнятості.

Посадовець розповів громадянам, які шукають роботу, про засади соціального та пенсійного забезпечення, роз’яснив порядок нарахування пенсій, назвав головні чинники, від яких залежить розмір пенсійного забезпечення, а це  величина заробітку, сума сплачених страхових внесків та тривалість страхового стажу. Наголосив на останньому з них та зауважив на доцільності завчасного набуття стажу у зв’язку з суттєвим зростанням вимог до його тривалості, необхідної для реалізації права на пенсійне забезпечення. Акцентував увагу на тому, що зарахування страхового стажу відбувається лише за умови офіційного працевлаштування і своєчасної сплати внесків у розмірі, не меншому за встановлений законодавством мінімальний. Рекомендував не погоджуватися на пропозиції роботодавців-тіньовиків, котрі з метою уникнення фінансових зобов’язань зі сплати внесків до бюджету вдаються до нелегального використання найманої праці, мінімізують підлеглим заробітки, почасти потай від держави виплачуючи їх «у конвертах». Детально розповів про негативні наслідки тіньової зайнятості у вигляді позбавлення соціальних гарантій сьогодні та справедливого пенсійного забезпечення в майбутньому і порадив неодмінно оформляти з роботодавцями трудові договори, щоб мати можливість захистити свої права та бути упевненими як в сьогоднішньому дні, так і в майбутньому.

 Представник Фонду також ознайомив громадян з сучасними електронними сервісами пенсійної служби, які дають змогу отримати потрібну інформацію з соціального та пенсійного забезпечення у режимі онлайн, значно заощаджуючи час. Розповів про нову модель звернення за призначенням пенсії «в один дотик», яка передбачає подання заяви та сканованих копій документів у режимі онлайн через вебпортал Пенсійного фонду без потреби особистого відвідання з цією метою сервісного центру пенсійної служби. Зазначив, що такий спосіб оформлення пенсії доступний для осіб, які авторизуються на вебпорталі за допомогою електронного цифрового підпису.  Пояснюючи способи реєстрації та пошуку потрібної інформації на вебпорталі ПФУ, закликав долучатися до числа користувачів цього корисного й зручного Інтернет-ресурсу, щоб завжди бути в курсі актуальних питань пенсійного забезпечення.

Насамкінець Віктор Стасюк наголосив, що тільки офіційна робота і легальна її оплата здатні гарантувати працівникові соціальний захист і гідне матеріальне забезпечення на старості літ та побажав вдалого вибору у працевлаштуванні.

background Layer 1