Пропустити навігацію

Жителі Усть-Путильської об’єднаної територіальної громади отримали фахові консультації за місцем проживання

Ust Put vyyiznyj - Жителі Усть-Путильської об’єднаної територіальної громади отримали фахові консультації за місцем проживанняЗавідувач Путильського сектору обслуговування громадян Іван Каптарь здійснив виїзний прийом для громадян, які мешкають на території Усть-Путильської об’єднаної територіальної громади.

Представник Фонду детально відповів на запитання відвідувачів, які звернулися на прийом, поінформувала про порядок призначення й нарахування пенсій різних видів, залежність  розміру пенсії від величини зарплати і тривалості страхового стажу, ознайомив з переліком необхідних для оформлення пенсії документів. Наголосив на визначальній ролі в реалізації права на пенсійне забезпечення страхового стажу та порадив заздалегідь дбати про його набуття. Зауважив, що неодмінною умовою для цього є офіційне працевлаштування, задекларовані заробітки та сплачені за кожен місяць роботи внески у розмірі, не меншому за мінімальний, який з нового року становитиме 1039,06 грн. При цьому зазначив, що за мінімальної зарплати і внесків при виході на заслужений відпочинок можливо розраховувати хіба на мінімальний розмір пенсії, отож порадив людям працездатного віку високо оцінювати свою працю, вимагати гідної її оплати.

Представник Пенсійного фонду також зауважив на доцільності завчасного подання особами  передпенсійного віку документів, необхідних для призначення пенсії, для здійснення їх правової експертизи та формування макета пенсійної справи. Поінформував про нову модель звернення за пенсією «в один дотик», яка дозволяє заощадити час завдяки електронному формату подання заяви та сканованих копій документів без потреби особистого відвідання з цією метою сервісного центру. Зазначив, що цим зручним способом оформлення пенсії можуть скористатися ті громадяни, які авторизуються на порталі за допомогою електронного цифрового підпису, та повідомив, що звичний порядок звернення за пенсією продовжує діяти. Нагадав про зручну можливість отримання детальної інформації з пенсійних питань за телефоном гарячої лінії та в режимі відеозв’язку.

В рамках виїзного робочого дня Іван Каптарь зустрівся з педагогічними колективами Усть-Путильської та Мариничівської загальноосвітніх шкіл і дошкільних навчальних закладів, працівниками лісництв,  поштових відділень, підприємцями. Надаючи роз’яснення питань пенсійного забезпечення, назвав необхідні для призначення пенсії умови, акцентуючи увагу на важливості набуття страхового стажу, необхідного для реалізації права на пенсійне забезпечення. Закликав фізичних осіб-підприємців чітко дотримуватися вимог трудового законодавства, сумлінно виконувати фінансові зобов’язання зі щомісячної сплати страхових внесків та забезпечувати справедливі заробітки найманим працівникам. Розповів про негативні наслідки тіньової зайнятості,  які позбавляють права на соціальний захист під час трудової діяльності та на справедливе пенсійне забезпечення після виходу на заслужений відпочинок. Повідомив про зручну можливість контролю за сплатою працедавцем страхових внесків в Особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду, ознайомив з широким спектром корисної інформації й послуг, які можна отримати у режимі онлайн, пояснив порядок реєстрації на порталі, закликав до активного його використання та роздав буклети з роз’ясненнями найважливіших питань пенсійного забезпечення.

background Layer 1