Пропустити навігацію

Буковиною прокотилася хвиля флешмобів із закликами до легалізації зайнятості

Gertsa flesh1 300x223 - Буковиною прокотилася хвиля флешмобів із закликами до легалізації зайнятостіВ рамках проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів з питань легалізації заробітної плати фахівці Герцаївського сектору обслуговування громадян організували для мешканців міста тематичний флешмоб. «Ні!» – заробітній платі «в конверті», «Зарплата «в конверті» – втрачена пенсія», – демонструючи плакати з такими гаслами, учасники заходу роз’яснювали громадянам негативні наслідки тіньових заробітків та закликали не погоджуватися на пропозиції нелегальної зайнятості й оплати праці, щоб не позбавляти себе соціального захисту під час трудової діяльності й гідного матеріального забезпечення на старості літ. Зауважували, що право на гідну пенсію має той, хто має достатній страховий стаж, отримував належного розміру офіційну зарплату, з якої були здійснені відрахування у розмірі, не меншому за встановлений законом мінімальний. Звертаючись до роботодавців, закликали бути відповідальними за найманих працівників, забезпечувати їм право на  соціальний захист і гідні пенсії в майбутньому.

Принагідно пенсійники розповідали про зручну можливість отримання корисної інформації на вебпорталі Пенсійного фонду України. Пояснюючи порядок реєстрації на цьому електронному сервісі, закликали долучатись до числа користувачів зручних електронних послуг пенсійної служби для оперативного отримання інформації з пенсійного забезпечення і здійснення самостійного контролю за дотриманням роботодавцем вимог трудового законодавства з оплати праці.

Привертаючи увагу громадян до актуальних питань трудових відносин і пенсійного забезпечення, пенсійники разом з громадянами, які долучилися до акції, роздали перехожим інформаційні буклети щодо переваг офіційного працевлаштування «Легальний заробіток – гарантія вашого майбутнього».

З метою привернення уваги мешканців Заставни іZast flesh2 300x225 - Буковиною прокотилася хвиля флешмобів із закликами до легалізації зайнятості району до проблеми легалізації зайнятості працівники Заставнівського сервісного центру провели флешмоб під гаслом «В достатку хочеш проживати – легально треба працювати».

В ході проведення акції її організатори та учасники демонстрували громадянам слогани із закликами не погоджуватись на пропозиції тіньової зайнятості й оплати праці, популярно роз’яснюючи до яких наслідків призводять нелегальне працевлаштування та приховані від держави «в конвертах» заробітки. Рекомендували неодмінно оформляти трудові відносини офіційно й високо оцінювати свою працю, щоб бути впевненими у соціальній захищеності, стабільному матеріальному забезпеченні сьогодні й  мати гідний достаток на старості років. Акцентували увагу на тому, що для отримання гідного пенсійного забезпечення потрібно мати тривалий страховий стаж, а його зарахування відбувається винятково за умови щомісячної сплати єдиного соціального внеску з офіційно задекларованого заробітку в розмірі, не меншому за встановлений законом мінімальний.

Пенсійники закликали роботодавців та осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність, дотримуватися вимог трудового законодавства з оплати праці та бути відповідальними за стабільність матеріального забезпечення найманих працівників сьогодні та їхнє пенсійне майбутнє.

Представники пенсійної служби також поінформували мешканців Заставнівщини зі зручними й корисними електронними послугами вебпорталу ПФУ, серед яких можливість відстеження персональної інформації щодо сум нарахованої заробітної плати, сплачених внесків та тривалості зарахованого страхового стажу, замовлення й виготовлення довідок та інших документів у режимі онлайн, звернення за призначенням/перерахунком пенсій тощо. Пояснивши способи реєстрації на порталі та пошуку потрібних даних чи послуг, пенсійники роздали інформаційні буклети з роз’ясненням найважливіших питань пенсійного забезпечення.

Щоб донести до свідомості мешканців району важливості легальної зайнятості, організували флешмоб і фахівці Сокирянського відділу обслуговування громадян.Sokyryany flesh 300x225 - Буковиною прокотилася хвиля флешмобів із закликами до легалізації зайнятості

Учасники акції привертали увагу сокирянців до важливості знання трудових прав та інструментів їх захисту, до необхідності дбати про пенсійне майбутнє заздалегідь. Детально роз’яснюючи негативні наслідки отримання заробітних плат “у конвертах”, інформували громадян про умови призначення пенсійного забезпечення, які полягають у обов’язковій сплаті щомісячних внесків з офіційно задекларованих заробітків, що є запорукою зарахування періодів роботи до страхового стажу. Повідомили про зростання законодавчих вимог до тривалості стажу, необхідної для призначення пенсії, та розповіли про зручну можливість контролю за ситуацією щодо сплати роботодавцем внесків і зарахування страхового стажу на вебпорталі Пенсійного фонду.  Нагадали роботодавцям про штрафні санкції за допуск працівників до роботи без належного оформлення, наголосили на необхідності забезпечення підлеглим соціального захисту і гідних пенсійних перспектив, закликали не прирікати людей на злидні після виходу на заслужений відпочинок.

Акцентуючи увагу на тому, що тільки легальні трудові відносини й офіційно задекларовані заробітки здатні забезпечити гідну пенсію на старості років, рекомендували не погоджуватися на тіньові умови праці та її оплати, роздали інформаційні буклети з детальними роз’ясненнями найважливіших питань соціального та пенсійного забезпечення.

 

background Layer 1