Пропустити навігацію

Сторожинчанам, які перебувають в пошуку роботи, роз’яснили негативні наслідки тіньової зайнятості та закликали працевлаштовуватись офіційно

Stor TSZ 1 300x225 - Сторожинчанам, які перебувають в пошуку роботи, роз’яснили негативні наслідки тіньової зайнятості та закликали працевлаштовуватись офіційноПро актуальність проблеми нелегальних трудових відносин і оплати праці розповів тимчасово непрацевлаштованим громадянам, які перебувають на обліку в районній філії Чернівецького обласного  центру зайнятості, заступник начальника Сторожинецького відділу обслуговування громадян Андрій Дєєв.

Представник пенсійної служби поінформував шукачів роботи про  умови призначення пенсії за віком, про порядок зарахування до страхового стажу різних періодів трудової діяльності.  Детально роз’яснив негативні наслідки нелегального працевлаштування і оплати праці «у конвертах», зауважив, що такі умови роботи позбавляють належного соціального захисту, можливостей відстоювати свої законні інтереси та унеможливлюють набуття страхового стажу, необхідного для реалізації права на пенсійне забезпечення. Андрій Дєєв зазначив, що період діяльності зараховується до страхового стажу тільки за умови щомісячної сплати роботодавцем з офіційно задекларованого заробітку працівника єдиного соціального внеску в розмірі, не меншому за мінімальний. При цьому за мінімальної заробітної плати і мінімальних внесків на більшу пенсію, ніж мінімальна, розраховувати не доводиться, отож потрібно заздалегідь дбати про своє пенсійне майбутнє, наголосив заступник керівника сервісного центру. 

Особливу увагу громадян, які мають намір працевлаштуватися, Андрій Дєєв звернув на можливість відстеження ситуації щодо сплати роботодавцем страхових внесків на вебпорталі Пенсійного фонду. Зауважив, що зареєстровані користувачі мають змогу переглядати персональну інформацію щодо сум нарахованих заробітків, сплачених внесків та тривалості зарахованого стажу в Особистому кабінеті порталу. Ознайомив присутніх з іншими корисними послугами цього електронного сервісу, серед яких нова зручна модель звернення за пенсією у режимі онлайн шляхом подання заяви та сканованих копій необхідних документів в електронному форматі. Закликав до активного використання сучасних технологій для оперативного отримання інформації та послуг з пенсійного забезпечення і роздав інформаційні буклети.

background Layer 1